ACN Barcelona – La nova fórmula de la selectivitat, la prova d’accés a la universitat, no s’aplicarà de manera definitiva el curs 2026-2027, com estava previst, sinó un any més tard. Fonts del Ministeri d’Educació han explicat que a petició de bona part de les Comunitats Autònomes, expressada durant la reunió de la Comissió d’Ordenació Acadèmica que ha tingut lloc aquest divendres, es durà una proposta d’ajornament a la reunió sectorial d’Educació del pròxim 13 de desembre, on s’haurà de votar. Tot fa preveure que la mesura tirarà endavant atès que, segons indiquen les mateixes fonts, 15 Comunitats Autònomes s’hi han mostrat favorables i només 2 hi han mostrat reticències. Així, la nova selectivitat s’aplicaria de forma definitiva el curs 2027-2028.
La proposta de modificació de l’examen que obre la porta a la universitat es basa en l’aprenentatge per competències, seguint l’estela del que ja s’està aplicant als cicles educatius previs.
Fins ara s’havia acordat iniciar un període de transició entre els dos models que havia de començar el curs 2023-2024, fins a l’aplicació definitiva el curs 2026-2027. Si la proposta d’ajornament tira endavant, el període de transició es mantindrà per al mateix exercici, però l’entrada en vigor definitiva del nou sistema s’aplicarà el curs 2027-2028.
La proposta actual preveia, a més, que l’examen de selectivitat inclogués a partir del curs 2023-2024 una prova de maduresa que comptaria el 25% de la nota. A la reunió d’avui també s’ha plantejat descartar aquesta mesura, un altre extrem que es votarà a la reunió sectorial del dia 13, i que probablement tirarà endavant.
Fonts del Ministeri han explicat a l’ACN que, d’aquesta manera, la selectivitat del curs 2023-2024 serà “similar” a la d’aquest any, però no igual. Estarà conformada per exàmens de matèries, però inclourà algun canvi que s’està acabant de perfilar, i que tindrà a veure amb l’aprenentatge per competències esmentat.