En total, a Menorca hi ha 147 hectàrees de vinya plantades (132 ha en el 2021) entre les diferents varietats de raïm aptes per a elaborar vi, sent l’IGP Vi de la Terra Illa de Menorca la categoria a la que s’ha destinat la majoria del raïm veremat durant el 2022, amb una producció total de 211 tones (el 2021 van ser 237 tones), obtinguda d’una superfície veremada de vinya de 55,5 hectàrees, amb un volum final de vi produit d’aquesta categoria de 1.355,9 hectolitres (el 2021 van ser 1.567,6 hl).
Així, pel que fa a l’elaboració total de vi durant l’any 2022, un 70% s’ha elaborat com a IGP Illa de Menorca, un 8% com a IGP Illes Balears i un 22% com a vi sense indicació geogràfica de qualitat. El total del vi produït a Menorca ha estat de 1.950,5 hl, que és el volum més alt des que es va recuperar aquest cultiu fa més de 35 anys, quedant distribuït de la següent manera:
- Vi blanc: 1.089 hl (56%)
- Vi negre: 401,5 hl (20,5%)
- Vi rosat: 460 hl (23,5%)
Cal recordar que el Consell Insular ofereix acompanyament al sector mitjançant un conveni de col·laboració amb l’Associació de productors de vi de Menorca amb un import total de 12.000 € amb l’objectiu principal de millorar la seva promoció i comercialització. A més, el Consell ofereix la possibilitat a tots els cellers d’estar presents a totes les fires que la institució hi participa. Per aquest 2023 està previst assistir a Madrid Fusion, Forum Barcelona, i Taste in París, a part de la nostra fira Arrels.
Per altra banda, actualment s’està elaborant la renovació i ampliació de la cartelleria i senyalització dels cellers Vi de la Terra Illa de Menorca amb un disseny nou per tal que sigui més atractiu pels compradors locals i visitants.
A més, també s’està treballant en l’estudi agronòmic i enològic de les varietats de raïm per avaluar la seva aptitud i poder-les incloure com a autoritzades per a elaborar Vi de la Terra Illa de Menorca, ja que en l’actualitat no totes les varietats de raïm plantades estan autoritzades per a elaborar aquesta categoria de vi.