Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

El Consell Insular de Menorca organitza enguany una exposició institucional lligada a la candidatura de Menorca Talaiòtica per ser declarada patrimoni mundial per la UNESCO Després del seu pas per Maó l'exposició s'obre a la sala municipal d'exposicions d'El Roser de Ciutadella de Menorca coincidint amb els actes de la Diada de Sant Antoni

Taula de la Torreta de Tramuntana.Foto: Menorca Talaiòtica/Consell de Menorca.
«Elogi de la taula. Menorca ciclòpia» és una proposta al voltant de la taula com a monument (memento) que reuneix conceptes com memòria, ritu, cosmos, símbol i paisatge. La taula com a màxima expressió d’unes construccions úniques i exclusives de Menorca inserides en els recintes de taula i que conformen una de les majors densitats de jaciments arqueològics del món.

Les distintes hipòtesis sobre el seu significat i funció, des de Joan Ramis i Ramis (1818) fins a l’actualitat, estan lligades a conceptes com el simbolisme, el ritu, la cosmologia i la seva relació amb el paisatge, el qual esdevé un exemple extraordinari d’harmonia entre cultura, natura i comunitat.

La presència en l’art contemporani d’aquests principis encara és viva i «Elogi de la taula» vol posar de manifest aquest fet ineludible, la necessitat de crear obres artístiques que donin resposta a les preguntes a les quals la humanitat no pot respondre des de la realitat objectiva. La taula és, sens dubte, la construcció ciclòpia que més ha inspirat els artistes contemporanis. Eugenio López, Rafael Timoner, Laetitia Lara i Gemma Andreu ens presenten el seu treball al voltant dels conceptes esmentats anteriorment i contribueixen així a una major comprensió del significat d’aquests monuments talaiòtics.

Els visitants accediran a l’exposició per un espai en penombra en el qual hi haurà un holograma d’una taula i un poema d’Anna-Maria Ticoulat (Sonet anapèstic anisosil·làbic) d’homenatge a la taula. Des d’aquí s’accedirà als quatre àmbits que formen la mostra: taula-símbol, taula-ritu, taula-cosmos, taula-illa.

L’art encara funciona com un ens regulador de la cosa simbòlica en la societat, com ho feia fa milers d’anys. L’exposició presenta per primera vegada un conjunt de gravats digitals d’Eugenio López (Oviedo, 1951) pertanyents a la sèrie Suite Menorca. A les taules de l’illa (2020), una extraordinària reflexió sobre la taula des de la síntesi geomètrica i conceptual.

En les tradicions antigues tot acte ritual estava protagonitzat per una deessa o divinitat, però també l’art contemporani ha recorregut sovint a la mitologia per cercar significats. A Menorca Laetitia Lara (París, 1957) és possiblement l’artista que més proximitat presenta amb el concepte de ritu i divinitat.
El culte astral és una constant en les creences dels pobles antics. La cultura talaiòtica no és una excepció i són diverses les hipòtesis que s’han anat succeint al llarg dels anys. L’àmbit comença amb una obra original de Waldemar Fenn, una obra amb tinta damunt tela que representa la volta celeste. Rafael Timoner (Maó, 1964) és un destacat artista de l’art sonor, el vídeo i les instal·lacions. Proposa una instal·lació formada per una escultura d’alumini, una projecció i una peça de música electrònica que reflexiona sobre el ritme còsmic i la nostra relació amb els cosmos mitjançant sons astrals.

Les taules, juntament amb els talaiots, tenen un paper molt destacat en la configuració del nostre paisatge. Així mateix, la relació de les persones amb les taules ha variat al llarg dels anys. És des d’aquest vessant, des d’aquesta tensió entre l’humà i el natural, que Gemma Andreu s’hi aproxima amb les seves fotografies, contrastades amb d’altres d’antigues.

El projecte expositiu compta amb la col·laboració dels Amics del Museu de Menorca i de l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca-CIM. Els primers proveeixen de rèpliques d’objectes talaiòtics, els segons, fotografies antigues.

Calendari d’actes

Amb motiu de l’exposició «Elogi de la taula. Menorca ciclòpia» s’han programat un seguit d’actes que a continuació es detallen.

