Vicepresidència obre el dilluns la convocatòria per 8,6 milions d’euros per a l’aprovació i implementació de Zones de Baixes Emissions a les Illes Balears Les sol·licituds es poden demanar fins el dia 30 de juny de 2023 i en podran ser beneficiàries d'aquests ajuts els ajuntaments i els consells insulars

El proper dilluns dia 23 de gener, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, obre la convocatòria pública de subvencions per a l’aprovació i implementació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) a les Illes Balears dins les actuacions previstes en el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB), per una quantia de 8,6 milions d’euros.

Aquests ajuts es troben en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) i podran ser sol·licitats fins dia 30 de juny de 2023 o fins la data del possible exhauriment, dins aquest període, de la quantia econòmica assignada a aquesta convocatòria. Les sol·licituds s’han de presentar exclusivament de forma telemàtica a través del tràmit de la web http://energia.caib.cat , que correspon a la pàgina web de la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic.

En paraules del Vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, “el desplegament de zones de baixes emissions farà que el tipus de mobilitat es traslladi cap a un transport alternatiu a les Illes Balears, on els vehicles alternatius tindran una importància transcendental, començant pels vehicles de transport unipersonal als turismes. La mobilitat compartida, així com l’elèctrica, ha de ser cada vegada més accessible i per això des del Govern no només ajudam a delimitar les anomenades ZBE, sinó que ho complementam amb ajuts a la compra de vehicles elèctrics i punts de recàrrega i la mobilitat compartida”.

El Director General d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha recordat que “la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica va establir que els municipis de més de 50.000 habitants i els territoris insulars han d’adoptar abans de 2023 els seus plans de mobilitat urbana sostenible i que s’havien d’introduir mesures de mitigació que permetin reduir les emissions derivades de la mobilitat, incloent, entre d’altres, l’establiment de zones de baixes emissions abans de 2023. Nosaltres ajudam a totes aquelles entitats obligades, però també a les que volen seguir millorant la qualitat de l’aire a realitzar aquestes accions i a desenvolupar-les, posant al seu abast aquests 8,6 milions”.

Detalls de la línia d’ajuts

L’article 14.3 de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica defineix les zones de baixes emissions com l’àmbit delimitat per una administració pública, en l’exercici de les seves competències, dins del seu territori, de caràcter continu, i en el què s’apliquen restriccions d’accés, circulació i estacionament de vehicles per tal de millorar la qualitat de l’aire i mitigar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, conformement a la classificació dels vehicles pel seu nivell d’emissions d’acord amb l’establert en el Reglament General de Vehicles vigent.

El PITEIB té com a objectiu finançar set projectes de Zones de Baixes Emissions i les seves actuacions principals i concretament, en el seu programa 3 «Principals reptes de la insularitat, mobilitat sostenible, descarbonització del mar i cicle de l’aigua» s’estableix la línia d’actuació P3.L2 sobre Zones de Baixes Emissions, dotada amb 70 milions d’euros, dels que 8,6 euros són per a aquesta convocatòria concreta destinada a l’aprovació i implementació de Zones de Baixes Emissions.

Beneficiaris, programes d’incentius i actuacions subvencionables

En poden ser beneficiàries d’aquests ajuts les entitats locals de les Illes Balears, ajuntaments i consells insulars. Així mateix, s’estableixen 5 programes d’incentius amb diverses actuacions subvencionables:

-Programa d’incentius 1: Són subvencionables les despeses destinades a la redacció del projecte i la tramitació de la Creació Zones de Baixes Emissions. L’import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions d’aquest programa serà de 200.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants. Així mateix, l’import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa serà de 100.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants.

-Programa d’incentius 2: Va destinat a estudis complementaris a la creació de les Zones de Baixes Emissions i en són subvencionables les despeses destinades a aquests estudis, tant siguin previs com posteriors a la seva creació. També són subvencionables les despeses destinades a fer estudis que serveixin per crear, avaluar o millorar les Zones de Baixes Emissions, com poden ser estudis de modelització de trànsit, d’avaluació de la qualitat de l’aire i del renou i estudis de modelització que serveixin per preveure l’efecte de les Zones de Baixes Emissions. L’import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa serà de 50.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants i de 25.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants.

-Programa d’incentius 3: Destinat a plans o polítiques que es relacionin o en derivin de la creació de Zones de Baixes Emissions. Són subvencionables les despeses destinades a realitzar aquests plans. L’import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa serà de 50.000 euros per a entitats locals amb població superior als 50.000 habitants i de 25.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants.

-Programa d’incentius 4: Destinat a les despeses destinades a la accions necessàries per a la creació de Zones de Baixes Emissions. L’import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa serà d’1 milió d’euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants i de 500.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants.

-Programa d’incentius 5: Està destinat a accions complementàries a la creació de les Zones de Baixes Emissions. L’import màxim d’ajut per a cada beneficiari per al conjunt d’actuacions del programa serà de 500.000 euros per a entitats locals amb població de dret superior als 50.000 habitants, i de 250.000 euros per a entitats locals amb població de dret inferior o igual als 50.000 habitants.

Els programes d’incentius 2, 3, 4 i/o 5 s’han de realitzar conjuntament amb el programa d’incentius 1, excepte per part d’aquelles entitats locals que justifiquin que ja han creat les Zones de Baixes Emissions, que ja disposen del projecte de Zones de Baixes Emissions, o que han sol·licitat ajut a altres convocatòries per al finançament del programa d’incentius 1.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.