Concretament, els projectes estaran ubicats als IES Calvià i Manacor (Mallorca) i a l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella (Menorca). Amb les futures instal·lacions d’autoconsum d’aquests centres es preveu deixar d’emetre un total de 489,71 tones de CO2 anuals. Així mateix, el retorn anual que l’IBE rebrà d’aquests 3 projectes serà de 75.817,88 euros, que reinvertirà en nous projectes així com en el manteniment de les instal·lacions.
La licitació d’obra del projecte d’autoconsum que se situarà a l’IES Calvià té un preu de 443.686,99 euros. El projecte permetrà sumar 300 kW. Aquesta instal·lació permetrà deixar d’emetre 209,95 tones de CO2 anuals.
D’altra banda, la instal·lació d’un autoconsum a l’IES Manacor i que preveu sumar 100 kW de potència té un preu de licitació de 193.513,57 euros. El projecte permetrà deixar d’emetre 83,93 tones de CO2 anuals.
Finalment, el tercer projecte d’autoconsum estarà situat a l’IES Maria Àngels Cardona, a Ciutadella. El preu de licitació de l’execució del projecte és de 436.114,03 euros. Amb aquest autoconsum es deixaran d’emetre 195,83 tones de CO2 l’any.
Detalls del contracte
El contracte s’ha licitat en 3 lots i queda obert a guanyar-ne un màxim d’un per empresa, per facilitar, així, la participació de petites i mitjanes empreses. El termini per presentar sol·licituds és fins al dia 3 de febrer i, ateses les dimensions de les instal·lacions on es realitzaran els projectes, com són l’IES Calvià i el Maria Àngels Cardona, i el consum fortament estacional dels centres d’educació secundària, es preveu l’explotació parcial d’aquests centres com a autoconsum compartit.
El temps d’execució de cada lot d’aquest contracte és de 20 setmanes des de l’acta de replanteig, de les quals 8 setmanes seran per a l’obtenció dels permisos i l’adquisició dels materials i 12 setmanes per a l’execució dels treballs, que hauran de coincidir amb les vacances escolars d’estiu.
Aquesta licitació d’obra se suma a la licitació d’execució de 5 projectes més que permetran un estalvi de més de 340.000 euros en la factura de l’Administració gràcies a autoconsums situats a dessaladores, com la de Ciutadella o la d’Alcúdia.
Pla d’Autoconsum CAIB
El Pla d’Autoconsum de la Comunitat Autònoma va ser presentat el passat dia 3 de març de 2022 i preveu una reducció en almenys 13 milions d’euros de la factura de la llum de l’Administració de manera anual. Amb el Pla es volen produir fins a 60 MW de potència nous a través d’energia fotovoltaica, de manera que accelerarà la descarbonització de les Illes. Així, es passarà del 2,4 % actual de renovables en l’Administració pública a cobrir fins al 34,4 % amb aquestes instal·lacions.
El Pla d’Autoconsum de la CAIB està previst per al període 2022-2026 i també té la previsió de reduir prop de 52.000 tones de CO2/any, l’equivalent a vuit mesos l’any sense vehicles a la via de cintura de Palma. Aquest Pla té com a objectiu accelerar la descarbonització de l’Administració pública i, per aquest motiu, les instal·lacions se centraran en diverses àrees d’actuació donant prioritat a aquest tipus d’accions en entorns urbans per accelerar la transició energètica. En total, es duran a terme 166 instal·lacions de plaques solars: el 84,9 % a Mallorca; el 7,1 % a Menorca; el 6,6 % a Eivissa, i l’1,4 % a Formentera.
En aquest sentit, es preveu que el 47 % d’aquestes 166 instal·lacions siguin flotants, és a dir, que s’ubiquin a làmines d’aigua, com a les basses de regadiu, i que generin aproximadament 28 MW de potència. Així mateix, un 20 % es duran a terme sobre aparcaments de l’Administració, i generaran fins a 12,2 MW, mentre que un 19 % de les instal·lacions es duran a terme sobre teulades i cobertes d’edificis públics (i generaran 11 MW). Finalment, amb l’objectiu de minimitzar el consum de territori, només un 14 % de les instal·lacions es faran a terra, i generaran 8,6 MW.