L’Escola de Salut Pública de Menorca celebra aquest any la seva 34a edició. L’esdeveniment acadèmic tindrà lloc del 18 al 27 de setembre al Llatzeret de Maó, i oferirà un ampli programa que inclou 10 cursos, 1 taller performatiu i 13 trobades de grups de treball, que han estat seleccionats pel Consell Acadèmic d’entre totes les propostes presentades per institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, de l’administració pública, fundacions, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions.
La cita menorquina es manté, trenta-quatre anys després, com a única Escola d’estiu de Salut Pública espanyola, convertint el Llatzeret en un important punt de trobada i intercanvi de coneixements i experiències entre tots els actors implicats en la salut pública del país. Experts i professionals de la salut debatran i reflexionaran durant 8 intensos dies sobre els principis fonamentals de la salut pública a través d’un ampli ventall de temàtiques. A partir d’avui s’obre el procés d’inscripcions a través del web.
Cursos
En aquesta 34a edició, l’Escola compta amb un programa de 10 cursos i un curs-taller performatiu. Després de dos anys de protagonisme, la COVID-19 i els seus efectes sobre la salut mundial donen pas a una edició que situa el focus de manera especial en l’orientació comunitària i els determinants socials, amb cursos com “Salud mental: sola no puedes, pero con la salud pública, sí”, “El desafío de trabajar la alimentación en atención primaria: la necesidad de intervenciones grupales y orientación comunitaria”, “Determinantes sociales del uso de tecnologías disruptivas para los cuidados y la salud pública” o “¿Ciudades saludables para quién? Un abordaje del urbanismo desde la salud pública, la gobernanza en salud y los determinantes sociales”.
La metodologia qualitativa i quantitativa, la divulgació i comunicació científica o d’aplicació de l’economia del comportament per a la millora de la salut també tindran espai en un programa que aquest any presenta un nou curs-taller performatiu amb metodologies innovadores i participatives per a fomentar la sensibilització davant la violència de gènere a través de l’art. Aquest curs, que se celebrarà del 25 al 27 de setembre, culminarà amb una performance oberta al públic el 27 de setembre a la Sala d’Exposicions Sant Antoni, emmarcada en els Col·loquis Josep Miquel Vidal. Humanisme y Salut Pública, i on es mostrarà el treball fet i el potencial d’aquesta mena d’abordatge.
Trobades i grups de treball
Durant l’edició d’aquest 2023 se celebraran també un total de 13 trobades de grups de treball, alguns dels quals repeteixen d’edicions anteriors. La Jornada d’activitat física i salut que organitza el Gabinet de Medicina Esportiva del Consell Insular de Menorca dedicarà la seva desena edició a l’obesitat infantil, mentre que l’Institut Menorquí d’Estudis promourà la trobada “Menorca como laboratorio para la integración de los determinantes sociales de la salud en la práctica sanitaria”.
Per la seva part, la subdirecció general de Sanitat Exterior del Ministeri de Sanitat dirigirà una sessió sobre “Los efectos de la pandemia del COVID-19. Lecciones aprendidas”, i la Red ESPACyOS (Ética Salubrista para la Acción, Cuidado y Observación Social) també celebrarà una reunió interna al Llatzeret, així com altres grups de treball com, per exemple, el d’Investigació en Cures. L’Escola de Salut Pública de Menorca també acollirà una sessió dedicada a “Cómo afrontar el suicidio en personas mayores”, coordinada per l’Escuela Nacional de Sanidad i la Fundación Española de Psiquiatría y Salud Mental.
Col·laboració institucional
L’Escola de Salut Pública de Menorca és fruit de la col·laboració institucional entre el Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears (UIB), juntament amb l’Institut Menorquí d’Estudis, que assumeix la secretaria tècnica d’aquest esdeveniment acadèmica, que té un públic fidel d’estudiants i professionals que hi participen d’aquestes trobades acadèmiques.