Finca es Rafal, Mallorca

El Consorci de Residus i Energia de Menorca suspendrà l’activitat del Parc Eòlic de Milà per accelerar la posada en marxa del nou projecte de repotenciació

El Consorci de Residus i Energia de Menorca ha decidit suspendre l’activitat de l’actual Parc Eòlic de Milà i accelerar la posada en marxa del projecte de repotenciació de la instal·lació. Després d’analitzar els informes tècnics de funcionament elaborats per l’equip d’enginyers del parc, el CREM ha constatat que mantenir la seva activitat generaria costos associats a l’operativa i el manteniment del parc que no es podrien cobrir amb els ingressos que genera fruit de la venda d’energia. Per això, s’avançarà la clausura del parc eòlic actual, la vida útil del qual finalitzava en uns mesos, ja que el parc va entrar en funcionament el 28 de febrer de 2004, amb una vigència de vida útil de 20 anys.

“Mantenir l’operativa de l’actual parc comporta renovar tota una sèrie de contractes i efectuar adaptacions que no garantirien el funcionament correcte dels aerogeneradors, que arrosseguen una sèrie d’avaries derivades de l’obsolescència de la maquinària”, ha explicat el president del Consorci de Residus i Energia de Menorca, Simón Gornés. A aquests motius se sumen els econòmics, ressenyats també a l’informe elaborat pel Consorci. “Mantenir el parc obert fins al 2024 suposaria una despesa de 200.000 euros i un dèficit de 150.000. En canvi, suspendre la seva activitat implicaria únicament efectuar el manteniment necessari per fer correctament el futur desmantellament de les torres, manteniment calculat en 50.000 euros. Estem treballant per trobar la millor solució, i creiem que aturar el funcionament del parc és ara el més lògic i avantatjós en l’àmbit energètic i econòmic pels menorquins”, ha detallat Gornés.

Baix rendiment i aparició d’avaries als aerogeneradors
El Parc Eòlic de Milà es troba actualment a la recta final de la seva vida operativa després de més de 19 anys de funcionament. Al llarg dels darrers anys de funcionament s’han incrementat els costos d’operació i manteniment derivats de l’obsolescència de la maquinària, el que ha propiciat l’aparició d’avaries en sistemes clau dels aerogeneradors com ara la multiplicadora, les pales o els generadors.

De fet, a finals de 2022, a conseqüència d’una fallida estructural, es va procedir al desballestament de l’aerogenerador número 4, des de llavors només hi ha 3 aerogeneradors operatius i la potència ha quedat significativament més reduïda.

A banda, entre els factors que han motivat el baix rendiment energètic del parc, segons l’informe tècnic, hi figura la limitació de l’alçada de torre: Es van fer estructures de 50 metres, quan l’estudi original dictava que havien de mesurar 70 metres d’alçada. Això ha provocat constants aturades per vibracions en el sistema. A més, el model d’aerogenerador instal·lat era de les primeres versions comercials d’una tecnologia incipient, per tant, es van instal·lar estructures encara poc testades.

La baixa disponibilitat del parc s’ha vist influenciada, també, per factors com la dependència tecnològica d’un fabricant ja desaparegut, o les condicions ambientals extremes a l’emplaçament: Cada cop que una màquina està aturada més d’una setmana per reparar algun element, en posar-se en servei de nou, té alguna afectació deguda a la salinitat o la humitat.

A més, la manca d’agilitat en els processos de contractació pública per fer front als imprevistos, a la qual se suma la dificultat manifesta de l’empresa de manteniment per obtenir recanvis de maquinària ja obsoleta han fet davallar de forma alarmant la disponibilitat del parc eòlic, reduint la seva generació per sota de les 1.000 HE, fet que motiva la pèrdua de la prima complementària a la retribució per a la venda d’energia. Això provoca que els ingressos generats no puguin compensar els costos operatius. Actualment, el parc eòlic té un dèficit acumulat al llarg d’aquests gairebé 20 anys de 394.000 euros.

Des de la seva posada en servei el parc eòlic de Milà ha injectat 92.242.008 kWh d’energia renovable a la xarxa elèctrica i ha acumulat un estalvi d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) de 84.678 tones equivalents de CO2. Aquestes xifres són equivalents al consum d’energia elèctrica de 1.387 famílies durant 19 anys o a les emissions de 2.122 vehicles de tipus turisme durant 19 anys amb una mitjana de 15.000 km/any.

“L’aturada del parc eòlic actual és paral·lela a la posada en marxa de la repotenciació, amb el procés de licitació per a la redacció del projecte per dur-ho a terme”, afirma Gornés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.