Les conferències del Menorca Doc Fest sobre sostenibilitat han arrencant amb la participació del director de la Mallorca Film Commission (Pedro barbadillo). En la seva ponència ha explicat que entre març i abril mallorca ha perdut 5,5 milions d’euros perquè costes no ha acceptat les peticions. La Mallorca Film Commission ha proposat al Govern Balear la creació d’un Hub Audiovisual que apliqui criteris de sostenibilitat i digitalització. La transformació d’un hangar en plató perquè productores locals puguin rodar sense necessitat de desplaçar-se massa enfora i perquè les internacionals tinguin la possibilitat de fer-ho a prop de les localitzacions exteriors.
Barbadillo ha fet referència a la recent activació de la Menorca Film Commission, a qui han assessorat des de Mallorca. Ha destacat que Menorca és un plató molt demandant, i en termes de sostenibilitat ha fet referència a que des de les produccions audiovisuals “podem evitar un impacte però en les costes i analitzar-lo” però també tenir en compte que per exemple el turisme que també el té i l’audiovisual també genera llocs de feina qualificats. En aquest sentit, ha afegit que “seria interessant afegir un apartat per valorar impacte sobre l’entorn en els rodatges”.
Per Menorca, segons Barbadillo, igual que succeeix a Mallorca, els permisos de rodatge en espais naturals ara mateix es un obstacle en el desenvolupament del sector i dependrà de de la capacitat de l’administració costes, dels municipis i de les productores locals de poder absorbir les necessitats del sector. En aquest sentit la Menorca Film Commission haurà de ser un interlocutor entre el sector i les administracions locals.
Respecte la possibilitat de crear un hub audiovisual balear, ha destacat que Espanya és un dels principals països on es realitzen grans rodatges cinematogràfics d’abast internacional i Mallorca acull el 80% del total sense tenir encara un Hub audiovisual. En el seu cas, les productores aterren a Mallorca i se centren a gravar exteriors durant dues o tres setmanes. Seguidament, es desplacen a altres països com Alemanya o Londres, per gravar en platos de grans dimensions per un període de quatre mesos. Aquest model contribueix a l’impacte mediambiental que pateixen les costes de l’illa, sumant-se al desgast produït per la massificació del turisme. En aquest sentit ha destacat també la nova figura necessària en el futur dels rodatges, l’ecomamager, per valorar i fer seguiment de la sostenibilitat en les produccions, afegint que seria necessari que s’introdueixi en les formacions professionals.
Des de la Mallorca film comissions destaquen projectes de futurs d’economia circular en el sector audiovisual, com un bosc de fruites que serveixi per els càterings de les produccions, o un plató gran de més de 2000 metres quadrats amb possibilitat d’albergar grans produccions internacionals.
Les jornades seguiran amb les ponències de Débora Marquès i Virgínia Seguí de l’Ajuntament de Sant Lluís i Esmeralda Ruiz de Fresco Film. Per acabar es faran les primeres projeccions del Premi Biosfera avui dissabtel a les 19h i 20h.
22 OCT | 19 h | SESSIÓ 1 (61 min.)
- Aents: identity and territory, Ricardo Reátegui Marchesi
– Tatuado nos ollos levamos o pouso, Diana Toucedo
– Pico De Plata, Christian Camilo Ossa Rodriguez
22 OCT | 20 h | SESSIÓ 2 (68 min.)
- Manual de la siega, Samuel Fernandi
– The Eternal Springtime, Việt VŨ
– El último de Arganeo, David Vazquez Vazquez
Demà, diumenge 23 a les 19 h es projectaran els tres últims curtmetratges de la Secció Biosfera, Mama de Pablo de la Chica, Las Semillas de Mi Nona de Camilo Barón i Total Disaster de Keil Orion Troisi i Molly Gore. Seguidament, es comunicarà el veredicte del Premi Biosfera al millor documental divulgatiu de les reserves de biosfera, el qual és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Sant Lluís.
23 OCT | 19 h | SESSIÓ 3 (54 min.)
- Mama, Pablo de la Chica
– Las semillas de mi nona, Camilo Barón
– Total Disaster, Keil Orion Troisi i Molly Gore
El Menorca Doc Fest compte amb el patrocini de la Fundació Foment del Turisme de Menorca i el suport institucional de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Consell Insular de Menorca, Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, Ajuntament de Sant Lluís, Ajuntament des Mercadal, Ajuntament de Maó i la Fundació Balearia, l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera a més d’altres col·laboradors locals.