Si un nom es lliga al gènere, és del Teatre Principal de Maó, el que és el teatre d’òpera més antic d’Espanya. Però Ciutadella també té una llarga trajectòria que comença, almanco, dos anys després de l’obertura, l’any 1875. Els retalls que en Joan Gomila, en Gumi, ha pogut rescatar, apunten al fet que aquest 2023 farà, almanco, 145 anys que tenim òperes a Ciutadella.
A les parets del Born ressona el nom de Marina, una sarsuela espanyola del compositor Emilio Arrieta i llibret de Francisco Camprodón que s’ha representat fins a 14 vegades a Ciutadella. Una estrena que va arriba a la nostra població de la mà de companyies professionals poc abans del canvi de segle. Marina, però, va tenir un gran auge entre les dècades dels 20 i els 60 del segle passat, amb representacions que duien a primeres figures de la lírica fins a casa nostra. És el cas de la representació que es va dur a terme l’any 1957, quan la soprano catalana Maria Espinalt va trepitjar l’escenari del Born. I no només per la representació de Marina, sinó també per oferir un recital amb fragments operístics d’obres com Madame Butterfly, Carmen o La Bohème.
L’afició al bell cant es pot apreciar en les llargues temporades de lírica que es programaven des del Cercle Artístic, on també es representaven bastantes sarsueles, un gènere que agradava molt. Així, només per la temporada 1889-1890, trobem una programació de fins a 21 representacions. Entre elles, Marina. Trobem també, dins aquesta primerenca programació, el famós Postillón de la Rioja, el conegut popularment com jaleo de Sant Joan, que va sonar per primera vegada a Menorca dintre del teatre l’any 1878.
Puccini a principis del segle XX
Les companyies professionals d’òpera que arribaven fins a Ciutadella ho feien, sobretot, de la península. Però també des d’Itàlia, aprofitant l’escala amb vaixell que feien fins a arribar a la seva destinació final. És el cas de la companyia d’òpera i opereta dels senyors Granieri-Marchetti, que el novembre de 1923 van representar La última Mazurka.
Les obres de Puccini, que podrem sentir aquest cap de setmana de nou, també són habituals al teatre del Born. Una de les representacions més importants de principis del segle XX va ser l’òpera Tosca, per la qual, fins i tot, es van fer fotografies d’estudi de l’elenc. Era l’any 1918.
Puccini, l’any 2023
Més de 100 anys separen Tosca de La Bohème, que es representa aquest cap de setmana. És la primera òpera que es podrà veure al nou escenari, encara que no la primera representació lírica des que va tornar a obrir. El 2021, el Teatre des Born, en col·laboració amb el Teatre Principal de Palma, van dur a terme la producció de l’òpera buffa de La serva padrona, una obra que ja s’havia representat a Ciutadella en, almenys, dues ocasions: el 1990, en els actes de reinauguració, i el 2004, just dos anys abans del tancament.
La Bohème de 2023 és una coproducció entre el Teatro Comunale di Modena (Itàlia), el Teatre Principal de Palma i el Teatre des Born. La direcció és a càrrec de Leo Nucci i, per primera vegada, es podrà veure en directe de manera simultània als Cinemes Moix Negre.