Els policies Tutors formaran sobre igualtat i sobre conductes discriminatòries com la xenofòbia o l’LGTBI-fòbia Pel que fa a Menorca el programa de policies tutors, aquest curs es du a terme als 8 municipis amb 11 agents destinats

 

La consellera Mercedes Garrido amb dos Policies Tutors
El servei de policia tutor de les Illes Balears incorpora enguany al curs 2022-2023 una nova guia didàctica amb nous continguts formatius i sessions preventives, més enllà dels tallers habituals de prevenció de l’assetjament, de prevenció de drogues i d’ús responsable d’Internet.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha anunciat que enguany s’inclou també el taller sobre prevenció de conductes discriminatòries. L’objectiu del Govern és que les agressions per motius d’odi no es produeixin i que els infants creixin amb una educació basada en la tolerància, el respecte, la convivència, la diversitat i contra la xenofòbia i l’LGTBI-fòbia. «Per això, incorporam aquesta nova temàtica a la formació que imparteixen els policies tutors, perquè és la millor manera d’erradicar determinades actituds de la nostra societat», ha assegurat Garrido.

De fet, la consellera ha recordat que el passat mes de juny ja es va aprovar un protocol per a les policies locals d’atenció a les víctimes de delictes d’odi, amb el qual els agents tenen una guia per tal que els cossos policials tenguin eines per prevenir agressions per motius d’orientació sexual o identitat de gènere, com també per actuar davant els casos que es produeixin i saber com atendre les víctimes i com detectar la motivació d’aquests delictes.

En segon lloc, s’incorporen nous tallers sobre violència masclista i violència sexual, els quals s’organitzaran a través de l’Institut Balear de la Dona i seran impartits pels policies tutors.

La formació anirà adreçada a prevenir les punxades i també a altres formes de violència masclista i sexual. «Aquest estiu hem parlat de la moda de les punxades, no tant perquè hagin suposat casos de submissió química, sinó pel fet que un jove decideixi atemorir una dona fent una broma amb qualsevol objecte que punxi, perquè el vertader objectiu de les punxades és el de sempre: atemorir les dones i que tinguem por a l’hora de desenvolupar amb normalitat les nostres vides», ha explicat Garrido.

A més a més, i coincidint amb l’entrada en vigor de la llei del «sí és sí», les xerrades dels policies tutors també estaran enfocades en el consentiment i en l’educació afectiva i sexual, atès que aquesta nova normativa posa el consentiment en el centre de qualsevol relació sexual i s’elimina el concepte d’abús per parlar sempre d’agressió sexual, amb les conseqüències penals que això té.

Finalment, s’incorpora un tercer taller anomenat «L’112 a les escoles», amb l’objectiu de donar a conèixer el telèfon d’emergències i bones pràctiques en cas de perill a l’alumnat i que es presentarà molt aviat.

Garrido ha destacat el servei de policia tutor com «un programa que va néixer a les Balears i que va ser exportat a altres territoris de l’Estat», i ha remarcat que «amb l’ampliació dels continguts que s’ofereixen als centres afavorim una societat crítica, informada, lliure, respectuosa, tolerant i diversa».

Pel que fa al servei d’educació viària, ha anunciat una nova guia didàctica per als agents d’educació viària destinada al col·lectiu de gent gran de les Illes Balears. Aquesta formació, que es treballarà a través de les associacions de gent gran, té previst ensenyar bones pràctiques per evitar accidents com a vianant, estratègies per a una conducció segura, bones pràctiques com a usuari del transport públic i del vehicle privat, bones pràctiques per evitar accidents a la llar i la prevenció de delictes que fan especialment vulnerable el col·lectiu de la gent gran.

Dos programes d’èxit

El coordinador del servei de policia tutor, Rafel Covas, i la coordinadora del programa d’educació viària, Llucia Pons, han explicat la bona implantació d’aquests tallers a les escoles de les Illes Balears.

Pel que fa al programa de policies tutors, aquest curs es du a terme a 57 municipis de les Illes Balears amb un total de 82 agents. Per illes, a Mallorca són 43 municipis i 61 agents, 8 municipis i 11 agents a Menorca, 5 municipis i 10 agents a Eivissa i 1 agent a Formentera.

El servei d’educació viària té 58 municipis adherits i 90 agents que l’ofereixen. Per illes, són 44 municipis i 66 agents a Mallorca, 8 municipis i 9 agents a Menorca, 5 municipis i 14 agents a Eivissa i 1 agent a Formentera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.