Maria Benejam, directora de l’ETB a Menorca “Enguany, a l’Escola de Turisme, tenim algunes novetats interessants per a contestar millor a la demanda dels estudiants i professionals”

Miriam Triay / Ciutadella Maria Benejam Biescas, llicenciada en filologia anglesa i formada en diversos cursos del SOIB, és la directora, des del 1987, de la seu de l’Escola de Turisme de Balears (ETB) a Menorca. Tenint en compte que en les pròximes setmanes s’iniciarà el curs escolar 2023-24, des del setmanari hem volgut saber quines són les expectatives i novetats de l’Escola de Turisme.

Què és l’Escola de Turisme?
Primer de tot, per definir l’ETB, cal destacar que és una escola atípica dins Menorca. A Mallorca i a altres bandes hi ha molta oferta de formació i molta tipologia de centres formatius. Però aquí, a Menorca, en manca. En aquest sentit, l’Escola de Turisme és un centre peculiar, pel fet que, sent privat, dona formació turística tant reglada com no reglada. Açò es deu, en part, al fet que és una escola adscrita a la Universidad de Nebrija.

Pel que sabem, presenta diferents seus repartides per les illes, no?
Sí. Trobam quatre seus en total, ubicades a Menorca, Eivissa, i dins Mallorca, a Manacor i Palma. I cadascuna es diversifica quant a especialitzacions. Així, mentre que a Palma s’especialitzen més en titulacions universitàries oficials, a Menorca ho fem en FP (formació professional), formació per a empreses i, sobretot, en l’Especialista en Gestió Turística (EGT), que és la nostra formació estrella. Seguint en aquesta línia, Eivissa se centra en formació per a empreses i cursos del SOIB, i a Manacor s’especialitzen en EGT i Cuina.

Hi ha molta oferta igual en les diferents seus, per poder accedir a tota la demanda existent, però cada una s’intenta centrar en formacions concretes.

Si passam a parlar de la seu de Menorca, què ens pot explicar de la seva oferta?
Com he dit abans l’Escola de Turisme se centra en formació reglada i no reglada. En el cas de Menorca, pel que fa a la formació reglada, trobam les titulacions oficials de FP, i la formació professional ocupacional, que serien els certificats professionals del SOIB, o la formació destinada a les empreses.

Si passam a parlar de la formació no reglada, trobam l’EGT (especialista en gestió turística). Aquest curs és similar a una FP de grau mitjà, però sense estar reglat, sent privat. Açò és així, ja que dins el catàleg oficial de la FP no existeixen uns estudis de grau mitjà que tenguin a veure amb el món del turisme. Existeixen graus superiors però no mitjans. Per tant, l’EGT dona sortida a tots aquells joves que acaben l’ESO, volen fer feina dins el món del turisme, però no troben cap resposta acadèmica que els suporti i ajudi. Així, l’EGT dona cabuda a tothom. Dins aquesta formació es mesclen diversos perfils i titulacions.

En aquest sentit, quines novetats presentau enguany?
Enguany tenim algunes novetats interessants per a contestar millor a la demanda dels estudiants i professionals.

Si començam parlant de les FP que oferim: Cicle formatiu grau superior de Tècnic superior en agències de viatges i gestió d’esdeveniments i de Tècnic superior en màrqueting i publicitat; enguany a més de fer-se de forma presencial com fins al moment, també s’oferiran online. Hi ha molta gent interessada en aquest format de formació, sobretot després de la pandèmia.

A més, i seguint dins el format online, també tindrem una sèrie de cursos que ja oferia Palma. Són cursos d’un any que serveixen, sobretot, per actualitzar i especialitzar en branques concretes, als professionals del sector turístic. Són cursos no reglats.

La idea, en aquest sentit, és seguir actualitzant cursos i facilitar el seu accés online.

D’altra banda, i pel que fa a la formació professional ocupacional, també presentam una sèrie de novetats clau per als professionals del sector. Com ja he dit abans aquesta es divideix en els certificats del SOIB i en la formació per a empreses.

