Aquest divendres, el Ple des Castell ha aprovat el pressupost de l’Ajuntament per al 2023. Es tracta d’un pressupost expansiu, que se situa en els 12.327.247,10 euros.
La batlessa Joana Escandell ha explicat que “per al pressupost del 2023, hem aconseguit fons europeus, a base de negociacions amb altres administracions, i tenim la satisfacció de poder augmentar les inversions respecte a l’any passat en un 235%. Açò vol dir que les inversions passen d’1,3 milions a 4,3 milions d’euros”.
Entre les inversions previstes, Escandell ha destacat la rehabilitació del Teatre Salón, una demanda del poble de fa molts anys. Cal recordar que l’Ajuntament va comprar l’antic teatre l’any 2020 i després de la realització de les feines de prospecció arqueològica es preveu que enguany puguin començar les obres de reforma.
La batlessa també ha destacat el projecte de rehabilitació de la Casa Natura, que permetrà recuperar un altre espai emblemàtic des Castell per a usos socials i culturals.
Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Oscar Gómez, ha assenyalat que “aquests són els pressupostos més elevats de la història des Castell, que demostren la feina feta durant aquesta legislatura, de manera discreta però activa”, i ha afegit que “a banda de projectes com el Teatre Salón i la Casa Natura, els ajuts europeus i els convenis amb el Govern balear i el Consell ens permeten finançar actuacions com l’arranjament de les fuites d’aigua o les millores al port. Tot açò ens permetrà fer una empenta molt important per al municipi en l’àmbit de les inversions”.
RESUM DELS CAPÍTOLS
Despeses de personal
El capítol de despeses de personal s’incrementa un 17,18%. Es contempla l’augment salarial legalment previst per al personal laboral i funcionari. Els càrrecs polítics continuaran amb les mateixes remuneracions.
En aquest capítol, també destaca la incorporació d’una plaça d’educadora i una mestra per a l’escoleta municipal. També es contempla la incorporació d’una plaça de tècnic administratiu per gestionar l’arribada dels fons europeus.
Per altra banda, l’Ajuntament continuarà amb la contractació de persones que estiguin a l’atur, amb la col·laboració del SOIB. Per al 2023, es preveu un augment de les despeses del 183,33%, a causa de la posada en marxa de la nova aula de formació, que compta amb 14 alumnes que es formaran i faran pràctiques a l’Ajuntament.
Despeses en béns corrents i serveis
El capítol de despeses en béns corrents i serveis baixarà un 6,66% respecte al pressupost del 2022. Destaca la davallada del 50% de les despeses de lloguer gràcies a la compra d’una nau, l’any 2021.
Per altra banda, augmenta la despesa en modernització de l’enllumenat, que passa de 35.000 a 60.000 euros, i en la millora dels parcs i jardins, que arriba als 25.000 euros, en previsió d’incorporar mobiliari i sembrar arbrat a s’Esplanada, a partir del resultat del procés participatiu per reformar aquest espai.
També cal destacar la baixada del 45,68% de les quotes de servei de telefonia, gràcies a mancomunar serveis amb Silme.
Un altre fet a destacar és la posada en funcionament de la nova Sala Polivalent Es Soleiet, que permetrà comptar amb un nou espai per a les activitats de l’Àrea de Cultura. Per açò, es preveu un augment de les despeses de funcionament d’aquesta àrea, que passen de 20.000 a 35.000 euros.
Pel que fa a l’Àrea de Serveis Socials, es preveu mantenir el nivell de despesa, que ja havia augmentat des de l’inici de la crisi de la covid.
Finalment, continuam augmentant la partida per al funcionament de l’Àrea de Medi Ambient, per tal d’atendre les necessitats en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic, una prioritat per a l’actual equip de govern. Si l’any 2022 ja es va dotar una partida de 10.000 euros, ara aquesta augmenta fins als 20.000 euros.
Despeses financeres
Les despeses financeres disminueixen considerablement, concretament en un 61,29 %, principalment per l’absència de préstecs i per factors com el canvi de política monetària del BCE (deixem de pagar per tenir els dipòsits al banc).