  • Inauguració
14 de gener 12 h
  • Visita guiada a l’exposició Carles Jiménez. Comissari Dissabte 4 de febrer 12 h
  • Irene Riudavets. Arqueòloga
«Els recintes de taula: testimonis de l’espiritualitat talaiòtica» Divendres 17 de febrer 19 h
Sala d’actes Can Saura Museu de Ciutadella
  • Manuel Marín Sánchez. Matemàtic i astrònom
«Las taules y la bóveda celeste» Divendres 17 de març 19 h
Sala d’actes Can Saura Museu de Ciutadella

Artistes

Eugenio López (Oviedo, 1947)

Eugenio López (Oviedo, 1947) ha desenvolupat, des de la seva arribada a Menorca el 1972, una extensa carrera artística que l’ha dut a exposar individualment al Museu de Belles Arts d’Astúries (1984, 1990, 2015), a la Galeria Denise René de París (1992), al Museu Nacional d’Art Reina Sofia (1997) o a les galeries Altair de Palma, Eude de Barcelona i Vértice d’Oviedo. Així mateix ha participat en prestigioses fires internacionals (ARCO, Art Frankfurt, etc.) i la seva obra es troba en col·leccions i museus d’arreu (Museu Es Baluard de Palma, entre d’altres). Suite Menorca és un diàleg entre la prehistòria i el món actual a través de l’essencial, l’equilibri, la geometria i allò transcendent.

Rafael Timoner (Maó, 1964)
Després de llargues estades a Mallorca, Cuba i Eslovàquia l’autor s’ha instal·lat de nou a Menorca. Ha realitzat exposicions individuals a les galeries Fúcares (Madrid), Xavier Fiol, Sala Pelaires i Altair (Palma), Sa Nostra (Maó), Institut Cervantes de Viena (2011) i a la Gabarron Foundation de Nova York, EUA (2011). Ha publicat diversos àlbums i treballs audiovisuals com For Peace. Against War. Who Is Not? A Compilation For The People Of Ukraine (Component Recordings, Providence, Rhode Island, EUA, 2022), Sputnik (Bandcamp, 2022), Image play (International Video Art Festival, III Edition, Funchal, Portugal, 2012), i a In_Somnia, «Session 049» i «Modulisme». Entre les col·leccions públiques i privades que compten amb la seva obra destaquen les del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma, el Consell Insular de Menorca, el Museu d’Art Contemporani de l’Havana (Cuba), la col·lecció Josep Maria Civit o la col·lecció Gilbert B. Silverman (EUA).

Gemma Andreu (Maó, 1964)
Després de treballar una dècada en el món de la bijuteria, va partir a Mallorca per estudiar informàtica a la UIB i fotografia. Treballa des de 1996 al Diari Menorca. Ha participat en diverses exposicions col·lectives a Menorca i Mallorca. Ha documentat a bastament la vida de l’illa, cosa que li ha permès copsar la interacció dels individus amb l’entorn des d’una talaia privilegiada. La seva mirada des del fotoperiodisme ens acosta a la fotografia com a document, com a registre, per acabar essent testimoni de les activitats de les persones, un testimoni que constitueix el fonament indispensable per a la preservació, l’estudi i la divulgació de la nostra societat i de la memòria històrica.

Laetitia Lara (París, 1957)
Viu i treballa a Menorca des de 1991. El 1994 creà l’associació Líthica a les pedreres de s’Hostal (Ciutadella de Menorca). La seva obra és un diàleg amb la terra, la pedra i l’energia dels elements i aprofundeix en la relació entre l’humà i el diví a través dels arquetips de la deessa mare, el guerrer i les divinitats hindús. Entre les seves exposicions destaquen les del Museu Marítim del Cantàbric (Santander, 2017), El Roser de Ciutadella de Menorca (2011), Badia de la Trappe de Soligny (Normandia, França, 2004), Galerie Martine Namy-Caullier (París, 2003), església de Saint-Suplice (París, 2013, 2009) o galeria Baixeras (Barcelona, 1999). Amb la galeria Lemia-Art ha participat a les fires Art Miami, Art Chicago i Art Expo, a Barcelona. Ha participat en exposicions col·lectives a Madrid, Barcelona, Frankfurt, París, Normandia, la Provença, Miami i Chicago.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.