El Claustre del Carme de Maó ha acollit aquest dimecres la presentació oficial de la Menorca Film Commission (MFC) i la seva integració dins la Spain Film Commission, l’associació que integra oficines de tots els territoris nacionals que s’ofereixen com a destinacions de rodatges audiovisuals. Amb la recent posada en marxa d’aquest nou servei de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM), s’aspira a millorar la visibilitat i la marca de Menorca en el mercat internacional, impulsar la imatge de l’illa com a plató cinematogràfic i fomentar els esdeveniments relacionats amb el cinema. L’acte ha comptat amb la participació de Rosa Llorca, responsable de Benidorm Film Office; i de Flora Picón, gerente de Extremadura Film Commission; i amb la intervenció via telemática de Carlos Rosado, president de Spain Film Commission.
Després de la benvinguda que ha donat el batle de Maó, Héctor Pons, la gerent de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM), Elena Costa, ha relatat els principals atractius de Menorca per atreure produccions audiovisuals. “Som una illa Reserva de Biosfera, un territori de gran valor natural amb un alt grau de protecció, cosa que ens converteix en un plató a l’aire lliure excepcional. És, sens dubte, un gran atractiu i punt a favor”, ha dit la gerent a la vegada que ha assenyalat que el projecte tot just està arrencant i que, “des de la Fundació, som molt conscients de les preocupacions del sector; que els tràmits per obtenir permisos per als rodatges no són fàcils; que és necessària i bàsica la formació si volem apostar per la indústria audiovisual, i que calen infraestructures adequades. Estem treballant, colze a colze, amb Mallorca i Eivissa per trobar solucions a aquests reptes que ens són comuns, alhora que busquem estratègies conjuntes amb altres departaments com Cultura i Economia per a impulsar aquest sector a nivell local”, ha assegurat.
Abans de donar pas a la projecció del primer vídeo promocional de la Menorca Film Commission, Elena Costa ha explicat que s’ha editat un book de localitzacions que explica els avantatges que ofereix l’illa i que pròximament es completarà amb un catàleg online de totes les fitxes de localitzacions ofertes, entre elles entorns naturals, monuments i espais privats.
Durant l’acte, la presidenta del Consell Insular de Menorca i de la FFTM, Susana Mora, ha remarcat la importància estratègica del sector audiovisual, ja que en els darrers anys s’ha convertit en un catalitzador del turisme: “Amb la posada en marxa de la Menorca Film Commission, l’illa aspira a convertir-se en un lloc reconeixedor per l’espectador, a despertar la seva curiositat i a generar empatia amb el nostre territori”. Posicionar Menorca com a plató de rodatges, ha afegit, “ens permet anar una passa més enllà en la nostra estratègia de desenvolupament turístic basada en la sostenibilitat, ens posiciona i diferencia com a destí, ens dona visibilitat i ens ajuda a desestacionalitzar la temporada turística”. Mora també ha assenyalat la importància que la Menorca Film Commission integri criteris de sostenibilitat a l’hora de promocionar i facilitar rodatges a l’illa, a través de l’anomenat green shooting (rodatges sostenibles que no comprometen els recursos naturals del territori): “Menorca és sostenible i així s’ha de reflectir dins i fora de la pantalla”.
Per la seva banda, el president de la Spain Film Commission, Carlos Rosado, ha manifestat que la incorporació de Menorca en aquesta xarxa, que ja compta amb una quarantena d’oficines repartides per la major part del territori nacional, aporta un valor positiu a l’oferta espanyola com a destinació de rodatges perquè l’illa ja és coneguda i té un prestigi internacional. “Ara estem obrint una finestra perquè el món audiovisual conegui també el que pot oferir l’illa en aquest aspecte”, ha afegit. A part de promocionar-se a festivals, la Spain Film Commission impulsa diverses missions comercials internacionals per tancar acords i convenis amb mercats interessants com poden ser Amèrica Llatina, Índia, Austràlia i països emergents. Amb la incorporació de Menorca, “les Illes Balears seran un element molt present a la Spain Film Commission”, ja que Mallorca és un membre actiu i Eivissa està també en procés d’entrar.
Rosado ha explicat que l’increment de rodatges en un territori enforteix també la indústria local audiovisual, ja que sempre es necessiten tècnics i professionals locals. I a aquesta doble dimensió de la promoció s’hi afegeix també l’impuls de l’anomenat turisme de pantalles (turistes que volen visitar localitzacions de pel·lícules i sèries): “Aquest turisme té unes característiques pròpies que el fan interessant, ja que solen ser perfils més joves, que interactuen a xarxes socials i que estan interessats en conèixer l’entorn i la cultura de la zona. I Menorca en sí mateixa té una història i una personalitat que es presta a contar històries”.
Durant l’acte han intervingut també representants de les oficines de Benidorm i Extremadura, per comentar el que ha suposat per aquestes estar baix el paraigües de la Spain Film Commission. En el cas de Benidorm, Rosa Llorca ha comentat que, l’any passat, van acollir 99 rodatges entre documentals, sèries de TV, llargmetratges, produccions publicitàries i vídeos musicals. Tot això es va traduir en 344 dies de rodatge en espais públics i una despesa directa a la ciutat de 2,4 milions d’euros. Per a Flora Picón, responsable de la Extremadura Film Commission “l’impacte dels rodatges a nivell qualitatiu és innegable, perquè es donen a conèixer espais d’Extremadura que, d’altra manera, serien totalment desconeguts per a la gran majoria de persones”. A nivell quantitatiu es percep a nivell local també, ja que les petites empreses de logística, serveis i restauració són les que noten amb més força les inversions dels rodatges. L’any passat es van dur a terme 27 projectes de tot tipus, entre els que destaca la sèrie d’HBO House of Dragons, preqüela de Joc de Trons, que té Càceres i Trujillo com a escenaris principals. I per enguany hi ha més d’una vintena de projectes damunt la taula en procés de plantejament i execució.
Accions fetes i nous projectes
Aquest 2022, la FFTM va obrir una nova convocatòria de patrocinis exclusivament per a obres audiovisuals rodades a l’illa, per import de 200.000 €. Dues produccions s’han presentat a aquesta convocatòria: la pel·lícula ‘El Faro’, una coproducció hispanoargentina de Mr Miyagi Fimls i Vista Sur, que va rodar a Menorca entre els mesos de febrer i març, i que s’estrenarà a Netflix pròximament; i la minisèrie per a televisió ‘Favàritx’, de la productora menorquina Empàtic, que començarà a rodar-se a finals de 2022 o principis de 2023. En els darrers mesos la MFC ha facilitat també la gravació d’un programa de la televisió francesa a Menorca; el rodatge de l’anunci del SEAT Mó a Maó; i està col·laborant amb National Geographic per a un rodatge en La Mola.
A més, la Menorca Film Commission ha assistit recentment al Festival de Cinema de Sant Sebastià amb la Spain Film Commission i a la trobada Shooting Locations Markets Place de Valladolid.
Un dels principals projectes a curt termini és l’organització, el pròxim mes de novembre, de la ‘Menorca Film Market’, un fòrum d’exposició i desenvolupament de projectes audiovisuals que forma part del programa ‘Illes de Ficció’, una iniciativa conjunta de les tres Film Commision de les Illes Balears (Mallorca, Menorca i Eivissa). Illes de Ficció és un programa internacional de residències d’escriptura i de formació per a guionistes i cineastes, creat pels Consells Insulars de les Illes Balears, amb el suport de l’ICAA (Institut del Cinema i les Arts Audiovisuals, Ministeri de Cultura).