Més per Menorca ha celebrat aquest dimecres que, des del punt de vista dels objectius polítics, la Llei Menorca Reserva de Biosfera quedarà «essencialment» igual que la que va aprovar el Consell el mes d’abril. Això, malgrat les veus que donaven per fet que patiria una ‘afaitada’ important després dels tràmits parlamentaris.
Aquest dimecres dematí, durant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament, s’hi han fet uns canvis –pactats entre Més per Menorca i els partits del Govern– que tanquen definitivament el redactat de la llei i que defineixen alguns aspectes sobre els quals encara hi havia controvèrsia.
El primer, té a veure amb algun retoc sobre les funcions que podria assumir el Consell, però deixant-ne intactes les competències que podrà assumir per desenvolupar la Llei.
En segon lloc, s’ha resolt el tema del finançament. Durant la Comissió d’aquest dimecres s’ha recuperat el mecanisme que havia desaparegut en el pas previ (durant la Ponència), i aquest s’ha fixat en l’import original de 5 milions d’euros –dels quals, un 75% aniran a càrrec del Govern i un 25% serà assumit pel Consell.
Finalment, s’ha mantingut la possibilitat que hi hagi un procediment àgil per limitar l’entrada de cotxes; de manera que es podria fer aquest mateix estiu de 2023.
Des de Més per Menorca consideren que, un cop incorporats aquests acords, el redactat de la Llei és «totalment satisfactori» i anuncien que no quedaran esmenes dels grups del Govern, de manera que aquest text és, literalment, el que aprovarà el Ple del Parlament.
L’actual conseller insular Josep Juaneda ha posat en valor que «a la fi, Menorca tendrà llei Reserva de Biosfera per gestionar d’una forma més sostenible la nostra illa», el que permetrà decidir, ha dit, «sobre l’entrada de vehicles o la gestió de l’aigua, a l’hora que farà possible enfortir els diferents sectors per impulsar una nova economia» i farà Menorca «exemple de la compatibilitat entre l’activitat humana i la preservació de l’entorn».
De la seva banda, el diputat Josep Castells ha recordat que «molta gent, inclosos alguns mitjans de comunicació, havien augurat que aquesta llei no tiraria endavant i que s’hauria de canviar el text de dalt a baix» i ha indicat que «fins i tot, va haver-hi un informe de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, molt polèmic, que deia que aquesta llei era inviable».
Contra tot això, i gràcies a l’esforç dels partits impulsors (Més per Menorca, PSOE i Unides Podem), ha explicat Castells, «s’ha aconseguit trobar una solució satisfactòria per a totes les sensibilitats i que respecta l’essència de la llei que va aprovar el Consell»