Antoni Liz Femenías/Ciutadella – Ja hem arribat a 200 articles des que vaig començar les meues col·laboracions el desembre de 2018. Hora de fer una mirada enrere.
Des d’un principi he procurat anar variant els temes tractats i, a la vegada, fer una seguiment dels temes d’actualitat.
De tota manera, observant l’estadística de temes, podem veure un clar predomini en temes d’astronomia que es un tema que no vaig estudiar ni als meus estudis elementals, mitjans ni superiors.
Quan vaig triar estudis dubtava entre matemàtiques, físiques o químiques. Les preferències principals anaven cap a matemàtiques però finalment vaig fer llicenciatura en Ciencies (Secció de químiques) per la UIB a Palma de Mallorca.
L’astronomia no era tema d’estudis en una llicenciatura en Ciències i era un tema bastant desconegut, en general.
El primer any de carrera tenia les cinc ciències generals: Matemàtiques, Física, Química, Biologia I Geologia.
Després vaig fer oposicions a professor (agregat) en Física i Química.
Des de l’any 1982 fins a 2020 he estat professor de Física I Química encara que també m’ha tocat impartir altres temes (plàstica, informàtica, astronomia, etc.)
Des de la implantació de la ESO he fet l’optativa d’astronomia uns 30 anys dels 38 de docència.
Vaig publicar el llibre “Al voltant del planisfero”, que tenia inclòs un planisferi informàtica fet en Llenguatge Basic. Els ordinadors només empraven 16 colors i encara no hi havia Windows.
Junt amb Guillem Sureda vam elaborar un programa d’astronomia “ASTRO” en llenguatge Pascal. Amb aquest programa vam obtenir el tercer premi a programes educatius per a ordinador de l’any 1994. El primer premi va quedar desert.
Els anys 2004, 2005 i 2006 vam participar les fires de la Ciència amb els alumnes d’astronomia de 4t ESO mostrant intruments astronòmics a les 3 illes. Els anys 2006 i 2007 amb els alumnes de Física de II de Batxillerat mostrant les ones i la rissaga.
Els anys 2009 i 2010 vam participar a la fira amb alumnes de 2n ESO amb el tema Construeix la geometria I la química.
Als articles he procurat contrastar prou les informacions consultant diverses fonts, però sempre hi ha manca de temps per entregar l’article puntualment i les errades, sobre tot tipogràfiques són difícilment evitables.
Voldria amb els articles haver contribuit a la divulgació dels temes científics tractats i poder seguir fent-ho mentre pugui.
Se m’han fet comentaris positius i negatius sobre els articles i les preguntes/jocs/endevinalles. M’han dit que alguns articles són de difícil comprensió, que els jocs interessen i agraden bastant però que les solucions surten poc explicades.
He procurat també tractar aspectes històrics de la Ciència: Personatges destacats (Galileo, Newton, Einsteins, Euclides, …). Obres destacades (Principia de Newton, Dialogos de Galileo, Aritmètica de Diofant, …).
L’any passat El Iris va treure una recopilació de 17 articles d’astronomia d’interés permanent que encara podeu trobar als punts de venda.