La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, s’ha reunit amb la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears i la Federació de Cooperatives per informar-les de l’Avantprojecte de llei de cooperatives, aprovat avui pel Consell de Govern.
El text compta amb les aportacions fetes pels diferents agents del món cooperatiu, per elevar-lo al Parlament per a la seva propera ratificació com a llei. Aquest nou text substituirà la llei anterior, que data de 2003, per adaptar la normativa a la nova realitat social i econòmica de les Illes Balears, així com actualitzar continguts legislatius.
Amb aquesta nova llei es pretén recollir l’experiència legislativa que, en matèria de societats cooperatives, s’ha anat generant en aquests darrers vint anys. Amb la posada en marxa de la tramitació d’aquesta llei, el Govern dona un impuls més a l’economia social, com a part important de la millora del model econòmic de les Illes Balears.
Després de la reunió, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, també present a la trobada, ha celebrat que s’hagi assolit «una de les fites importants d’aquesta legislatura» que ha suposat fer «una reforma pràcticament integral» de la llei per incloure «elements importants de modernització i digitalització, però també d’igualtat».
Negueruela ha recordat que és un text «pactat i consensuat amb el sector» i ha explicat que la llei, que es vol aprovar durant el proper període de sessions al Parlament, també incorpora «mecanismes per simplificar el fet de ser cooperativista» per fomentar «una fórmula que democratitza el teixit empresarial de les Illes Balears».
El passat mes de juliol es va reunir el Consell de l’Economia Social i el Cooperativisme per començar a debatre el nou text normatiu. Ara, el Consell de Govern ratifica aquest treball i l’eleva al Parlament per al seu posterior debat i aprovació. Per tant, en aquests sis mesos, el Govern ha treballat conjuntament amb agrupacions com UCTAIB, UCABAL, REAS i UCOTRAIB per aconseguir un màxim consens en el nou articulat.
Els principals eixos que articulen aquest Avantprojecte de llei es basen en fomentar i enfortir la fórmula cooperativa, facilitar-ne el funcionament empresarial, adequar-les a les noves tecnologies, afavorir la intercooperació, reforçar les vies de finançament i en incorporar la perspectiva de gènere en l’articulat de la llei. Per exemple, introdueix la paritat de gènere en els òrgans de governança en funció del nombre de socis que tingui una cooperativa, de manera que si una cooperativa compta con un 25 % de dones sòcies, també han de ser un 25 % del consell rector.
Així mateix, la nova normativa refon en un text únic tot el marc jurídic cooperatiu, tant de les societats cooperatives en general, com de les microcooperatives en particular, que queden subsumides dins el nou articulat.
Un altre aspecte cabdal que proposa l’Avantprojecte de llei és la introducció de les reformes necessàries per aconseguir un règim jurídic modern, clar i flexible, que tengui en compte les exigències actuals i futures, i que enforteixi la fórmula societària cooperativa com a eina eficaç de creació de llocs de treball estable i de qualitat, arrelats al territori.
Per part de l’UCTAIB ha assistit a la reunió la seva presidenta, Malena Riudavets, i, per part de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears, també la seva presidenta, Jerònima Bonafè.