Una cinquantena de professionals de les àrees d’atenció primària i hospitalària del Servei de Salut, així com de la Direcció General de Salut Pública i Participació, han assistit a la XIX Jornada de la Xarxa Sentinella de les Illes Balears. En aquesta Jornada s’han presentat i analitzat les dades epidemiològiques i microbiològiques de virus d’infeccions respiratòries agudes (IRA) que provenen de la xarxa durant aquesta temporada, tant a escala autonòmica com nacional. També s’ha aprofitat la trobada per consolidar la formació dels metges sentinella que la integren, especialment pel que fa a circuits, protocols i recollida de mostres.
Es tracta de la primera jornada que es du a terme des de la tardor de 2019, ja que la pandèmia de la COVID-19 declarada el març de 2020 i el seu impacte en el funcionament del sistema sanitari van obligar a suspendre la xarxa i, consegüentment, aquesta trobada científica. Ara mateix la xarxa sentinella s’ha pogut recuperar a les Illes Balears amb millores específiques: ha ampliat els seus objectius, de manera que ha passat de la vigilància de la grip a la vigilància de tots els virus causants d’infecció respiratòria aguda. També se n’ha modificat l’operatiu, de manera que han augmentat considerablement el nombre de sentinelles i la xarxa ha passat d’estar en funcionament durant la temporada gripal a mantenir l’operativitat durant tot l’any.
La directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, ha inaugurat la Jornada i ha destacat la importància del treball professional coordinat entre l’equip del servei de vigilància i l’equip de metges sentinella per tal d’aconseguir un objectiu comú clar i directament proporcional per protegir la salut de les persones enfront de les malalties transmissibles: vigilar la transmissió de diferents virus respiratoris per tal de conèixer-ne el comportament i actuar en conseqüència. Durant tot el matí han participat en aquesta Jornada diferents ponents, com ara Jaume Giménez, metge del Servei balear d’Epidemiologia; Jordi Reina, cap de la Unitat de Virologia de l’Hospital Universitari Son Espases; Amparo Larrauri, epidemiòloga i investigadora de l’Institut de Salut Carlos IIII, i Layla Aoukhiyad, farmacèutica de l’Oficina de Qualitat del Gabinet Tècnic Assistencial del Servei de Salut de les Balears.
La xarxa és coordinada pel Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació i està integrada per quaranta metges i pediatres de diferents centres de salut d’atenció primària i amb representació de totes les illes. La tasca voluntària d’aquests metges i pediatres sentinella permet —amb la informació que aporten setmanalment i amb la col·laboració dels serveis de Microbiologia i Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari Son Espases— un seguiment exhaustiu de l’epidèmia gripal i d’altres infeccions respiratòries agudes.