El passat dimarts va tenir lloc un debat públic sobre la salut mental que va organitzar l’Ajuntament de Ciutadella a través del Consell d’Acció Social.
Va tenir una durada de quasi dues hores i hi van participar 25 persones.
En un primer moment, els representants de les administracions presents van explicar els recursos disponibles per millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorns de salut mental a Menorca. Així ho van fer, primer, la cap del servei de salut mental del CIME i després, la psicòloga d’UCSMIA (Unitat Comunitària de Salut Mental de la Infància i Adolescència) que depèn del Govern Balear.
Posteriorment, representants d’AFASME (Associació de Familiars i Amics per la Salut Mental de Menorca) també van donar la seva visió i valoració de la situació actual de l’atenció a totes les persones que pateixen trastorns de salut mental.
Algunes de les conclusions del debat són que:
-Ha millorat la coordinació entre les administracions per atendre les persones que tenen trastorns de salut mental: s’han establert protocols d’atenció i derivació i tots els agents socials estan més atents i identifiquen, des de més prest, indicis de trastorns de salut mental. Aquest fet ajuda a millorar la prevenció.
-Així i tot, també ha augmentat la incidència i presència dels trastorns de salut mental així com el diagnòstic, mentre que els recursos per atendre aquestes situacions resulten insuficients. En conseqüència, hi ha mancances en l’acompanyament a les famílies.
-Es va valorar positivament l’elaboració del Pla estratègic de Salut Mental Illes Balears perquè, a més de la de Salut, implica altres conselleries com la d’Educació i Benestar Social. Aquest fet denota un canvi de paradigma en la visió de la salut mental que és quelcom que té a veure amb diversos factors, no només sanitari, i que ara es defineix més com l’absència de benestar emocional.
-I per acabar es va emfatitzar la importància del factor social i comunitari per prevenir l’augment dels trastorns de salut mental i la necessitat de fer equip per acompanyar a les famílies afectades.