El Govern signa amb els sindicats i les patronals d’hostaleria el segon acord tripartit per a la qualitat de l’ocupació en el sector Per primera vegada, el Conveni col·lectiu d’hostaleria és subscrit de manera unànime per totes les parts involucrades a totes les illes

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit avui la signatura d’un acord tripartit entre organitzacions sindicals i empresarials de l’hostaleria de les Illes Balears, un document que recull un seguit de mesures lligades al XVI Conveni col·lectiu sectorial d’hostaleria, signat avui també entre sindicats i patronals. És la primera vegada en la història de la comunitat que el conveni col·lectiu és subscrit per la totalitat de les parts que han participat en la negociació.

Així, per part de les organitzacions sindicals, han subscrit l’acord tripartit la FeSMC-UGT i la Federació de Serveis de CCOO de les Illes Balears, i, per part de les organitzacions patronals, l’han signat les federacions hoteleres de les tres illes (FEHM, ASHOME i FEHIF); l’Associació Mallorquina de Bars, Cafeteries i Restaurants (Restauració Mallorca CAEB); les federacions de restauració de la PIME de Menorca i de la PIME d’Eivissa i Formentera, i l’Associació Balear d’Oci i Entreteniment (ABONE).

La presidenta del Govern ha reivindicat que «només des del diàleg social i la confluència de consensos és possible avançar amb fortalesa», una fita «demostrada durant la pandèmia i també davant la situació d’inflació» i ha qualificat l’acord d’«històric» perquè «per primera vegada un conveni d’un sector que és el motor econòmic de les Illes i que representa 160.000 treballadors té aquesta unanimitat». Finalment, Francina Armengol ha celebrat que «ara ja no només parlam de tenir feina, sinó de tenir feina de qualitat, que és el plus que aporta aquest conveni i aquest acord tripartit» i ha defensat que, a més d’increments salarials, l’acord incorpori mesures relacionades amb la conciliació i la formació professional.

Per la seva part, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha afirmat sentir-se «enormement agraït» amb les organitzacions sindicals i empresarials per «tota la feina prèvia que ens ha permès arribar fins a aquí» i per «donar forma a un conveni en el qual estan representats tots els sectors i totes les illes». Negueruela també ha destacat «l’aposta per la salut laboral» que inclou l’acord, ja que incorpora «la primera metodologia que es fa a Espanya per mesurar les càrregues de feina».

Una part del diàleg social mantingut aquestes darreres setmanes entre sindicats, patronals i Govern, com a mediador, ha permès tancar acords que han conduït a la redacció del XVI Conveni col·lectiu sectorial d’hostaleria de les Illes Balears, que entrarà en vigor l’1 d’abril de 2023, i que estarà en vigor fins al 31 de març de 2025.

L’acord més important és un increment salarial del 8,5 % en aquest període de dos anys, amb un 5 % aplicat el primer any de vigència del conveni i un 3,3 % acumulat en el segon any. Aquest acord afecta aproximadament 160.000 persones treballadores en el sector. Sumant les pujades dels dos darrers convenis col·lectius, la pujada salarial ha estat d’un 25,5 % en els darrers 7 anys.

Un altre acord assolit és la introducció de l’obligació, per part dels establiments turístics, de mesurar les càrregues de treball de les cambreres de pis, d’acord amb la metodologia fixada per l’IBASSAL, tal com reclamaven les treballadores del sector. També s’adapten les mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral a la normativa europea vigent, la qual cosa implica, per exemple, que els permisos retribuïts puguin gaudir-se en dies laborables.

 

Un acord tripartit per millorar la qualitat i competitivitat del sector

Paral·lelament, Govern, sindicats i patronals han acordat un conjunt de compromisos per millorar la qualitat i la competitivitat del sector, amb una mesa de treball tripartida que en farà el seguiment.

Aquest acord tripartit incorpora una aposta per la formació en hostaleria, avaluant les necessitat formatives i impulsant, amb una inversió de 40 milions d’euros, l’oferta pública de formació professional. Pel que fa a la formació, l’acord també inclou compromisos en matèria d’infraestructures: invertir-hi 16 milions d’euros, un pla de xoc per potenciar l’acreditació de competències professionals, nous ajuts per als treballadors del sector que es vulguin formar i la consolidació de la formació dual.

D’altra banda, l’acord tripartit crea una comissió per actuar més fermament contra la sinistralitat laboral i en favor de la prevenció i la salut laboral. Així, es farà un seguiment de l’aplicació de la metodologia de les càrregues de treball, es contractaran més tècnics en prevenció de riscs laborals i s’assessoraran els sindicats.

Finalment, es crearà una mesa de treball específica de la restauració durant els dos anys de vigència del conveni, amb la patronal de la restauració i els sindicats sectorials, centrada a analitzar les necessitats concretes d’aquest sector.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.