L’exportació de fruites i verdures de l’Estat va caure un 10% al 2022 Els productors alerten que les limitacions ambientals, la meteorologia i la inflació marcaran la propera campanya

Oriol Bosch/Lleida – L’exportació de fruites i verdures del conjunt de l’estat espanyol va caure un 10% al 2022 i per contra la importació va créixer un 5% acompanyada d’una caiguda significativa del consum de prop de l’11%. Són dades que ha presentat a Lleida la Federació Espanyola d’Associacions de Productores Exportadores de Fruita i Hortalisses (FEPEX) en la primera assemblea general de l’any on s’han fixat els objectius a seguir en el cotext econòmic i social actual. El director de la federació, Jose María Pozancos, ha comentat que l’escassetat de recursos i les limitacions ambientals condicionen la “competitivitat del sector” a Europa davant països tercers. Des d’Afrucat s’ha pronosticat una campanya que vindrà marcada per la inflació i la meteorologia.

Pozancos ha explicat que l’assemblea celebrada a Lleida ha servit per fixar les prioritats i els objectius estratègics propers per aconseguir una “sostenibilitat competitiva” del sector. En aquest sentit, ha apuntat que el “marc regulatori” cada vegada més estricte des del punt de vista mediambiental està dificultant les coses als productors de fruita. A més, cal afegir-hi que es tracta d’un sector amb una forta dependència de la importació, per la qual cosa ha demanat igualtat de condicions amb països tercers.

Segons Pozanco, el principal problema amb què es troben és la limitació en l’ús de fitosanitaris, l’escassetat de recursos i les limitacions ambientals que “no estan prou sustentades científicament” i només s’apliquen a Europa.

El director general d’Afrucat, Manel Simón, ha coincidit amb Pozancos amb el sentit que aquest 2023 serà un any “d’extrema pressió normativa” per al sector. Així, ha parlat de les restriccions i impostos als plàstics, el Reial decret d’envasos i les obligacions del nou quadern digital d’informació dels productors que hauran d’informar dels seus fertilitzants i tractaments fitosanitaris. Simón ha demanat “marge” a l’Administració, ja que considera que aquesta càrrega serà complicada per als petits productors.

A banda, Simón ha alertat que el mercat està sota la pressió d’una inflació molt important tot i que a Espanya està un a mica més relaxada. A més a més, cal sumar-hi l’increment dels costos de producció i la incertesa climàtica que s’arrossega després de les gelades que van afectar la campanya de la fruita dolça de l’any passat. Malgrat tot, Simón, ha comentat que hi ha un “optimisme moderat” tot i que volen estar preparats i ha afegit que caldrà continuar lluitant per ser competitius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.