Els pròxims 3 i 4 de desembre, l’IME acull la II Jornada de Reflexió i debat envers el món de l’art, centrat, en aquesta ocasió, en Art i Natura. Així, “Art i contemporaneïtat a Menorca”, vol servir com a espai per aprofundir en el coneixement de les relacions entre la cultura, l’art i la natura avui.
Coordinada per Carles Jiménez, gestor cultural, i organitzada des de la secció d’Història i Arqueologia de l’IME, el Consell Insular de Menorca, l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i Hauser & Wirth, la jornada vol posar de manifest, a través de diferents ponències, com l’art ha jugat un paper cabdal al llarg de la història en la comprensió de les relacions entre l’ésser humà, la natura i el paisatge.
La presidenta del Consell Científic de l’IME, Cristina Rita, contextualiza aquesta iniciativa, que es va dur a terme l’any passat per primera vegada. “Les Jornades d’Art i Contemporaneïtat que va encetar l’IME l’any 2021 tenen per objectiu definir el paper de l’IME en l’impuls a la recerca de la creació artística en el moment en que ens trobam ara i atracar-nos al sector. Volen ser, per tant, unes jornades de debat i de diàleg dedicades a analitzar des de diferents perspectives la dimensió de l’art actual a la nostra illa. L’any 2021 van ser dedicades en analitzar sobretot l’estat de la qüestió a Menorca en relació a la creació en les denominades arts plàstiques o arts visuals. I l’any 2022 les centrarem en un tema que és transversal a totes les disciplines del coneixement que abraça l’IME en el marc de la Reserva de la Biosfera: la sostenibilitat i la natura des del punt de vista de l’art a Menorca.”
Al mateix temps, la funció de l’art com a eina de sensibilització i transformació socials per a una relació sostenible entre les persones i el patrimoni natural està adquirint un paper cada vegada més actiu davant la crisi socioambiental. Conèixer altres experiències i punts de vista és una oportunitat per prendre consciència dels beneficis que aquestes interaccions poden aportar a Menorca en tant que Reserva de Biosfera. I aquestes experiències, venen de la mà dels ponents convidats. “En aquestes segones jornades de l’IME hem reunit un ventall de ponents d’extraordinària vàlua, tant en el camp de la recerca i estudi de les relacions entre art i natura com en la mateixa pràctica artística i la seva gestió des de centres d’art de referència en l’àmbit nacional i europeu”, comenta Carles Jiménez. “De perfils professionals molt diversos (geògrafs, artistes, historiadors de l’art, comissaris, geòlegs, arquitectes i urbanistes) les seves aportacions permetran dibuixar un mapa polièdric de l’estat de la qüestió avui. Les pràctiques artístiques relacionades amb l’ecologia, el territori i la natura han esdevingut eines de sensibilització poderoses davant la crisi climàtica que patim. I l’art té una llarga i estreta relació amb la natura i amb el paisatge. D’una banda, l’estudi de la natura ha estat una constant en l’artista de tots els temps perquè com a ésser humà que és, també és natura. D’altra banda, el terme paisatge està estretament lligat a l’art, de fet neix de la mirada de l’artista, quan aquest confereix a un lloc una intencionalitat estètica i, per tant, cultural.”
Aquesta jornada comptarà tant amb la presència de diverses persones lligades al món de l’art menorquí, com també especialistes de fora de Menorca, com Eduardo Martínez de Pisón, catedràtic emèrit de Geografia de la Universidad Autónoma de Madrid i director del Instituto del Paisaje de la Fundación Duques de Soria; Pilar Bonet, professora de la UB, comissària i crítica d’art; Paula Santiago, del Centre d’Invesigació Art i Entorn de la Universitat Politècnica de València; Javier Maderuelo, escriptor; Rafael Mata Olmo, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universidad Autónoma de Madrid; Marcos Ros Sempere, arquitecte, eurodiputat i membre de les comissions de Cultura i Educació i de Medi Ambient del Parlament Europeu; Nadine Gomez, directora de CAIRN Centre d’Art; Obarra Nagore, responsable d’exposicions i de col·leccions del CDAN; David Buckland, fundador i director internacional de Cape Farewell; Rita Sixto, professora de la Universitat del País Basc, i Gloria Moure, historiadora de l’art.
També aportaran les seves visions sobre les relacions entre cultura, art i natura dins el món de l’art a Menorca Juan Elorduy, divulgador d’art, Marina E.G., artista visual, Miquel Antoni Pons Carreras, historiador de l’art; Anna M. Bagur, responsable de l’àrea de cultura de la Fundació Líthica, Núria Roman, artista, i Rafael Trénor, artista.
Un ajut per iniciar una línia de recerca en l’àmbit artístic
Aquesta II Jornada Art i contemporaneïtat a Menorca arriba amb la novetat que anirà lligada a un nou ajut convocat per l’IME, amb el suport i col·laboració de Hauser&Wirth, el Museu de Menorca i l’Agència Reserva de Biosfera, que vol refermar el caràcter acadèmic de la jornada amb una part més pràctica, donant la possibilitat als artistes a desenvolupar un projecte relacionat amb la temàtica de la jornada i començar, així, una línia de recerca en les arts visuals. Es comunicaran els detalls en el moment en què s’obri la convocatòria.
Les persones interessades a assistir a aquesta jornada d’Art i Natura, es poden inscriure a través del correu electrònic imejornades@gmail.com. L’assistència és gratuïta.