L’Ajuntament de Ciutadella fa una crida a la ciutadania i apel·la a la corresponsabilitat en la necessitat de complir amb les ordenances municipals en matèria de gestió de residus.
Des del consistori es recorda que existeixen directrius sobre com es poden desprendre dels residus generats per tal d’evitar problemes de neteja de l’entorn, de salubritat, i fins i tot d’afectació al medi ambient.
Al web municipal es pot trobar informació sobre com es fa, correctament, la recollida i tractament de residus:
https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=21034
Així, per exemple, els residus voluminosos domèstics, com matalassos, catifes, mobles, trastos vells i persianes, entre d’altres… es poden dur a la deixalleria o es pot sol·licitar, gratuïtament, el servei de recollida domiciliària, telefonant al 971 48 08 17. Els aparells elèctrics i electrònics també es poden dur a la deixalleria o també es pot dur al distribuïdor d’aquests aparells qui té l’obligació de recollir-los sense cost per al client.
Des de l’Ajuntament s’anima a la ciutadania a continuar fent un bon ús del servei de recollida més habitual com el rebuig o residus domèstics mescla, que van al contenidor gris; del vidre, que va al contenidor verd; els envasos, brics i llaunes, que van al contenidor groc; i les restes de paper i cartó, que van al contenidor blau.
Altres residus com els vegetals, procedents dels treballs de jardineria i de poda de major dimensió i de tipus llenyós. Aquests es poden dur a la deixalleria i també es pot sol·licitar-ne el servei gratuït de recollida domiciliària, prèvia cita al 971 48 08 17.
També s’informa sobre aquells residus generats en l’entorn de la construcció, que poden generar un perill mediambiental i, per aquest motiu, seran sancionats en cas de no complir les ordenances municipals. Aquests tipus de residus són els que es generen en una obra de construcció i demolició. Estan constituïts per materials ceràmics, formigó, pedra, grava, àrids, fusta, vidre, plàstic, metalls, guix, paper i altres. En cap cas, es poden dipositar als contenidors de la via pública.
En aquest sentit, la regulació dels residus de construcció i demolició (RCD) distingeix entre obra menor i obra major. En el primer cas, els RCD generats s’han de dur a la deixalleria, o bé a les plantes de tractament de RCD. En el cas de provenir d’una obra major, existeix l’obligació de presentar certa documentació que s’ha de presentar a l’Ajuntament en el moment d’obtenir la llicència municipal, juntament amb el projecte: un contracte formalitzat amb una planta de tractament de RCD autoritzada i un estudi de gestió de RCD.
S’incideix també en uns tipus de residus menys habituals, però que representen un perill pel medi ambient com és l’ocupació de la via pública per part de remolcs i l’abandonament d’embarcacions. Des de la policia local s’informa que la retirada per la grua d’embarcacions i remolcs té un cost de 109,65 euros. Aquí s’hi hauran de sumar els dies d’estada al dipòsit municipal i la denúncia de 200 euros per estar mal estacionat.
Des de l’Ajuntament s’anima a retirar correctament aquelles embarcacions abandonades o inservibles, mirant pel medi ambient i la salut de la mar i de l’entorn. Això es pot fer amb els serveis de destrucció i reciclatge d’embarcacions en desús que ofereixen algunes empreses.
Finalment, es vol recordar que davant l’incompliment de les ordenances municipals, les infraccions comeses seran penalitzades amb sancions de 500 € per abocar restes d’obra a l’espai públic o als contenidors (articles 11.11 i 11.12). També existeix una sanció de 600 euros per buidar piscines a l’espai públic, com és el clavegueram municipal, amb el risc de contaminació i col·lapse que suposa aquesta pràctica.
Des de la policia local s’informa que el passat 2022 es va actuar sobre el compliment de les ordenances municipals i es van denunciar 87 infraccions, 31 de les quals afecten les infraccions contemplades a l’ordenança de neteja viària.