El Servei de Salut ha activat el pla de contingència (pla d’hivern) per respondre a l’increment de l’activitat assistencial en els serveis d’urgències dels hospitals i en els centres d’atenció primària a causa dels virus respiratoris i davant el possible augment dels casos de grip durant les properes setmanes.
En el marc d’aquestes actuacions que es duen a terme cada any en els hospitals de les Illes Balears amb l’activació dels plans d’hivern, està previst augmentar el nombre de llits disponibles a mesura que sigui necessari i també contractar més professionals de manera escalonada.
Concretament, el pla de contingència elaborat per les gerències del Servei de Salut estableix la contractació de fins a 150 professionals entre facultatius, infermers, tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI), zeladors, etc. de tots els centres hospitalaris.
Així ho ha explicat el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino, a la roda de premsa, a la qual ha estat acompanyat del subdirector d’hospitals, Francesc Albertí i la coordinadora de Pediatria del Servei de Salut, Marga Cañellas.
L’increment de recursos en aquests centres assistencials va lligat a la contractació de professionals per adaptar-los a les necessitats de la població. En concret, es preveu reforçar els equips d’atenció primària de Mallorca amb un equip format per un metge, un infermer i un conductor en cadascun dels tres dispositius del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) de Palma, per oferir atenció a domicili.
A més de la contractació de personal i l’increment escalonat del nombre de llits en els hospitals, el pla de contingència preveu —davant un possible augment de casos de virus respiratoris, grip o COVID-19— la possibilitat de separar circuits (respiratoris i no respiratoris); establir consultes ràpides i implantar plans d’acceleració d’altes per agilitar els ingressos. L’objectiu últim dels hospitals és mantenir l’activitat quirúrgica planificada tot i l’increment de les urgències.
En aquest sentit, els plans de contingència, o d’hivern, preveuen la coordinació entre centres sanitaris, atenció primària i SAMU 061 per garantir la capacitat assistencial màxima i establir circuits de derivació interna en moments puntuals.
Cal demanar a la població que en els casos d’afeccions més lleus acudeixi als serveis d’urgència dels centres d’atenció primària, amb l’objectiu de reservar els serveis d’urgències dels hospitals per als casos més greus.