Antoni Liz / Ciutadella – Una de les obres principals de la Ciència és els PRINCIPIA de Newton publicada el 1687.
Aquesta obra es va publicar inicialment en llatí en tres edicions revisades per Newton. Fins a 1729 no va ser publicada en anglès. Fins a 1759 no va ser publicada en francès. Fins al 1987 no va ser publicada en español amb traducció i comentaris del filòsof Antonio Escohotado.
L’extensa obra de Newton amb el nom de Principis matemàtics de la filosofia natural inclou molta matemàtica, física, astronomia i també filosofia.
És una obra molt citada que pocs hauran llegit.
He pogut consultar les edicions facsimils de 1687 I de 1726 en llatí I també la traducció española de 1987.
CONTINGUTS PRINCIPALS DE L’OBRA
- Definicions
- Inclou les conegudes tres lleis del moviment. (Inèrcia de Galileo, Ecuació fonamental de la dinàmica I llei d’acció I reacció)
- Llibre primer sobre el moviment dels cossos amb 14 seccions. Aquest primer llibre inclou el càlculs d’òrbites el·líptiques, parabòliques i hiperbòliques dels astres, recopilant, completant i millorant els càlculas de Kepler i Galileo.
- Llibre segon sobre el moviments dels cossos en mitjans resistents. Estudis dels moviments dels cossos a la terra, projectils dins líquids I gasos, pèndols, etc.
- Llibre tercer sobre el sistema del Món, matemàticament tractat. Amb regles per filosofar,
L’edició española inclou al final una obra de Newton de 1728 que també es diu el sistema del Món amb dades astronòmiques, explicació de les marees provocades per l’atracció del Sol I la Lluna, òrbites de cometes, etc.
EXEMPLE D’ALGUNS CONTINGUTS
Les dues primeres regles per filosofar:
REGLA PRIMERA
No s’han d’admetre més causes de les coses naturals que les que siguin vertaderes i suficients per explicar-ne els fenòmens.
Ja diuen els filòsofs: la natura no fa res en va, i va seria fer mitjançant molt el que es pot fer mitjançant poc. Doncs la Natura és simple i no malbarata en supèrflues causes de les coses.
REGLA II
Per això, en la mesura que sigui possible, cal assignar les mateixes causes als efectes naturals del mateix gènere.
Com en el cas de la respiració a l’home i a l’animal; de la caiguda de les pedres a Europa i a Amèrica; de la llum al foc de la cuina i al Sol; de la reflexió de la llum a la Terra i als planetes.
PROPOSICIÓ III. TEOREMA III
La força amb la qual la Lluna és retinguda en la seva òrbita es dirigeix cap a la Terra i és inversament com el quadrat de la distància dels llocs al centre de la Terra.
ACTUALITAT
El passat 20 d’abril es va fer la primera prova de llançament del nou coet de SPACEX superheavy-Starship.
La nova nau és major i amb més capacitat que el Saturn V que va llançar les misions APOLO a la Lluna.
El vol va durar 4 minuts fins a la destrucció de la nau després d’observar alguns falls.
Va arribar a 39 km d’altura i a una velocitat de poc més de 2000 km/h.
Els principals falls observats a la prova són la destrucció de la plataforma de llancament, la fallida de 3 motors raptor al moment del llançament i de 3 més durant el vol, l’explosió als primers moments del sistema de control hidraúlic del coet. Van caure algunes peces de la protecció tèrmica, …
Es van posar a prova les lleis de Newton.
Disminuació de la massa del coet quan va cremant combustible, disminuació de la gravetat amb l’altura, fregament del coet amb l’atmosfera…