El PP Menorca assegura que el repartiment de l’ecotaxa torna a evidenciar el menyspreu del Govern Balear a l’autonomia de Menorca

El repartiment dels fons recaptats a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) del 2022 ha tornat a evidenciar la nul·la sensibilitat de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, a l’autonomia de Menorca i la submissió sempiterna de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, als interessos de Mallorca, malgrat continuats atropellaments.

La presidenta del Partit Popular de Menorca, Misericòrdia Sugrañes, ha qualificat avui el repartiment acordat divendres passat de “decebedor” perquè suposa “un nou menyspreu a l’autonomia de Menorca”, ja que Consell i els vuit ajuntaments havien consensuat apostar per projectes relacionats amb l’aigua i només la inversió a la depuradora conjunta de Maó i Es Castell ha estat tinguda en compte quan, a més, es tracta d’un projecte per al qual el Govern balear ja compta amb la recaptació del cànon de l’aigua, fons que no es reinverteixen íntegrament a Menorca i que, per tant, serveixen per finançar actuacions a Mallorca.

“Els ajuntaments i el Consell de Menorca van acordar unànimement, independentment del color polític, que les inversions en el cicle de l’aigua eren prioritàries, van fer un esforç i un treball seriós i rigorós que ha estat menyspreat de manera inexplicable per Francina Armengol per mer interès polític . Susana Mora hauria d’haver votat en contra de l’acord i defensar l’acord aconseguit a Menorca entre els alcaldes i el Consell. Joana Barceló no hauria permès aquest atac des de Mallorca”, ha destacat Sugrañes.

El repartiment de l’ecotaxa, a més, suposa una bufetada als ajuntaments que van renunciar als projectes autoritzats per destinar els fons a les necessitats derivades de la pandèmia amb el compromís que aquests projectes serien represos quan es tornessin a la normalitat. “Francina Armengol ha demostrat no tenir paraula i Susana Mora, la seva incapacitat per defensar els acords aconseguits. No són de fiar ni una ni una altra”, ha dit la també portaveu del Grup Popular.

Que l’ecotaxa serveixi per finançar inversions ordinàries que, a més, compten amb convenis i programes de l’Estat, com ara els habitatges de protecció oficial, demostra que el mecanisme de repartiment de l’ecotaxa ha de ser modificat. “No té sentit que l’ecotaxa serveixi per finançar projectes que formen part del pressupost ordinari”, ha postil·lat Sugrañes qui ha recordat la contradicció que suposa comptar amb més recursos amb mai, a causa de l’increment de la recaptació fruit de la inflació, als fons europeus i al REB i l’ecotaxa es destini a projectes que ja compten amb recursos ordinaris i en canvi no se’n destini a d’altres que no en tenen i que han estat consensuats entre ajuntaments i Consell de Menorca.

Un altre dels aspectes decebedors i preocupants de l’acord de divendres és l’opacitat i la indefinició de les inversions anunciades, ja que es va acordar una suposada inversió de 7,3 milions d’euros en vivenda pública. “Aquesta partida no té cap concreció i, per tant, no hi ha cap garantia que s’acabi executant a Menorca”, ha emfatitzat Sugrañes.

La contradicció de Més per Menorca

Sugrañes ha destacat l’enorme contradicció de Més per Menorca, partit que va defensar al Parlament que un mínim d’un 25% dels fons de l’ecotaxa s’havien de destinar a vivenda social, iniciativa que va tirar endavant i ara s’esquinci les vestidures per l’incompliment del acord aconseguit a Menorca. Els primers que van menysprear l’acord entre Consell i ajuntaments van ser ells, ja que a Menorca acorden que el repartiment de l’ecotaxa es destini íntegrament a projectes de l’aigua i després se’n van a Palma i diuen que un 25% ha d’anar destinat a polítiques dhabitatge públic. És un disbarat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.