Més i més records Per Raymonde Calbo Laffitte

Raymonde Calbo / Felanitx – Era el dia de Sant Miquel de l’any 1973 quan mossèn Don Joan Bestard Comas, que més tard esdevindria canonge de la Seu de Palma,  va casar-nos a la parròquia de l’Encarnació situada a un barri de Palma. En aquell temps, a Mallorca, era quasi de complida obligació casar-se per l’església. Sobretot pel al meu futur marit, fill únic i nebot d’unes ties fadrines catòliques fervents del poble de Felanitx que haurien tengut un disgust de mort si el seu únic i estimat nebot no s’hagués casat per la Santa Mare Església. Ja en tenien prou que  hagués decidit prendre per esposa  una estrangera. Eren altres temps i altres mentalitats. 

Però record que als vint-i-quatre anys que tenia jo aleshores, aquell capellà  va caure’m molt bé. Vaig trobar-lo un home modern,  conscient del canvi d’una societat mallorquina fins  aleshores tradicional i massa tancada, que tard o d’hora s’hauria d’obrir als nous vents que venien del Nord.

Ha escrit moltes obres d’una gran saviesa i m’agrada molt la que es titula “Diez valores éticos”,  publicada el 2005, perquè pens que és saludable i adient tornar a recordar de tant en tant i avui més que mai, aquells valors difuminats dins la nostra societat actual desfigurada i mercantil. 

Aquest llibre tracta d’una ètica elemental, comuna a creients i no creients, bàsica per poder construir una societat millor i amb la qual estic totalment d’acord. Aquests valors són: ésser autèntic, just, responsable, tolerant, dialogant, solidari, treballar honestament, mantenir la paraula donada, ésser crític i saber acceptar la crítica, així com restar obert a la utopia.

Alguns dies el veig pel carrer perquè viu a prop de ca meva. Ara és canonge emèrit de la catedral de Palma i professor. No m’atrevia a aturar-lo per recordar-li aquell dia tan feliç de la meva vida.

Però a la fi vaig gosar conversar amb ell i  va mostrar-se agradablement sorprès que el recordés després de tants anys. Li vaig mostrar una foto d’aquell dia del casament on aleshores  ell era un jove capellà de trenta-tres anys.

Quin plaer i quina sort haver pogut compartir aquest record inoblidable i altres consideracions amb una persona tan accessible, agradable i sàvia com el mossèn Don Joan Bestard Comas, canonge de la Catedral de Palma!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.