La perspectiva jurídica, veterinària i psicològica així com la de cossos de seguretat, protectores d’animals i caçadors han compartit xerrades i torns de preguntes a les Primeres Jornades de Protecció i Benestar Animal de Menorca. Coincidint amb el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets dels Animals – i també Dia Internacional dels Drets Humans -, s’han desenvolupat al Consell Insular de Menorca la dotzena de presentacions i debats organitzats per Departament d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local. Durant tota la primera jornada, el divendres 9, a la Sala de Plens de la plaça de la Biosfera de Maó s’han realitzat les presentacions dels convidats d’alt nivell vinguts de fora de l’illa amb la presència d’unes quaranta persones acompanyades també d’ alguns cans i més de 200 visualitzacions puntuals de les conferències pel canal de Youtube del Consell, amb una quinzena de persones connectades durant tot el dia.
La consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, ha apuntat a la inauguració de les Jornades que “el servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) ha detectat un augment dels delictes de maltractament d’animals domèstics al 2021 amb 957 delictes i 552 persones detingudes”. Gómez ha apuntat que potser “no ha augmentat realment la violència si no les denúncies, degut a una major conscienciació a les institucions i les lleis, però també a la societat”.
La directora insular Nati Benejam responsable del Servei Insular d’Animals i de l’organització de les Primeres Jornades de Protecció i Benestar Animal de Menorca ha destacat la gran experiència i professionalitat dels ponents que han aportat noves idees sobre la gestió dels animals i també ha expressat la voluntat del Consell Insular de Menorca de posar el seu granet d’arena, per ajudar a alinear administracions públiques locals, supramunicipals i autonòmiques, cossos de seguretat, entitats del tercer sector i principalment les protectores d’animals, voluntariat i societat civil no organitzada, tant la que conviu amb animals, com la que no, precisament a aquesta protecció i benestar dels animals a la nostra illa.
El Director General dels Drets dels Animals del Govern d’Espanya, Sergio Torres, ha disculpat la seva participació via telemàtica i no presencial precisament per la negociació aquests mateixos dies de la Llei de Protecció i Benestar Animal, que ell mateix ha impulsat i espera aprovar, ha dit, abans de final d’any. Ha incidit en aspectes com el Sacrifici Zero, és a dir, que no es sacrifiqui cap animal que no estigui malalt així com fer una passa més i avançar en l’abandonament Zero, ja que a Espanya s’abandonen uns 300.000 animals per any, sense que ni existeixin encara xifres oficials.
Parlant sobre la protecció animal des de la perspectiva penal, civil i administrativa i la importància de les reformes normatives, Manuel Molina, advocat president de l’Associació Balear d’Advocats pels Drets dels Animals ha incidit en la necessitat d’augmentar les penes pel delicte de maltractament animal. També ha recordat a Leonardo da Vinci qui va dir que arribaria el dia en que veuriem l’assassinat d’un animal com veim ara el d’una persona. La psicòloga Lorena Manrique, membre de la Coordinadora de Profesionales por la Prevención de Abusos (CoPPA), ha exposat aspectes de coneixement científic i pràctic sobre associacions entre el maltractament animal i la violència interpersonal, aportant dades com per exemple que el 71% de les dones maltractades va declarar que la seva parella havia amenaçat, ferit o matat a una mascota animal i que, desafortunadament, es produeix una escala de violència a on el maltractament va pujant esglaons i del maltractament a una joguina es pot passar a un animal, d’aquí a una filleta o fillet i d’aquí a una persona adulta. Per la seva banda, María González Lacabex advocada i assessora jurídica de CoPPA, especialista en l’elaboració de propostes legislatives per a la protecció de persones i animals enfront de la violència del maltractament animal ha expressat que quan algú maltracta a un animal, la pregunta ha de ser “Qui serà el pròxim?”.
Respecte a les forces i cossos seguretat en matèria de maltractament animal, Pedro Moratalla, coordinador de la Unitat de Protecció del Medi Ambient i els Animals (UPROMA) de la Policia Local de Castelló de la Plana i membre d’INTERcids ha parlat de les bones pràctiques i la necessitat d’especialització de les policies locals. Ha explicat que es produeix una freqüent repetició d’actuacions del mateix tipus sense demanar-se per la causa i que seria millor invertir recursos en inteligència policial al respecte. El capità en cap del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Pedro García, ha exposat diversos casos concrets amb intervencions urgents, casos de maltractament per omissió, decomisos i maltractament a animals de granja i salvatges, com per exemple la proliferació abans de Nadal de espais il·legals de criança de quissons de cans de races amb un alt valor econòmic. García ha apuntat que en aquestes Primeres Jornades de Protecció i Benestar Animal de Menorca és la primera vegada que s’ha parlat a les Illes Balears de maltractament psicològic. També ha recordat la importància de denunciar els casos de maltractament animal que es puguin conèixer, i de denunciar-los mitjançant els cossos policials i no difondint-los a les xarxes socials, el que pot acabar sent contraproduent.
Antoni Mari Enseñat, pèrit veterinari i batle de Puigpunyent, a Mallorca, ha exposat la seva ponència sobre els moixos, la biodiversitat i les colònies felines i ha incidit en la necessitat de l’esterilització dels moixos ferals o assilvestrats i els beneficis de la gestió ètica d’aquestes colònies de gats. Seguint amb altres aspectes de la fauna urbana, Tere Rodríguez, presidenta de l’Associació Protectora d’Animals Exòtics de Catalunya (APAEC) i Directora del seu centre d’acolliment ha comentat la necessitat d’una normativa per animals exòtics i per a la seva protecció. Rodríguez ha exposat l’augment i varietat d’animals exòtics que de cada vegada són més habituals com a animals domèstics de companyia, especialment a les grans ciutats, on les persones es troben més enfora dels espais naturals i sembla que amb aquestes mascotes volen portar la natura a les seves vides. Per acabar la primera jornada, la veterinària Teresa Gamonal Cembrano ha parlat sobre els animals en les festes populars i tradicionals a Menorca amb una detallada exposició sobre els cavalls i els seus indicis específics de patiment, ja que a priori són uns animals que no expressen el mal d’una manera clara, no criden com ho fan altres espècies.