Si ens centram en els primers, l’Escola de Turisme té una sèrie de certificats professionals acreditats per poder impartir de forma oficial. Fins al moment, els impartíem entre el mateix centre, i l’Hotel Agamenon (Seth Hotels) a Es Castell. A partir d’enguany, ampliam aquesta oferta, ja que hem firmat convenis de col·laboració amb l’Hotel Port Ciutadella (Seth Hotels) i l’Hotel Falcó (Melià Hotels).

A l’Hotel Agamenon fa temps que oferim els certificats especialitzats en bar, restaurant, càtering i idiomes. És a dir, en el sector hoteler, sobretot. I a l’ETB de Ciutadella oferíem agència de viatges, informació turística, recepció, idiomes…

Ara, des de la seu a Menorca oferirem també hores pràctiques de diferents certificats que, fins al moment, no es podien brindar a l’alumnat. A l’Hotel Port Ciutadella, oferirem: bar, restaurant, càtering i, sobretot, la part de pisos: governanta i cambrera de pisos. I a l’Hotel Falcó: cuina i bar-restaurant. A més, i pel que fa a aquest darrer, de la companyia Melià Hotels, també hem firmat un programa de compromís de contractació. És a dir que, l’empresa, s’ha compromès a contractar a tots els alumnes aptes del curs.

En aquest sentit, estem molt contents, ja que així podem ampliar oferta, i brindar espais adients i disposats per al bon aprenentatge de l’alumnat professional. A més que obrim més portes al nostre propi compromís d’aconseguir, acabada la formació, llocs laborals.

Llavors, enguany, quins certificats professionals trobarà el possible alumnat a l’oferta de Ciutadella?
– Promoció turística local i informació al visitant.
– Recepció en allotjament, l’Hotel Port Ciutadella.
– Operacions bàsiques de pisos en allotjaments, a l’Hotel Port Ciutadella.
– Operacions bàsiques de cuina, a l’Hotel Falcó.
– Gestió de pisos i neteja en allotjaments, a l’Hotel Port Ciutadella.
– Serveis de restaurants, a l’Hotel Port Ciutadella.
– Operacions bàsiques de restaurant/bar, a l’Hotel Falcó.

Cal destacar que aquesta n’és l’oferta, però tot està a disposició de l’alumat apuntat. És a dir, els diversos cursos s’inicien quan hi ha un nombre concret d’alumnes apuntats, i si n’hi ha suficients.

Abans ha parlat també de la formació per a empreses. Què ens pot dir d’aquesta?
Doncs estaríem parlant de FUNDAE. La formació destinada a empreses i treballadors, que està subvencionada. En aquest sentit, el que fem és oferir formació als treballadors de diferents empreses, depenent de la quantitat de personal i les necessitats de l’empresa. Així, trobam la formació in company, quan l’empresa disposa d’una gran plantilla que s’ha de formar en aspectes concrets. En aquest cas, la formació s’adapta en horari, contingut… I després la formació grupal, que és per a empreses que envien a un nombre petit de treballadors, a diversos cursos, o a un mateix, però que no es fa de forma exclusiva, ja que no són suficients.

Hi ha alguna més novetat que vulgui destacar?
Sí, dues més, també molt importants.

Una ja s’ha pogut veure aquest estiu, i és que en els cursos d’anglès que oferim, destinats a joves d’11 a 19 anys, hem obert les portes a Irlanda. Quan abans només oferíem Anglaterra.

I l’altra novetat, també se centra en l’obertura de portes, en aquest cas, canviant el sector laboral al qual estem destinats. Ens hem centrat també en el sector sociosanitari. L’ETB de Menorca enguany ha acreditat el certificat professional del SOIB d’Atenció sociosanitària a persones dependents a institucions socials. Aquesta passa endavant l’hem feta, sobretot, perquè el sector laboral ens ho demanava. Necessiten a professionals preparats en les diferents institucions socials de l’illa. Així que, i després d’aconseguir l’acreditació, aquest hivern iniciarem aquest nou curs.

Pel que veim, llavors, l’ETB evoluciona i s’actualitza.
Sí, i la idea és seguir-ho fent. De fet, i si tot va bé, com ja estem acreditats per oferir titulacions universitàries a través de l’Universidad de Nebrija, la idea és que el curs vinent ja puguem oferir-ne, almenys, una. Ho hem d’estudiar i mirar, però és un dels projectes que tenim en ment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.