Per què se presenta com a candidata al Parlament?
Després de dos mandats al Consell Insular, he decidit donar una passa al costat perquè és essencial promoure relleus i generar possibilitat de noves idees i actuacions. El fet és que, a sobre, tenim una persona vàlida i honesta, molt feinera, que ho ha demostrat des dels inicis quan va ser Regidora d’Educació a Ciutadella i després Directora Insular d’Ocupació-Formació, Innovació i Cooperació Local al Consell Insular; Nati Benejam és sens dubte ara mateix, la millor opció per disputar la Presidència del Consell Insular de Menorca en nom d’Unides Podem.
Per altra banda, a Podem, ens vam comprometre amb la limitació de mandats, dos, excepcionalment tres, i pens que aquest darrer que me queda, puc fer bona feina al Parlament Balear, després, no només per l’experiència que acumul d’aquests vuit anys al Consell Insular, sinó també pel meu perfil professional, jurista, i perquè tenc la ferma convicció de què per aconseguir més drets per a més persones, i que les vides d’aquestes persones siguin dignes de ser viscudes les eines són les lleis.
Recordau allò de l’1% que té el mateix que el 99%, els de dalt i els de baix? Idò quan deim que la política és una eina de transformació social, en realitat, el que significa és que les majories socials, són les que poden assolir canvis legislatius per a millorar la vida de la gent.
Quin balanç fa de la feina feta durant aquest mandat?
Ha estat un mandat estrany, la meitat del qual emmarcat pel context de la pandèmia i de la postpandèmia, però s’ha de dir que hem sortit prou bé, només hem de lamentar les pèrdues personals de totes aquelles persones que van quedar pel camí. Els índexs d’ocupació són els millors en molts anys, per tant, molta satisfacció quant a aquestes àrees que gestionam al Consell Insular. De l’àrea d’Habitatge, tot i no tenir competències, destacaria la continuïtat de l’Oficina d’Habitatge, que dona assessorament jurídic i acompanyament social a la ciutadania, el Programa de Lloguer Ètic, que ja compta amb vint-i-cinc pisos adherits i el programa europeu de rehabilitació energètica d’habitatges Regenerate, que acaba d’arrencar.
Com a projecte estratègic destacaria la declaració de Menorca com a Illa Pilot d’Agenda Urbana, l’única illa de tot l’estat que ha aconseguit aquest nomenament, a destacar el seu Pla d’Acció, aprovat per unanimitat de tots els partits del Consell Insular. Voldria destacar també la feina feta al Departament de Cooperació Local, s’han obtingut fites molt importants: la gestió del servei de protecció animal hem aconseguit la facin les Protectores, apostant pel tercer sector. Quasi enllestit el Pla de prevenció d’incendis forestals que implementa i coordina els vuit plans municipals i el Pla estratègic dels bombers de Menorca, i un increment considerable del Pla Insular de Cooperació, l’anomenat PIC, que a més a més de les obres i serveis habituals en nuclis urbans i urbanitzacions turístiques dels municipis, hem obert dues noves línies, el PIC d’Agenda Urbana i el PIC d’Aigua, anomenat, Pacte per l’Aigua de totes les institucions menorquines.
No obstant, és cert que en mobilitat ens hem quedat bastant estancats, no pot ser que no es pugui anar a l’aeroport directe des de qualsevol poble. De fet, tenim la voluntat de millorar la mobilitat al Consell Insular, connectant tots els pobles amb les seves urbanitzacions. A més, conscients de la saturació que patim; ja hem volgut limitar l’entrada de cotxes aquest estiu, però els nostre socis de govern no ho han volgut fer. Sempre els hem d’estirar per intentar fer una Menorca més sostenible i amable per tothom.
Quin creu que han estat els 3 projectes estrella amb el segell d’Unides Podem en aquest mandat al Consell?
Sens dubte: el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana de Menorca, que inclou deu eixos estratègics i 28 accions pel desenvolupament sostenible, abordats des de una perspectiva múltiple. Aquest inclou fitxes que desenvolupen l’objectiu de desenvolupament sostenible nombre onze de l’Agenda 2030, que pretén ciutats i comunitats més sostenibles, segures, inclusives i resilients. Per exemple, les fitxes referides a la recuperació d’aljubs, construcció de tancs de tempesta, fonts d’aigua, respecte a la millora de la gestió de l’aigua. En quan a mobilitat: la xarxa de carrils bici de tots els pobles de Menorca cap a les seves urbanitzacions; i respecte a l’habitatge, centres de baixa exigència i pisos d’estada temporal per casos d’emergència, comunitats d’aprenentatge dirigides a la pràctica (cap’s) en agroecologia urbana, bretxa digital, cures intergeneracionals, 3 R (reduir, reciclar i reutilitzar), diversificació económica (màquines 3D), retirada de tot l’amiant que hi ha a la nostra illa, etc. El Pla ha rebut finançament dels Fons Next Generation, i pretén a la vegada, finançament europeu per a executar les accions que inclou.
