La UNESCO ja ha posat data per a la celebració del 45è Comitè de Patrimoni Mundial, que tindrà lloc del 10 al 25 de setembre a la ciutat de Riad, Aràbia Saudita. Llavors és quan es sabrà si Menorca Talaiòtica passa a formar part de la Llista de Patrimoni Mundial. Aquest serà el punt i final d’un llarg camí iniciat l’any 2010, que si resultés positiu, suposaria un reconeixement a la universalitat d’aquests béns.
El vicepresident i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, ha expressat la seva satisfacció per la concreció definitiva de la cita del Comitè de Patrimoni Mundial. “El més important és que ja tenim data i lloc. La feina de preparació de la candidatura està llesta des de fa un any, i ara ja només ens queda esperar fins al setembre. Hauria preferit que el Comitè s’hagués celebrat entre finals de juny i principis de juliol, com sol ser habitual, però benvinguda sigui la convocatòria de setembre”.
El vicepresident Maria ha recordat que, d’acord amb el reglament del Comitè de Patrimoni Mundial, sis setmanes abans de l’inici de la reunió el Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS) ha d’enviar el seu informe definitiu a les candidatures presentades. “Açò vol dir que a principis d’agost rebrem aquest informe, i ja sabrem si la proposta d’ICOMOS és directament d’inscripció de Menorca Talaiòtica a la llista de Patrimoni Mundial, o si encara s’haurà de lluitar per aconseguir-ho durant la reunió del setembre”. En qualsevol cas, Maria confia que la bona feina realitzada durant els darrers anys es veurà coronada amb l’èxit de la inscripció. El Consell Insular de Menorca enviarà una representació a Riad, la composició de la qual es decidirà quan correspongui segons el calendari postelectoral.
Aquest anunci arriba després d’uns mesos d’incertesa degut a la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, un fet que va provocar la suspensió de la primera convocatòria del 45è Comitè que s’havia de celebrar el juliol passat a Kazan, en territori rus.
La complicada situació a la UNESCO es va començar a desbloquejar a finals de novembre de l’any passat, amb la dimissió de l’ambaixador rus com a president del Comitè. Durant la 17a sessió extraordinària del Comitè de Patrimoni Mundial, celebrada el 12 de desembre, l’ambaixadora d’Aràbia Saudita, la princesa Haifa Al Mogrin, va assumir la presidència d’aquest òrgan.
Comitè de Patrimoni Mundial
El Comitè és l’òrgan intergovernamental encarregat d’aplicar la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural —signada a París el 16 de novembre de 1972—, un acord internacional amb la missió conjunta d’identificar i protegir el patrimoni natural i cultural més important del nostre planeta. El Comitè és qui elabora, actualitza i publica el llistat amb els béns culturals de valor universal, únic i excepcional. Està format per 21 estats o estats part que es renoven periòdicament.
Els estats part són cadascun dels 194 països, entre els quals hi ha Espanya, que fins a dia d’avui han ratificat la Convenció de Patrimoni Mundial. Cada un d’aquests estats identifiquen els béns susceptibles de ser inclosos en la Llista de Patrimoni Mundial, verifiquen l’estat de conservació dels béns inscrits i proposen un bé del seu territori perquè sigui inscrit en la Llista, com va fer l’Estat espanyol amb la nostra candidatura el 2020.
Actualment, la Llista de Patrimoni Mundial inclou un total de 1.121 llocs (869 de culturals, 213 de naturals i 39 de mixtos) a 167 estats part.