Una cinquantena d’empresaris del sector industrial han assistit aquest matí a la jornada d’impuls a la sostenibilitat industrial organitzada per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI). El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte que ha tingut com a principal objectiu sensibilitzar la indústria sobre els reptes mediambientals i les oportunitats que ofereixen els impactes positius dels nous models econòmics. La directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, també ha assistit a la jornada que s’ha celebrat a la sala d’actes de la Conselleria.
El vicepresident ha destacat la importància d’organitzar aquestes trobades per posar damunt la taula els principals reptes derivats del canvi climàtic que tenim al davant. Yllanes ha assegurat que «és evident que el context actual obliga el teixit industrial a fer una passa endavant i convertir-se en part de la solució per fer front a la crisi i emergència climàtica que patim». El vicepresident ha destacat que «des de l’IDI ja s’han posat en marxa diferents iniciatives per acompanyar les empreses, i sobretot les industrials, en aquest canvi cap a la sostenibilitat».
S’ha de recordar que l’IDI va presentar el passat mes d’octubre la marca de garantia Indústria Local Sostenible, que té com a objectiu identificar i fer visibles les indústries de les Illes Balears compromeses amb el medi ambient que s’impliquin en el càlcul de la petjada de carboni i en la seva reducció. Les empreses que poden formar part d’ILS han de tenir IAE industrial i la seu social a les Balears. A més, han de comptar amb una línia de producció activa a les Illes. Un cop adherits a la marca, han de realitzar un itinerari formatiu en línia sobre petjada de carboni per conèixer els conceptes bàsics i fonamentals per al seu càlcul i gestió en la indústria. Finalment, han de tenir calculades les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i comprometre’s a dur a terme un pla per reduir-los. L’adhesió a la marca es revisarà cada dos anys, quan les empreses hauran de presentar un nou càlcul on es faci palesa la reducció de les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle.
A més, un centenar d’empreses ja s’han beneficiat de l’ajut Isostenibilitat que consisteix en la subvenció d’hores de consultoria per calcular i dissenyar un pla per reduir la petjada de carboni.
Durant la jornada s’ha duit a terme un programa complet en el qual s’han conegut casos d’èxit d’empreses referents en aquest sector com Gestamp, Signus o La Unión Corp. També s’han tractat temes com el mesurament de la petjada ambiental, l’economia circular com a oportunitat per al progrés de les empreses, novetats legislatives en matèria de sostenibilitat, i els ajuts existents.