Transferències corrents
El capítol de transferències corrents experimenta un increment global d’un 19,86%, a causa de l’augment de la transferència al Consorci de Residus per la implantació del porta a porta. També augmenta l’aportació a Creu Roja, al Fons Menorquí de Cooperació i altres entitats sense ànim de lucre.
Inversions
El capítol d’inversions presenta un increment del 235,39% respecte al 2022, passant d’1.299.754,49 euros a 4.359.300 euros.
D’entre les inversions previstes per al 2023, destaca la rehabilitació de la Casa Natura. Es durà a terme l’adequació del projecte del 2018 que s’ha de modernitzar a partir de criteris d’eficiència energètica. El total de la inversió serà de 946.000, finançats en un 35% a través dels fons europeus Next Generation.
La reforma del Teatre Salón és un altre dels grans projectes que continuaran avançant durant el 2023. L’Ajuntament va comprar l’edifici l’any 2020 i ja s’estan duent a terme les feines arqueològiques prèvies a l’inici de les obres. Ara es contempla una partida d’1,4 milions d’euros per licitar el projecte, que comptarà amb finançament provinent dels fons europeus, del Consell de Menorca i del Govern balear.
Una altra inversió destacada és la del projecte ‘Port de Maó, port sostenible’, a través del qual arribaran un total de 391.392 euros, que serviran per dur a terme actuacions com la construcció del dipòsit de tempesta dels pluvials dels carrers Sant Josep i Stuart (140.000 euros), la construcció de tres escales d’accés a Cala Corb (81.956 euros), la millora de l’enllumenat del Fonduco i de la Miranda de Calesfonts (93,436 euros) i la consolidació i sanejament dels penya-segats de Calesfonts (76.000 euros).
També es contempla una inversió de 173.000 euros per a les millores en les instal·lacions esportives, amb el finançament del Consell Insular, i 170.000 euros en la detecció de fuites d’aigua de la xarxa municipal amb fons europeus.
Previsió d’ingressos
Pel que fa als ingressos corrents, es preveu una pujada del 10,84% respecte a l’any anterior. També es preveu una forta pujada, d’un 132,66%, pel que fa als ingressos de capital.
Per una banda, hi ha una previsió a l’alça en les transferències del Consell de Menorca, que aportarà a les arques municipals un total de 2.511.000,00 d’euros, que representen un 54,33% més respecte a l’any anterior.
Des del Govern balear vindran aportacions per valor de 268.000 euros, que suposen un 100% d’increment respecte al 2022.
També cal destacar la previsió de rebre fons europeus per valor de 1.089.100,00 euros, amb la sol·licitud de dues grans inversions d’obra de rehabilitació, com són els projectes de la Casa Natura, que ja ha rebut el vist i plau, i el Teatre Salón.
D’aquesta manera, les transferències de capital suposaran un 33,19% del total del pressupost d’ingressos, mentre que els ingressos corrents suposaran el 67,66%. Per tant, es preveu un fort increment de les inversions finançades externament.
Per altra banda, cal destacar que no s’emprarà el recurs del crèdit, ja que el pressupost és financerament sostenible i amb els recursos propis es podrà fer front a totes les necessitats. En aquest sentit, cal recordar que durant el 2022 el consistori ha fet un esforç per liquidar tots els préstecs que la corporació arrossegava des de fa anys, i en aquests moments Es Castell no té deutes amb entitats bancàries.
Pel que fa a l’Impost de béns immobles (IBI), es mantindrà el valor cadastral i el tipus impositiu.
Finalment, s’ha avaluat de manera realista l’evolució de la liquidació de les taxes i altres tributs, tenint en compte els resultats de la liquidació i la recaptació de l’any 2021 i les previsions per al 2022 i 2023. Açò fa que s’hagi previst una baixada del 3,86%, perquè la incorporació de la taxa de fems que es va pressupostar el 2022 i que no va ser finalment incorporada, tampoc es preveu incloure-la el 2023.
PODEU VEURE EL PLE EN EL QUAL S’HA APROVAT EL PRESSUPOST FENT CLIC AQUÍ.