El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, acompanyat de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i del president de la FELIB, Antoni Salas, ha presentat avui la Guia per a l’elaboració dels plecs de clàusules per a l’adjudicació de contractes de gestió dels serveis municipals per a la primera infància de les Illes Balears.
A l’acte, que s’ha realitzat a la seu de la FELIB, ha anat destinat als tècnics de contractació dels ajuntaments de les Illes. Aquesta guia està pensada per posar a disposició de les administracions locals un seguit de reflexions i experiències sobre la gestió pública dels serveis per a la primera infància, la seva contractació i abordar aspectes que formen part de l’àmbit de decisions de les administracions locals.
Aquesta publicació resultarà especialment útil per als ajuntaments que estan en procés de construir noves escoletes i han de dissenyar i licitar el servei per primera vegada però també per aquells que ja tenen una escoleta en marxa i volen millorar-ne i diversificar-ne el funcionament. Gestionar qualsevol servei implica organitzar recursos humans, materials i econòmics de manera que el servei es presti de forma correcta i eficient.
En aquest sentit, la consellera Rosario Sánchez ha destacat la col·laboració tècnica de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors en l’elaboració de la guia per facilitar els tràmits administratius als ajuntaments i impulsar la implantació de centres 0-3 en tots els municipis de l’illa “perquè amb això donem respostes a les famílies amb una educació accessible i de qualitat, i avancem en igualtat, que és un objectiu clau per aquest govern”.
El conseller Martí March per la seva part, ha destacat el paper fonamental de les administracions locals per impulsar l’educació 0-3. “Vull agrair l’esforç a tots i, molt especialment, als municipis més petits, que sovint no compten amb l’estructura administrativa necessària per posar en marxa una escoleta. I pensant molt especialment en ells s’ha fet aquesta guia, amb la voluntat d’ajudar-los perquè el seu èxit serà el de tots”.
Les particularitats de cada administració local fan difícil elaborar un model estàndard de plecs de licitació dels serveis educatius municipals per a la primera infància. La Guia s’ha elaborat per professionals del sector de la contractació pública amb una llarga trajectòria i experiència, i s’ha intentat tenir en compte les necessitats i dificultats amb que topen les administracions locals a l’hora de dissenyar i posar en funcionament un servei educatiu de primer cicle.
La importància de l’educació en els primers anys
Des del 2015 s’ha fet una aposta clara per dotar l’educació 0-3 de la importància que li correspon i per això s’ha treballat per afavorir la consolidació d’una estructura educativa amb les condicions adequades per a aquest nivell educatiu.
Per fer-ho possible s’ha treballat en diverses línies que intenten abastar tots els aspectes, des d’aquells purament pedagògics als relacionats amb qüestions administratives o de gestió. Així s’ha fet una forta inversió per incrementar el nombre d’escoletes, per afavorir la transformació de guarderies en centres d’educació infantil i per millorar el sosteniment de les aules existents. També s’han impulsat diferents mesures per afavorir l’equitat en el primer cicle d’educació infantil com els ajuts de menjador, que han inclòs aquest alumnat, els ajuts d’escolarització, els ajuts per a alumnes NEE greument afectats i el suport pedagògic als centres amb l’ampliació i la consolidació dels equips d’atenció primerenca (EAP).
Aquest curs 2022-2023 s’ha fet una passa significativa cap a la universalització de l’educació 0-3, la gratuïtat de l’educació del tercer curs d’educació infantil tant als centres públics com els de la xarxa complementària.