El candidat de Més per Menorca a la Presidència del Consell Insular, Josep Juaneda, i la nombre dos de la candidatura, Noemí García, han presentat aquest matí al polígon industrial d’Alaior la proposta de creació d’un obrador col·lectiu per transformar aliments.
Més per Menorca té clar que un dels principals reptes per a la Menorca d’avui i del demà és la diversificació de l’economia que qualifiquen de “necessària i possible per enfortir l’illa i a la vegada posar les persones primer”.
Segons el partit ecosobiranista, per fer possible aquesta diversificació econòmica “cal que determinats sectors de l’economia menorquina agafin més força i esdevenguin estratègics”. Especifiquen que “a més del sector de les noves tecnologies o el sector cultural, el sector agroalimentari està cridat a ser fonamental per a la diversificació econòmica”.
En paraules de Josep Juaneda, “el camp de Menorca, a més de ser el sector que gestiona el paisatge, és sobretot el sector que produeix aliments de qualitat i un sector en el qual treballen moltes persones que de forma molt sacrificada cuiden la terra”.
Recentment, s’ha aprovat la Llei de Menorca Reserva de Biosfera, en aquest sentit Juaneda ha afirmat que “hi ha qui ha intentat vendre que aquesta llei no serveix per res, però enfora d’aquesta mentida, la llei obliga les administracions públiques a impulsar la indústria de transformació agroalimentària a Menorca”.
Concretament, l’articulat de la llei parla de:
Fomentar la qualitat de l’ocupació en el sector.
Enfortir la seva competitivitat i rendibilitat.
Assegurar que els productors reben un preu just pels seus productes.
A més, Juaneda ha indicat que “la Llei de Menorca Reserva de Biosfera garanteix un finançament per a determinades polítiques, entre les quals prioritàriament ha de ser impulsar el sector agroalimentari”. Per això, el candidat menorquinista anuncia que “si lideram el Consell Insular, crearem un obrador col·lectiu perquè sigui el centre de transformació agroalimentària de Menorca”. I ha explicat que “el Consell Insular ha d’adquirir un equipament que tengui les característiques idònies per ser el centre neuràlgic de la transformació agroalimentària, amb el qual fomentarem la col·laboració publicoprivada per oferir un espai col·lectiu de transformació d’aliments”.
Per la seva banda, Noemí García ha exposat tots els beneficis que proporcionarà la creació d’un obrador col·lectiu. En aquest sentit, ha relatat que una instal·lació d’aquestes característiques “donarà sortida als excedents alimentaris, contribuirà a mantenir l’essència de la nostra gastronomia elaborada amb aliments de producció local i permetrà transformar determinats aliments per donar-los un valor afegit”. A més, també ha indicat altres beneficis com que “permetrà que els petits productors estalviïn el cost de construir la infraestructura inicial, on poden posar en pràctica els seus coneixements, adquirir experiència i comprovar la viabilitat d’un possible futur negoci o que, per altra banda, comptin amb el suport necessari per complir amb totes les garanties i la regulació sanitària pertinents a l’hora de posar un producte agroalimentari al mercat”. García també ha afirmat que “permetrà dur a terme processos d’economia circular, amb una important reducció de residus i que, per descomptat, també es podrà crear una oferta de formació professional de qualitat i adaptada a les necessitats menorquines relacionada amb aquesta indústria”.
Per acabar, García ha destacat que aquesta proposta “és oportunitat molt valuosa per mantenir i desenvolupar la nostra cultura alimentària i generar riquesa en termes econòmics, però també en riquesa social, territorial i ambiental”.
Per concloure, Josep Juaneda ha defensat “un model col·lectiu per poder donar suport a l’emprenedoria rural, local i ecològica i impulsar el teixit empresarial d’aquí. A Més per Menorca tenim com a prioritat la diversificació econòmica de l’illa i la potenciació del sector agroalimentari de Menorca, i per fer-ho possible tenim propostes concretes i ambicioses, però, sobretot, possibles”.