El 12 de juliol de 2023 es va celebrar el primer aniversari. En un any ha fet molts descobriments.
Les informacions del primer aniversari es troben a la WEB del telescopi: https://webbtelescope.org. Els crèdits de les imatges són de la NASA i de STScl.
El telescopi captura les imatges amb llum infraroig proper i mitjà no visible a l’ull humà. A més de les imatges pot analitzar la llum captada per identificar les substàncies (espectres). Amb la llum podem conèixer també la temperatura, densitat I moviment del objectes observats.
Pot enviar uns 57,2 gigabytes de dades científiques cada dia, amb una velocitat de transferència màxima de 28 megabits per segon. Les dades arriben a Terra en 5 segons des de la posició del telescopi al punt de Lagrange-2 darrere la lluna.
En aquest any de funcionament amb el telescopi s’ha observat I estudiats molts aspectes de l’univers. Veurem algunes de les principals:
1) Observació del nostre sistema solar. S’han aconseguit millors imatges de Júpiter I d’altres planetes I llunes del nostre sistema solar. S’han vist molt bé els detalls de cada astre: Tempestes, vents, aurores, núvols, anells, …
2) Imatges del Pilars de la creació i la nebulosa de l’Àguila. Uns núvols de gas en una regió de formació de noves estrelles. És la imatge mostrada al principi en llum infraroig proper i mitjà. Es troba a 7000 anys-llum a la constel·lacio de Serpens (Prop de Libra i Escorpio)
3) Ha confirmat el seu primer Exoplaneta (LHS 475 b). Un planeta rocós al voltant d’una nana blanca a 41 anys-llum de distància que fa la seua òrbita en dos dies.
4) Ha analitzat l’atmosfera d’un exoplaneta gegant gasós WASP-39b, amb una massa semplant a Saturn. Ha detectat diòxid de sofre, diòxid de carboni, sodi, vapor d’aigua i oxigen.
5) També ha analitzat l’atmosfera d’exoplanetes rocosos, TRAPPIST-1 b. Amb una cara que sempre mira cap a l’estrella i l’altre amb fosca permanent. A la mateixa estrella hi ha sis planetes més semblants a Mercuri i a la Terra.
6) Ha explorat objectes de la nostra galàxia. Estrelles en formació dins un núvol fosc. (protoestrella)
7) Observació dels restes de la supernova Cassiopea A (Cas A) Va explotar fa 340 anys.
8) Ha descobert gel al núvol molecular del Camaleó. Regions denses i fredes de l’univers.
9) Ha observat Galaxies properes com NGC 1433 que es troba a només 46 milions d’anys llum
10) Ha observat Galàxies molt llunyanes del cúmul de Pandora.
Aquestes galaxies es van formar només 650 milions d’anys després del Big Bang (fa 13.800 milions d’anys). La més antiga d’aquestes galàxies es remunta a 325 milions d’anys després del Big Bang. Es tracta de les primeres galàxies formades. Ha observat forats negres i moltes coses més. Les previsions són de que el telescopi prodria continuar funcionant 20 anys. Encara podria fer molts nous descobriments.