El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha signat avui el conveni de gratuïtat del servei educatiu de tercer d’educació infantil amb els ajuntaments de Maó i d’Alaior.
Per part de l’ajuntament de Maó, el seu batle, Hector Pons, ha explicat que la ciutat compta amb 5 escoletes de gestió municipal: Fort de l’Eau, Es Passerells, Es Busquerets, Sant Climent i Cap de Creus. José Luís Benejam, batle d’Alaior ha recordat que el seu municipi compta amb l’escoleta d’Es Pouet.
En total, ja són 9 ajuntaments de Balears amb 28 centres d’educació infantil públics els que ja han signat el conveni de gratuïtat de l’etapa educativa 2-3. La pràctica totalitat de centres educatius de la xarxa complementària de les Illes ja han signat els convenis, inclosa l’escoleta Xipell de Menorca. Hi ha 52 centres de la xarxa a les Illes.
A Menorca hi ha un total de 20 centres d’educació infantil, dels quals 19 són públics i 1 de la xarxa complementària i 738 alumnes de tercer d’educació infantil de Menorca que es veuran beneficiats per la mesura de gratuïtat.
Els propers dies es continuarà amb la signatura de la resta d’escoletes públiques i de la xarxa complementària de les Illes Balears.
Una vegada signats els convenis es tramitaran els pagaments que permetin la gratuïtat a partir del dia 1 de setembre de 2022, la Conselleria efectuarà tres pagaments per avançat que corresponen a dos períodes de quatre mesos i un darrer període de dos.
A les Illes Balears, per tal de fer possible aquesta mesura, es preveu invertir 18,6 milions per curs, de manera que tant les escoletes públiques com les de la xarxa complementària rebran una aportació de 45 mil euros per cada aula de 2-3 anys. Amb aquesta inversió es cobriran les despeses de funcionament d’aquestes aules en l’horari ordinari d’escolarització d’aquesta etapa educativa, un mínim de 4 hores durant 10 mesos, el que suposa una despesa per curs de 2.500 euros per alumne, a raó de 250 euros mensuals.
Es preveu arribar a 5.274 alumnes de 2-3 anys a 160 centres de les Illes. Els mòduls cobriran la despesa de 293 aules de 2-3 de centres públics i de la xarxa complementària. El curs 2022-2023 hi haurà 186 centres educatius de 0-3 anys, dels quals 108 són públics, 52 privats integrats a la xarxa complementària i 26 privats.
A més de la gratuïtat dels 2-3 anys, aquest curs 2022-23 també s’ha previst un increment de la dotació dels mòduls de 0-1 i 1-2 anys, que suposa assolir els 10.000 euros/unitat a la xarxa pública (fins ara eren 7.000 euros) i 5.000 euros/unitat a la xarxa complementària (fins ara eren 2.000 euros). A més, inclou altres mesures de millora com l’increment de personal dels equips d’atenció primerenca (EAP), amb sis professionals més, i la nova convocatòria de creació de noves places públiques prevista al novembre de 2022.