La Fira Arrels ha obert les seves portes aquest dissabte amb gran afluència de públic. Des de primera hora del matí s’han format llargues cues a l’entrada; un gran número d’assistents s’ha disposat a gaudir i conèixer de primera mà la quarantena de productors locals que participen en aquesta sisena edició. Demostracions de cuina en directe, tastos guiats per a totes les edats i música en directe han arrodonit la programació del dia.
La inauguració d’aquesta primera jornada d’Arrels ha comptat amb la presència de diverses autoritats. Hi han assistit, del Consell Insular de Menorca: el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, la directora insular d’Economia i Territori, Pilar Pons, el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda i el conseller de Cultura, Miquel À. Maria. També hi han assistit representants del Govern de les Illes Balears: el conseller de Fons Europeus del Govern de les Illes Balear, Miquel Company, el director general d’Alimentació Sostenible del Govern de les Illes Balears, Aram Ortega, el director general de Comerç, Miguel José Pinyol Alda i el director general de Pesca, Joan Mercant Terrasa. A més d’autoritats dels diferents ajuntaments: el batle de Maó, Héctor Pons, el batle d’Alaior, José Benejam i la batlessa des Castell, Joana Escandell, entre altres representants municipals.
Els expositors de producte local que omplen enguany la fira han ofert tastos elaborats al públic visitant, a més de vendre i presentar els seus productes. En aquesta primera jornada ja hem pogut tastar hamburgueses de sobrassada, gyozas de bolets i verdures, diferents elaboracions de formatge de vaca, de cabra i d’ovella, pizzes de blat de xeixa, hamburgueses de carn de vedella ecològica, infusions d’ullastre, cervesa artesana, vins locals, brossat amb mel, croquetes, risotto de safrà, musclos amb salses, galetes de mel i mantega, rubiols de verdura ecològica entre moltes altres degustacions de producte de Menorca.
Millor producte i millor estand
Com cada any, l’organització de la fira ha volgut premiar la qualitat i l’originalitat de les propostes dels productors locals que hi participen, atorgant els premis de Millor Estand Arrels 2023 i Millor Producte Arrels 2023. Un jurat format per gastrònoms i personalitats destacades del món empresarial, de la restauració i la producció agroalimentària ha escollit com a millors productes ex aequo al formatge d’ovella de Torre Trencadeta i a la crema de bolets de Bolets de Menorca. El premi Millor Beguda Arrels 2023 se’l ha emportat el te matxa d’ullastre de Marc Moll (Tes de Marina).
El jurat també ha volgut fer una menció especial a la terrina de Be de Ruma. Pel que fa al premi Millor Estand Arrels 2023, ha estat atorgat a tres productors: a Dolçamar, per la “difusió i pedagogia”; a Isafrà, per ser “l’estand més innovador”; i a Productes Ecològics Es Capell de Ferro, per ser “l’estand més sostenible”. La menció especial ha estat per l’estand de Son Felip.
El jurat, format per Pep Palau, director de fira, Ada Parellada, reconeguda cuinera que participarà a l’Aula de Cuina de la fira, Tolo Mercadal, gerent de Sa Cooperativa del Camp, i Nuria Deyà, representant d’ARTEME, ha volgut destacar l’alt nivell i la implicació dels productors que cada any es superen pel que fa a la innovació i l’originalitat de les seves propostes.
Cuina en directe
Una de les activitats més esperades de cada edició són els tallers de l’Aula de Cuina, amb demostracions en directe de prestigiosos xefs locals i d’arreu de la Mediterrània. Avui matí els menorquins Pau Morales (Sant Joan de Binissaida) i Joan Bagur ens han mostrat les diferents formes de preparar la deliciosa carn de Be de Ruma, acompanyats d’en Pitu Barber, pagès i comercialitzador d’aquesta carn ecològica amb marca Menorca Reserva de Biosfera. Ana Jiménez, del restaurant Quimera de Formentera, ens ha parlat de sostenibilitat i biodiversitat a la taula; mentre que en Marc Gascons (Els Tinars*, Llagostera) ens ha fet una demostració de cuina catalana de mar i muntanya.
Ja per la tarda, la menorquina Rosa Rotger del blog Tiberis a casa ha fet un taller de preparació de formatjades, considerades cultura i patrimoni de l’illa. Lluc Crusellas (Pastisseria El Carme, Vic), guardonat com a World Chocolate Master 2022, ens prepararà a partir de les 18 h un bombó d’oli d’oliva i llimona; i la cuinera d’arrels menorquines Blanca Mayandía (Cocina con Blanca, canal Cocina) tancarà la jornada presentant-nos les seves receptes predilectes elaborades amb productes de Menorca.
Els més curiosos han pogut participar a les diferents activitats de l’Aula de Tast programades per avui. Els més petits han inaugurat aquest espai amb un taller infantil de porquejades i un tast sensorial d’embotits a càrrec de Sa Cooperativa del Camp. Els formatges de Menorca han estat també els protagonistes de dues de les degustacions més concorregudes del dia, amb el tast de formatges CRDO Maó Menorca d’avui matí i la sessió de “maridatge” de formatges locals ecològics amb mels de Dolçamar d’aquest capvespre. Per la seva banda, els bolets han centrat el tast de productes de Sa Cuina de Sa Sínia. Els més llaminers gaudiran amb la degustació de pastisseria tradicional de Menorca sense gluten amb en Lluís Febrer a partir de les 18 h. I els amants dels licors podran provar les cerveses de Grahame Pearce, els productes Xoriguer, els vins més singulars de Morvedra i Binifadet, i les herbes de Biniarbolla al final d’aquesta primera jornada.
Les hores del migdia han estat les més concorregudes i animades, amb música en directe a càrrec del Duo Blue Moon i el dinar que ha preparat l’Escola de Restauració de Ca n’Aguedet, un arròs caldós amb peix de la Confraria de Pescadors de Maó.
Els plats forts de la segona jornada
Arrels ha tornat a obrir les seves portes avui diumenge, 2 d’abril, a les 10 h, amb la presència de la cuinera Ada Parellada (Semproniana, Barcelona) i el xef Sergio Torres (Cocina Hermanos Torres***, Barcelona), que ens parlarà dels secrets d’una cuina amb tres estrelles Michelin. El cuiner Raúl Resino (Restaurante Raúl Resino*, Benicarló) també ens farà una demostració de cuina de mar demà capvespre.
Els xefs menorquins seran els protagonistes de l’Aula de Cuina durant el matí, amb Pere Pons (Es Racó de na Macaret) i Dani Mora de Sa Pedrera des Pujol.
Per la seva banda, els vins de la terra i els productes de finques del programa del GOB Custòdia Agrària ocuparan les degustacions de l’Aula de Tast durant la segona jornada de fira. Els més petits podran descobrir l’univers de les abelles i l’ofici d’apicultor a l’activitat ‘Cuinem amb mel’ a primera hora del matí.
Informació pràctica
L’entrada té un cost de 3 € i inclou tres tiquets de tast. Els assistents podran comprar més tiquets de tast a la recepció de la fira per 1 € cadascun. Pel que fa a les activitats de l’Aula de Cuina i l’Aula de Tast, són gratuïtes. La fira estarà oberta al públic diumenge de 10:00 h a 19:00 h