Itziar Lecea / Ciutadella – Des que la Covid va irrompre a les nostres vides i, amb ella, les vacunes, no són poques les dones que han vist alterat el seu cicle menstrual. Poc se n’ha rallat a mitjans de comunicació, però totes tenim alguna amiga que ha vist com la regla li dura més, li fa més mal o se li ha escurçat. Hem volgut veure fins a quin punt és una reacció causada per la Covid amb la doctora tocoginecòloga Luz Maria Araujo, de la Clínica Juaneda Menorca. La llista, sembla, és llarga. Però la mateixa professional transmet un missatge de calma. I, davant l’angoixa, recomana parlar amb l’especialista.
El patró s’ha donat tant amb vacunació com amb infecció per Covid: el següents cicles menstrual té alguna cosa de diferent. I el següent també. I llavors, una amiga et comenta que li ha passat una cosa semblant. “És una consulta real que estem veient diàriament”, comenta la doctora Araujo. “Al principi semblava que eren símptomes que, per raons que s’escapen, no els hi donàvem, com a dones, molta importància. Fins que comences a veure com al teu voltant hi ha dones amb problemes similars. Una de les consultes més habituals és l’amenorrea, que és la manca de regla. Sempre primer mirem si hi ha hagut un canvi d’hàbits, ja sigui perquè s’ha començat a practicar un esport diferent o s’ha canviat l’alimentació. Però moltes de les consultes que arriben per manca de regla, s’acaben relacionant tant amb la vacunació, com per haver passat la malaltia de la Covid.”
Davant una pacient amb un interrogant, hi ha una professional que pot donar, per ara, poques respostes. “El problema és quan anam a cercar bibliografia per cercar respostes, perquè encara n’hi ha molt poca. I a la poca que es troba, s’entona un ‘mea culpa’ on es reconeix que hi ha hagut un biaix en les enquestes que s’han fet sobre aquesta simptomatologia. Per exemple, un estudi fet als Estats Units amb més de 33.000 dones ja indica que les respostes no eren extrapolables a la població general perquè no hi havia representació de diferents races, de manera que no es podia saber si afecta més a dones blanques que afroamericanes. Però l’afecció és clara i hi queda molt per investigar. En aquests moments hi ha diversos estudis en marxa, encapçalats per dones, i en els quals hi investiguen ginecòlogues i doctores. És el cas del de la col·laboració enter les doctores Cristina Carrasco i Ana B. Rodríguez, del Grup de Neruoinnmunofisiología i Crononutricó de la Universitat d’Extremadura, en col·laboració amb la ginecòloga Dra. Miriam Al Adib Mendiri. Elles han fet un recull de dades on queda palès que la meitat de les dones que s’han vacunat o han passat la Covid, han patit alteracions al cicle menstrual. És una de les reaccions que van sorgir l’any passat, de fet, després que la EMA (Agència Europea de la Medicina) no reportés cap relació causal entre la vacunació i els trastorns menstruals.”
El que ha quedat clar, amb les dades que s’han obtingut fins aquest estiu passat, és que el 43% de les dones ha notat un augment de sagnat durant els períodes. Un 41% acusa més dolor menstrual. Un 32% mostren falta de regla. I hi ha altra simptomatologia com canvis emocionals, que també s’han de tenir en compte perquè poden venir provocats per alteracions hormonals. “Des de l’EMA o el Ministeri de Sanitat, seria important que es posés aquest coneixement, encara escàs, a l’abast de la dona per poder decidir. No vull dir que no s’hagi de vacunar, però així com es van conèixer altres efectes secundaris tant del vaccí com de la malaltia, els que afecten exclusivament a la dona, també s’haurien de posar de manifest.”
Tanmateix, fins a quin punt és perillosa la infecció per al sistema reproductor femení?” L’únic que sabem segur és que ni la vacuna ni la malaltia influeixen sobre la fertilitat. Però els professionals sanitaris tampoc no tenim eines o explicacions per tranquil·litzar a una dona que ha experimentat canvis en el seu cos perquè encara s’estan estudiant. No podem posar-li nom. El què si s’ha vist és que les dones que més van reaccionar a la vacuna, són les que més simptomatologia reporten en el moment de la infecció. I aquests símptomes poden aparèixer entre els 7 i 14 dies després de donar negatiu, tot i que altres pacients poden desenvolupar símptomes dos o tres mesos després. Hem de transmetre calma entre les dones, perquè tot i que ens queda molt per saber, no s’han vist problemes molt greus com infertilitat, desenvolupament d’ovaris poliquístics o alteracions en les reserves ovàriques. Així i tot, si hi ha preocupació per, per exemple, falta de regla, sempre es pot fer una revisió en consulta on miram el gruix de la capa endometrial, valoram que no hi hagi altres problemes, com quists. El que ha de valer és la informació, i posar-la a l’abast de cada pacient.”
Els canvis més comuns en dones després de rebre la vacuna o patir la Covid:
- Augment de sagnat
- Alteracions emocionals o fisiològiques (com augment del dolor menstrual)
- Sagnats en dones en etapa de menopàusica
- Bonys a les mames, clavícules o aixelles, que es poden confondre amb tumor
- Mal de cap més intens, en el cas de pacients que ja patien de cefalea durant la regla