La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha publicat les dades del conjunt de les 20 marques de qualitat amb Denominació d’Origen (DO) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de les Balears. Per primera vegada a la història, el valor de la comercialització se situa en els 100.123.00 euros el 2022. Es tracta, d’un 19,9% més que el 2021, quan es va situar en els 83.485.000 euros. Abans de la pandèmia, aquesta xifra es va arribar als 83.230.000 euros.
El volum de la comercialització també ha batut un rècord i se situa en els 12.438.000 de litres o tones dels diferents productes amb DO o IGP, un 8,6% més que el 2021. Supera, així, les xifres prepandèmia, ja que el 2019, el volum de la comercialització es va situar en el 11.936.000 litres o tones, i aquesta era fins llavors la millor xifra de la història.
Els productes que més han augmentat el valor de la comercialització són els vins, amb un 13,3% més que el 2021; les espirituoses, amb un 17,7% més; i el conjunt dels aliments, amb 28,2% més. Dins el grup dels aliments, destaca l’augment de la IGP Ametla de Mallorca, en un 180% més; la DO Mahón-Menorca, en un 52,3% més; la DO Oli de Mallorca, amb un 28,4% més; la IGP Oli d’Eivissa, amb un 26,7% més de facturació respecte de 2021 i la IGP Sobrassada de Mallorca, en un 2,8% més.
L’augment del volum de la comercialització es deu a l’augment que han tingut els vins amb marca de qualitat, amb un 11,8% més; les espirituoses, amb un 9,3%; i el conjunt dels aliments, en un 5,2%. Del grup dels aliments, destaca, la IGP Ametla de Mallorca, que ha venut un 172,4% més; la IGP Oli d’Eivissa, un 36,6% més; la DO Oli de Mallorca, un 9,2% més; la DO Mahón-Menorca, un 5,8%; i la IGP Sobrassada de Mallorca, un 3,9% més.