Les Illes Balears són el territori de l’Estat on adquirir és més car l’accés a l’habitatge:els preus del lloguer han pujat un 70% en set anys i els preus de compra d’habitatges han pujat un 53% en els darrers cinc anys.
Els menorquinistes afirmen que “tenim un model econòmic basat excessivament en el turisme, i això té conseqüències negatives, com ara aquesta: som el territori de l’Estat on és més car l’habitatge. I això encara és més greu si tenim en compte que esteim entre els que tenim els sous i pensions més baixos.
No podem ignorar que en l’encariment dels preus dels habitatges hi té un paper fonamental la compra de segones residències per part de persones adinerades que només venen a passar dues setmanes de vacances a l’any a Menorca.
Som una illa amb un territori limitat. Això requereix de mesures excepcionals.
Proposta de Més per Menorca
Més per Menorca va presentar una proposta per facilitar l’accés a l’habitatge: limitar la compra d’habitatges als no residents a Menorca.
El fet que tantes persones que no resideixen a Menorca estiguin comprant cases a Menorca fa pujar els preus dels habitatges i exclou a les persones que sí que resideixen a Menorca de la possibilitat de comprar un habitatge aquí.
El passat dimarts es feia públic que el Govern d’Espanya rebutjava aquesta proposta, posant com a excusa la normativa europea de llibertat de circulació.
Altres realitats a la Unió Europea
Dinamarca: es restringeix l’adquisició de segones residències als estrangers.
Malta: restricció d’adquisició de segones residències a l’illa.
Finlàndia, per les Illes Aland: restriccions específiques a l’adquisició d’habitatges.
Croàcia: restricció en l’adquisició de terres agrícoles per part de ciutadans de la UE.
Dos bitllets d’avió per a Pedro Sánchez i Francina Armengol
Segons el candidat de Més per Menorca al Parlament de les Illes Balears, Josep Castells: “des de Més per Menorca regalam dos passatges a Malta a la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; i al president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, perquè puguin comprovar com existeixen altres territoris insulars a la Unió Europea com sí que tenen limitacions a la compra d’habitatges a no residents”.
Per la seva banda, el candidat de Més per Menorca a la Presidència del Consell Insular, ha destacat que “Malta és una illa, amb un estat propi membre de la UE. Malta pot decidir sobre allò que afecta al seu territori i garantir el dret a l’habitatge. El que necessitam a Menorca és poder decidir sobre tot allò que afecta als menorquins i menorquines. Només si podem decidir des de Menorca podem posar les persones primer”.
Per a regular-ho, no fa falta ser un estat
A Flandes, regió de Bèlgica, una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la figura d’interès general, restricció que es planteja per a l’adquisició d’immobles, diu que sí es poden imposar restriccions fonamentades en l’interès general. Es tracta de protegir la població de poca capacitat econòmica d’aquesta regió belga a l’hora de la transmissió o lloguer d’immobles.
Aplicar excepcions per a casos excepcionals
El cas de Flandes o les Illes de Malta o les Illes Alan demostren que s’ha de tenir:
Voluntat política
Bona capacitat d’argumentar-ho, cosa que que ni Pedro Sánchez ni Francina Armengol han tingut.