Els espais naturals protegits de les Illes Balears ja disposen de plans individualitzats de sanitat forestal A Menorca inclou el Parc natural de s’Albufera des Grau

 

En el Butlletí oficial de les Illes Balears (BOIB) s’ha publicat, aquest dissabte, la Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’aproven els Plans de Sanitat Forestal del Parc natural de Mondragó, del Parc Natural Maritimoterrestre Es Trenc-Salobrar de Campos, del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, del Paratge natural de la Serra de Tramuntana, del Monument natural de ses Fonts Ufanes, del Parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, del Parc natural de s’Albufera des Grau de Menorca i del Parc natural de la Península de Llevant.

Es tracta de la primera vegada que s’aproven Plans de Sanitat forestal específics a espais naturals protegits de les Illes Balears. Tots els Plans tenen una vigència de 10 anys, excepte el del Monument natural de ses Fonts Ufanes, que té una vigència de quatre anys (2021-2024). Si bé les surgències intermitents de ses Fonts Ufanes formen part del Paratge natural de la Serra de Tramuntana, el qual disposa del respectiu Pla de Sanitat Forestal, va decidir-se elaborar-ne un pla específic més detallat per al Monument natural, envers el qual ja s’està executant actualment un pla de millora integral de l’alzinar -pla pilot de control del banyarriquer (Cerambyx cerdo)-, que té una durada de 4 anys.

Els Plans de Sanitat Forestal estableixen un calendari d’actuacions per lluitar contra les principals plagues presents a les masses forestals. Les actuacions de control han d’integrar-se de forma rutinària en els respectius Plans Anuals d’Execució (PAE) de cada espai natural a partir de l’any 2023, i seran gestionades pels tècnics de cada espai natural.

El Servei de Sanitat Forestal organitzarà mensualment o bimestralment, especialment durant els dos primers anys, xerrades tècniques per a la formació dels gestors dels parcs, així com per informar-los de les actuacions de seguiment i així engranar un sistema de col·laboració mútua entre els diferents tècnics.

Fins ara, s’han duit a terme diverses reunions amb els responsables de cada un dels parcs -la direcció i tècnics- per explicar el pla, la situació fitosanitària del parc i les accions que, amb relació a cada parc, es poden fer de seguiment i de minimització de impactes, entre altres.

Des del Servei de Sanitat Forestal es continuarà amb el seguiment dels organismes de quarantena i s’intensificarà el control de patògens, com ara la Xylella fastidiosa, i altres organismes nocius trobats recentment. Es continuarà igualment amb el seguiment anual de la Xarxa Balear de Seguiment de Danys als Boscos, que permet identificar els patògens que afecten la salut dels nostres boscos, com ara insectes, àcars o fongs, entre molts d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.