Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Origens del jaleo a les festes de Sant Joan Per Miquel Martí Vinent

Foto: Miquel Martí Vinent.

L’any 1888 entrà a la Societat  del Cercle Artístic com a president Joan Torres Petrus i va prendre la decisió de subscriure la Societat amb 5 pts. a favor de Guillem Alba, director d’una banda de música el qual es comprometia els diumenges i festius a la tarda a tocar a la plaça des Born i així a part de fomentar els músics locals, també propiciava ambient davant les portes de la societat.  No sé quant van durar aquets concerts perquè el 1891 el següent president en Diego Capella i la directiva a proposta de la junta recreativa  van contractar a la banda de Guillem Alba per 25 pts.  per fer concerts  tota la temporada davant la Societat, així es va acordar obrir una subscripció per als socis que volguessin contribuir a pagar la banda.  Dades extretes dels llibres d’actes de la societat.

La sarsuela El Postillón de la Rioja  s’estrenar al (Teatro del Circulo Artístico) l’any 1876 i es va tornar a representar  l’any 1878. Com era costum en aquells temps era difícil comprar partitures, per açò els músics locals que eren contractats per sonar aprofitaven quan venien companyies  de sarsuela per copiar a mà les partitures que s’enduen a casa seva, ja que que aleshores no hi havia fotocopiadores. Aquest fet és provat per la quantitat de partitures manuscrites i que es troben a la biblioteca de la Societat en el fons donat per la família Oleo que a finals del serle XIX i a principis del XX quatre músics com eren Francesc Oleo, Francesc Roselló (Mestre Rossó),  Antonio Fernández  i F. Anglada s’enduen les partitures per copiar-les i així poder tenir repertori  propi.  En aquest fons hi havia una còpia de l’original de Foc i Fum que la família va obsequiar D. Guillem Coll Allès, aleshores Director de la Capella Davídica i el Postillón de la Rioja al professor D. Biel Julià. Un dia vaig anar a casa seva i em va tocar al piano la Jota Estudiantina  ( A la orilla del Ebro ) com diu la partitura, o la Jota del Ebro com li diuen popularment a Aragó,  i Es Jaleo com li deim a Menorca.

Foto: Hernando

Tot açò és per intentar esbrinar el moment en què el JALEO és va introduir a les festes de S. Joan.

El mestre d’escola Antoni Mesquida Cavaller em va dir que el seu pare li havia comptat que entre els anys 1885 i 1890 la banda que tocava davant la Societat del Cercle  va interpretar la Jota del Postillón de la Rioja quan passaven els cavalls per anar al Palau del Governador, i  es van encabritar armant un gran enrenou, açò va agradar a la gent, l’any següent el públic assistent quan passaven els cavalls davant la Societat per anar al Palau li van dir al director “Mestre fúteu-li sa jota que l’any passat va armar tant de jaleo”. Segons el mestre Mesquida d’aquí ve el nom jaleo, ara sols manca saber quin any es va traslladar de davant la Societat a dalt es passeig.

“El Postillón de la Rioja  Partitura de Cristóbal OUDRID   1825—1877”

“Llibretto  de Luis OLONA   1823—1863”

Quan l’any 1984 vam gravar  el disc de Foc i Fum en José Pons Florit va fer unes gestions a la família Oleo i ens van deixar remenar les partitures de la seva propietat  que després van cedir al Cercle nosaltres cercàvem música del mestre Rossó, la sorpresa va ser que quan pensàvem que havíem trobat una immensa quantitat de partitures d’ell perquè jo em fixava en la pausa musical que era com una coma característic del mestre Rossó, però, no eren d’ell sinó que eren copiades per ell d’aquí vam saber dels quatre músics que a casa seva copiaven  partitures quan venien companyies de sarsuela.

Carpeta Ciutadana CIME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.