ACN Barcelona – CCOO assegura que la reforma laboral ha introduït canvis positius en el mercat de treball, amb més contractes indefinits i a jornada completa. En aquests primers sis mesos d’aplicació en els que no s’han pogut fer contractes llarg d’obra i servei, no s’ha produït un ús abusiu ni indiscriminat a tots els sectors de la figura dels fixos discontinus, que s’ha concentrat a l’hostaleria, l’educació i, com a novetat, al sector administratiu i auxiliar –on hi ha empreses de seguretat o neteja, entre altres-. De la mateixa manera, el sindicat ha detectat un increment testimonial de baixes per no superar el període de prova de contractes indefinits. Amb tot, el sindicat ha avisat que no ha servit per reduir la bretxa de gènere.
L’estudi presentat aquest dimecres apunta que en el primer mig any amb la norma en vigor la incidència de la temporalitat ha perdut força entre els homes i no tant entre les dones.
Concretament, els homes han reduït amb molta intensitat la temporalitat (-26,6%) i han incrementat també amb força la contractació indefinida (11,6%). En canvi, les dones han reduït contractació temporal en un 4,8% i han incrementat en estabilitat en un 5,1%. Pel secretari d’Economia i Treball de CCOO de Catalunya, Ricard Bellera, la reforma laboral “està funcionant però no és suficient per superar el biaix de gènere”.
L’informe que ha presentat CCOO destaca que les entrades al mercat de treball són més estables i les temporals són menys freqüents entre la població assalariada des de l’entrada en vigor de la reforma laboral. La mitjana d’afiliats entre juny de 2019 i juny de 2022 ha crescut en més de 360.300 persones amb contracte indefinit; mentre que els treballadors amb contracte temporal s’ha reduït en 242.000 persones.
El sindicat ha destacat que dins de l’afiliació indefinida, la modalitat que més ha crescut és a temps complet, tot i que els fixos discontinus també presenten una tendència creixent. CCOO ha rebutjat que es pugui parlar de contactes indefinits que passen a ser temporal encobert al cap d’uns mesos.
“Els casos de les baixes per no haver superat el període de prova entre les persones afiliades indefinides, ens trobem davant un volum testimonial”, ha dit Romina García, Responsable de Mercat de Treball de CCOO, en una roda de premsa per presentar l’estudi. En total, és el motiu esgrimit per fer realitat 2.200 baixes més d’entre un total de 37.600.
En el cas dels contractes fixos discontinus, el sindicat assegura que tot i créixer en nombre, aquesta modalitat continua sent força reduïda i present en els mateixos sectors on ja hi era tradicionalment.
Pel que fa a la població assalariada, el sindicat ha constatat que hi ha hagut “una clara conversió de la contractació temporal per indefinida”, amb un increment de 190.400 persones entre 2019 i 2022.