Molt destacable també el Programa Europeu de Rehabilitació energètica Renegerate, que pretén millorar el control tèrmic de les nostres llars, la reducció de consum i per tant de factura, i també l’objectiu de neutralitat climàtica, que Europa s’ha marcat per l’any 2050. L’oficina Regenerate surt d’una subvenció europea de rehabilitació energètica
Com a tercera fita, destacaria la millora substancial del Servei de Protecció gràcies a la gestió de les Protectores, i si me permeteu una quarta: el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis, camina cap a una consolidació i estabilitat llargament desitjada.
Amb quines expectatives es presenta?
Amb les màximes expectatives, ara mateix Unides Podem té dos Diputats per Menorca al Parlament Balear, i l’objectiu immediat és revalidar aquests dos Diputats, i perquè no, treure’n un més, som l’única força política valenta que lluita per transformar la realitat social.
Tenim clar que el més important és canviar la correlació de forces. Més representació, més capacitat per abordar d’arrel totes les problemàtiques i empènyer el PSOE cap a l’esquerra.
Hem de desenvolupar la llei d’habitatge de les Illes Balears, que obliga a la circularitat als establiments turístics. També és essencial seguir impulsant aquells sectors econòmics que donen feina a tantíssima gent durant tot l’any. A l’agricultura, hem d’ajudar a oferir-lis vies de comercialització per tal de fer rendibles els seus negocis. I a la indústria, cuidar-la i seguir impulsant-la, i recuperar i donar incentius perquè aquella que se’n ha anat, vulgui tornar.
Si pogués canviar 3 coses que millorin la vida de la gent que viu a Menorca, quines serien?
El primer, sense dubtar; un habitatge assequible per tothom, limitant la compra d’habitatges a no residents, acabant amb el lloguer turístic il·legal que tan afecta a l’habitatge per ús residencial. A Unides Podem tenim clar que el més important és l’ús que se’n fa de l’habitatge. Tenir un habitatge 11 mesos buits a Menorca, fa molt mal, i provoca un augment de preus. La lluita pel dret a l’habitatge no va d’esquerres ni de dretes; va dels de dalt (especuladors, fons voltors i multipropietaris) contra els de baix (treballadors, empresaris, autònoms i joves).
Menorca pateix problemes de doble insularitat, i açò provoca que no tinguem tots els serveis sanitaris que si tenen a Mallorca. Me present per reivindicar que tinguem tots els especialistes també aquí. Hi ha moltes infraestructures sanitaries que necessiten ser rehabilitades, especialment el Canal Salat, de fet, proposam que n’hi hagi dos. Un per atenció primària i l’altra per atenció especialitzada. Som conscients dels problemes de salut mental existents, necessitam un psicòleg clínic a cada centre de salut de Menorca.
També apostam per seguir avançant cap a la gratuïtat absoluta del període 0 a 3 anys. A més de reivindicant que a Menorca s’incrementi la oferta educativa de formació professional i de graus universitaris; una vegada més, perjudicats per la doble insularitat.
Tenim molts altres reptes per davant, però garantir els serveis públics i un habitatge assequible per tothom
Creu que es notarà a Menorca el debat a nivell nacional sobre les diferències entre Podem i Sumar?
A Menorca no hi ha espai per a les divisions, i només creim a la unitat. De fet, dia 25 de maig, Yolanda Diaz ve a Palma a donar suport a Unides Podem. De fet, ara ja fa uns dies Pablo Iglesias, Ione Belarra i Irene Montero també han visitat les Illes Balears.
Aquesta legislatura hem aconseguit grans avenços en Energia, a nivell autonòmic, com és la primera empresa pública d’energia autonòmica, amb el major autoconsum a les Illes Balears, al Mateu Orfila, i també al capdavant de la Conselleria d’Agricultura, aconseguint el factor insularitat a les ajudes de la PAC, essencials per a la pagesia. Vull dir, que la seva visita és avalada per l’excel·lent gestió a les Conselleries al Govern Balear.
Que vingui Yolanda, Ministra de Treball, ens engresca molt, ja que la feina que ha fet des del Ministeri defensant a les majories socials i aprovant la reforma laboral que ha fet decréixer la temporalitat del treball és un gran pas per a tothom. A més, el tarannà que té, la fa una figura conciliadora en l’àmbit política, virtut que escasseja i que s’agraeix en un context de pol·larització política.