AGRAME ja va estimar a finals de l’any 2022 que els costos de producció d’un litre de llet superaven els 70 cèntims i que no es podia tensionar més els ramaders menorquins.
Abaixar el preu de la llet a Menorca en aquests moments és un contrasentit quan mai no hem assolit el preu mitjà nacional ni els costos de producció. No ens podem cenyir al mateix patró perquè no es parteix dels mateixos paràmetres que la resta del país.
El sector lacti de Menorca continua mantenint una complexa i difícil situació actualment. Cal que la indústria continuï treballant en la mateixa línia del darrer any i mig per poder sortir tots d’aquesta situació difícil junts.
El mercat de la llet sempre ha estat fluctuant, i també obeeix a certa temporalitat dels litres produïts per vaca en funció de lèpoca de lany i altres factors, així com lentrada excedent de producció daltres països, la qual cosa fa que el mercat , oferta i demanda, no tinguin un comportament lineal. En un context inflacionista molt menys.
Les darreres dades de l’informe del FEGA, del mes de febrer, indiquen un preu mitjà de la llet a nivell nacional de 0,603€/l i 0,51€/l a les Illes Balears, fet que suposa un diferencial de més de 8 cèntims per litre respecte a la mitjana nacional.
Tot i que, no hagi estat possible equiparar el preu de la llet a Menorca als de la resta del país, la tendència ha estat positiva. I s’ha valorat l’esforç de les indústries locals fins ara. Tot i això, es lamenta que els moviments a nivell nacional que s’estan començant a traslladar a Menorca no haurien d’haver-se donat. És trencar la confiança dipositada i desmerèixer el sacrifici realitzat pels ramaders durant aquests anys.
El sector va advocar per donar un respir a la indústria menorquina i anar fent unes pujades més baixes però continuades a efectes de no retrocedir en els preus quan ho pogués fer el mercat a nivell nacional. Mantenir un cert equilibri que permetés subsistir productors i indústria. Aquesta ha de ser la línia de treball que cal seguir.
AGRAME advoca per no acceptar cap baixada del preu de la llet de manera unilateral.
Com a Organització Professional Agrària integrada a l’Organització de Productors Làctics més gran d’Espanya, AGAPROL, es disposa d’informació de primera mà a nivell nacional. AGRAME és conscient que la indústria no és aliena a les pressions de la distribució i del mateix Govern d’Espanya per abaixar la inflació i el preu de la cistella. D’una banda, es llança un missatge de suport al sector primari i de l’altra es demana que no s’apugin els preus quan se sap que no es cobreixen els costos de producció. És un altre fet molt preocupant i cal tenir en compte quin paper estan jugant les administracions competents sobre això.
Totes les baules de la cadena es necessiten les unes als altres, però cal cuidar la primera baula: els ramaders. Que sens dubte és el més feble. L’objectiu no pot ser cap altre que treballar per complir el que estableix la Llei de la Cadena Alimentària i establir una estratègia perquè els productors i la indústria menorquina puguin ser competitives i rendibles alhora.
Aquesta situació farà que els ramaders es plantegin de nou sacrificar vaques, assecar-les, en definitiva, una baixada de la producció i/o tancament d’explotacions.
AGRAME sempre ha contribuït amb la indústria per trobar un equilibri. Se sol·licita per part d’aquesta Associació a la indústria que no es precipiti i que busquem solucions conjuntes.
Dilluns que ve, 8 de maig, es reunirà la Junta Directiva d’AGRAME per continuar analitzant amb detall la situació i plantejar accions concretes que contribueixin a revertir la situació.