Les desigualtats en l’accés a l’habitatge a les «Jornades Habitatge i Inclusió» del Consell Insular el 27 i 28 de gener Cristina Gómez, consellera insular d'Habitatge: "l'habitatge és un factor d'empobriment de moltes famílies i d'alguns col·lectius en especial"

El divendres 27 i dissabte 28 de gener de 2023 se celebren a la Sala de Plens del Consell Insular de Menorca, a Maó, les “Jornades Habitatge i Inclusió. Noves Polítiques d’Habitatge” organitzades pel Departament d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local del Consell amb col·laboració del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València. La dotzena de ponents tractaran diversos aspectes de l’habitatge incloent-hi les desigualtats socials i riscos existents en matèria d’habitatge, la funció social de l’habitatge, vulnerabilitats residencials específiques, altres maneres d’habitar possibles, habitatges saludables, i les polítiques públiques més innovadores respecte a tots aquests temes.

Cristina Gómez consellera d’Habitatge, Ocupació i Cooperació Local del Consell ha destacat que “l’habitatge és el principal factor d’empobriment de persones i famílies, i d’alguns col·lectius en especial, i en parlarem a les Jornades perquè professionals relacionats i funcionaris de l’administració puguin conèixer altres models que s’estan desenvolupant a altres territoris”.

Inés Novella Abril, professora d’urbanisme de la Universitat Politècnica de València i investigadora de la Càtedra UNESCO de Gènere de la Universitat Politècnica de Madrid, que ha col·laborat en l’organització de les Jornades, apunta que l’objectiu de les Jornades “és crear un espai d’intercanvi i debat sobre coneixements i experiències en matèria d’habitatge i entorns residencials, amb especial focus en la funció social de l’habitatge” i que es “mostraran casos d’èxit en els quals des de l’administració pública s’ha pogut avançar en les polítiques públiques d’habitatge amb una mirada inclusiva i sostenible”.

Per la seva banda, Carla Gener, directora Insular d’Habitatge, Voluntariat i Participació ha explicat que “l’objectiu de les Jornades és que puguin inspirar i transformar les polítiques municipals i insulars en matèria d’habitatge”. Tanmateix, ha destacat que “els conceptes d’inclusió i interseccionalitat s’han de treballar en col·laboració entre administracions, que precisament ja tenim a Menorca l’exemple del pis de Ciutadella per a dones migrants en situació de vulnerabilitat que gestiona el Fons Menorquí de Cooperació amb l’ajuntament de Ciutadella”. I també “que pretenem que les Jornades siguin no només un espai de sensibilització i formació sinó també un espai per a compartir i de cultiu de noves polítiques d’habitatge”.

Dirigides especialment a professionals com arquitectes i tècnics de l’administració, les jornades són d’interès per a col·lectius i ciutadania en general i són d’accés lliure i sense inscripció prèvia. Destaquen les ponències «Desigualtats en l’accés a l’habitatge, una mirada interseccional» de Jordi Bosch i Meda, director de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, expert en dades a on conflueixen diversos factors personals com són el gènere, les minories ètniques, l’edat o la discapacitat. També es parlarà el divendres 27 del principi d’igualtat d’oportunitats com a eina per a la innovació en polítiques d’habitatge amb presentació del cas de la Comunitat Valenciana amb Purificación Peris García, directora general d’Emergència Residencial, Funció Social de l’Habitatge i Observatori de l’Hàbitat i Segregació Urbana de la Generalitat Valenciana que parlarà sobre la perspectiva de gènere en les polítiques públiques a favor de la funció social de l’habitatge i la regeneració d’entorns residencials i Nuria Matarredona Desantes, directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció de la Generalitat Valenciana que exposarà els nous enfocaments sobre la regulació del disseny d’arquitectura residencial.

El dissabte 28 s’abordaran exemples i bones pràctiques de com el disseny i la planificació d’habitatges pot millorar les necessitats de la vida quotidiana amb la presentació del referent vienès i el paper transformador dels projectes pilot, precisament amb Inés Novella Abril, professora d’urbanisme de la Universitat Politècnica de València i investigadora de la Càtedra UNESCO de Gènere de la Universitat Politècnica de Madrid. També participarà la consultora i investigadora en habitatge de la Universitat de Twente, Lidewij Tummers, sobre les pioneres en la innovació de l’arquitectura residencial i els projectes autogestionats als Països Baixos i Alemanya, i l’arquitecta Carlota de Gispert Sampera, cofundadora de Cierto Estudio sobre projectes contemporanis d’habitatge i millora d’entorns residencials.

Altres casos concrets presentats a la jornada de dissabte seran la Casa Malva de Gijón a on l’habitatge i entorn urbà és un element clau en l’atenció integral a dones víctimes de violència de gènere, per Manuela Suárez Granda, coordinadora contra la violència de gènere de l’Institut Asturià de la Dona, i el cas del barri del Cementiri d’Alacant i la regeneració de l’entorn quotidià de llars vulnerables com a eina de salut pública amb Daniel Millor Vela, arquitecte responsable del projecte, i els allotjaments innovadors per a la tercera edat amb Mayte Sancho Castiello, experta en planificació gerontològica. Les jornades acabaran amb la reconeguda arquitecta i compositora Anna Bofill Levi que reflexionarà des de la seva experiència sobre l’habitatge i innovació social.

Les “Jornades Habitatge i Inclusió. Noves Polítiques d’Habitatge” reuneixen responsables polítics, persones expertes i acadèmiques, professionals de l’arquitectura i la planificació urbana, així com representants del tercer sector. A les presentacions i ponències es recolliran exemples històrics i contemporanis de projectes innovadors d’arquitectura residencial d’àmbit nacional i internacional. També s’abordarà la situació residencial específica de grups socials amb major risc d’exclusió residencial com la tercera edat, les víctimes de violència de gènere, o les llars on conflueixen diversos tipus de vulnerabilitat, entre altres. Tanmateix, s’ha programat la projecció del documental [On set with] Lilly Reich sobre la dissenyadora i professora de l’escola Bauhaus de les cineastes Avelina Prat, Laura Lizondo i Débora Domingo pel divendres 27 a les 19:00 hores a Ca n’Oliver de Maó amb l’assistència de les directores. Les “Jornades Habitatge i Inclusió. Noves Polítiques d’Habitatge” estan obertes a la ciutadania i es pot assistir presencialment o pel canal YouTube del Consell Insular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.