Govern, patronal i sindicats inclouen el centre integrat de FP d’hosteleria a Ciutadella a l’acord d’estabilitat del sector El projecte, que s’ha d’ubicar a l’antiga estació marítima, acumula un retard de cinc anys, tot i que sembla que finalment les obres es licitaran al segon trimestre d’aquest any

Antiga terminal de passatgers a Baixamar. Foto: Bep Al·lès©

Llorenç Allès/Ciutadella – El febrer de 2018, el Govern balear anunciava quin seria el destí de l’edifici de l’antiga estació marítima del port de Ciutadella: s’havia de convertir en un centre integrat de Formació Professional d’Hosteleria i Turisme. Cinc anys després, l’immoble des d’on sortien els vaixells quan l’antic port estava operatiu segueix tancat, sense ús, sense obres i, evidentment, sense estudiants. 

Des de Menorca, tant l’Ajuntament de Ciutadella com PIME i CAEB Restauració Menorca, reclamen de manera insistent que es faci realitat la promesa de l’Executiu autonòmic. I sembla que en les darreres setmanes s’han fet algunes passes endavant en aquest sentit. D’entrada, l’Associació Menorquina de Bars, Cafeteries i Restaurants (depenent de PIME) ha aconseguit incloure el projecte a l’Acord Tripartit per a l’ocupació en el sector de l’Hosteleria, un document que han signat el Govern balear, les patronals i els sindicats del sector aquest mes de febrer. Inicialment no estava previst que el centre de FP de Ciutadella aparegués en aquest pacte, però les pressions fetes des de la patronal menorquina han aconseguit el compromís, que literalment diu: “El Govern impulsarà l’oferta pública d’FP: Construirà els centres integrats d’hostaleria i turisme a Calvià i Alcúdia (Mallorca), Ciutadella (Menorca) i obrirà l’extensió de l’EHIB a Eivissa. També s’edificarà un nou centre ocupacional d’hostaleria i turisme a Capdepera, i s’explorarà la viabilitat d’un centre d’hostaleria i turisme a Menorca i d’un centre integrat d’Hostaleria i Turisme a la Platja de Palma. Tot, amb una inversió de 40 milions”. 

La segona passa feta en els darrers dies és l’anunci del Govern que la licitació de les obres per fer realitat la transformació de l’antiga estació marítima en un centre integrat de formació professional tindrà lloc dins el segon trimestre d’enguany. Aquest és el darrer pas abans que s’inicin les obres, i arriba després que una empresa externa a l’Executiu autonòmic hagi redactat el projecte executiu. Per a les obres, hi ha reservada una partida de 639.000 euros dins el pressupost autonòmic de 2023, i es preveu que als comptes de 2024 es reservin 2.551.493 euros. En total, 3.190.493 euros. 

Tot i que sembla que ara s’està arribant al final del camí, tant el Govern com diverses entitats del sector turístic de Menorca són conscients que el projecte acumula un retard molt important. La batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, explica que han anat demanant de manera regular al Govern per l’estat del projecte, i que en tot moment han estat informats. Igualment, afegeix que “volem que s’executin les obres i que es posi en marxa el centre integrat de FP amb la màxima agilitat”. Des de la Conselleria d’Educació, es respon que “tot i que externament no s’aprecia, s’ha fet molta feina administrativa i de gestió que és imprescindible per aconseguir fer l’obra. Les obres grans són realment complicades de dur a terme, en especial les reformes, ja que suposa intervenir sobre una edificació existent i sovint això complica tant la redacció del projecte com la seva execució. En aquest cas, les particularitats constructives de l’edifici, que no estava pensat per a la docència i el fet d’haver de tramitar els canvis d’usos han afectat a les previsions d’execució”. 

La construcció del centre integrat de formació professional a Ciutadella serà una bona noticia per al sector turístic de Menorca, però alguns ho veuen insuficient. És el cas de l’Associació Hotelera de Menorca (ASHOME). El seu president, Lluís Casals, defensa que “som més partidaris d’una Escola de Turisme que no d’una FP d’Hosteleria”. En aquest sentit, afirma que ja han traslladat a l’administració la seva opinió de que “la iniciativa que es du a terme a Ciutadella no és l’adequada”, tot i que afegeix que “quan les decisions polítiques ja estan preses, les respectam”. Casals entén que l’oferta formativa d’una FP no s’ajusta tant a les necessitats de Menorca com sí ho pot fer una Escola de Turisme, que pot oferir cursos de 3 a 4 mesos segons cada categoria, com passa a Eivissa o Calvià. 

De fet, el president dels hotelers apunta que “amb cursos de tres o quatre mesos, els hotelers oferiríem les nostres instal·lacions per a les pràctiques, i els cursos teòrics es podrien fer a unes instal·lacions adequades”. 

La proposta d’ASHOME no sembla del tot descartada, i tampoc no sembla incompatible amb el centre integrat a Ciutadella. Aquest segon està en marxa, mentre que l’Escola de Turisme està contemplada a l’Acord Tripartit entre Govern, patronal i sindicats com un projecte del que s’estudiarà la viabilitat. En el seu dia, PIME Menorca també va posar damunt la taula aquesta Escola de Turisme, assegurant que “hauria de ser totalment compatible i complementària amb l’oferta educativa reglada de cuina i restauració que ja imparteix l’IES M. Àngels Cardona de Ciutadella, amb la promesa d’un nou centre integrat de formació professional pendent”. 

Allò que sembla clar és que si es posen en marxa els dos projectes, el centre integrat de FP s’ubicaria a Ciutadella, mentre que l’Escola de Turisme segurament s’ubicaria a l’altra punta de l’illa, a la banda de llevant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.