Ara Maó– Defensem que les mesures respecte a l’abastiment i la qualitat de l’aigua al nostre municipi, i a Menorca en general, són una absoluta prioritat. En els anteriors mandats vam engegar moltes iniciatives, que encara estan pendents de tràmits o de recursos econòmics, que millorarien la situació actual notablement.
Per aquests motius presentem una moció al ple de l’Ajuntament de Maó:
Proposta d’acord que presenta el grup municipal Ara Maó sobre projectes i mesures per pal·liar la falta d’aigua potable, per a ser debatuda en el proper Ple del mes d’octubre de 2023.
Tenim l’absoluta convicció que, juntament amb les mesures per adaptar-nos al canvi climàtic, aquest és un tema clau per a una vida digna dels ciutadans. Per fer-ho, les iniciatives públiques han d’anar molt més enllà dels quatre anys dels mandats polítics.
La responsabilitat dels representants públics ha de ser treballar en aquest sentit, amb una visió a llarg termini. Per tant, una de les nostres tasques serà fer un seguiment exhaustiu dels temes relacionats amb el cicle de l’aigua per garantir la continuïtat de les polítiques i les accions iniciades des de les regidories que va gestionar Ara Maó en els mandats anteriors.
Per poder dur a terme aquests projectes es fa necessari, per una banda, destinar partides específiques i suficients en els pressupostos municipals, i, per l’altra, reclamar a les administracions competents les inversions necessàries per assegurar el futur dels nostres aqüífers.
Per tots els motius abans exposats, es proposa al Ple de l’ajuntament els següents punts d’acord:
1. Que es reservi un 25% del pressupost destinat a inversió pública dels pressupostos municipals d’aquest mandat a infraestructures relacionades amb la gestió de l’aigua.
2. Que l’equip de govern reclami al conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua, el menorquí Sr. Juan Manuel Lafuente, que destini a Menorca el mateix pressupost que ha dit que invertirà a Eivissa (138 milions d’euros) per la millora de les inversions del cicle de l’aigua.
3. Que es posi en funcionament, de manera urgent, la segona desnitrificadora de Sant Climent ja projectada i la connexió amb el dipòsit de Turó, per garantir la potabilitat de l’aigua pel que fa a nitrats al 100% del municipi.
4. Aprovar, una vegada es pugui subministrar al 100% de la població aigua amb nivell de nitrats per davall del màxim legal, la revisió i la reordenació de les tarifes d’aigua, que tenen com a objectiu afavorir els usuaris que fan un bon ús de l’aigua, i penalitzar els grans consumidors i aquells que malbaratin aquest recurs escàs.
5. Revisar el projecte redactat del col·lector sud separatiu que ha d’arribar fins al tractament terciari de l’EDAR de Maó-Es Castell per poder aprofitar les aigües brutes i l’aigua de pluja.
6. Demanar al Govern Balear l’aplicació efectiva de la partida aconseguida durant el passat mandat per sufragar una part d’aquest projecte i executar-lo dins l’exercici 2024.
7. Donar prioritat absoluta als projectes pendents per aconseguir que la xarxa de clavegueram sigui efectiva i reculli el 100% de les aigües brutes de tots els nuclis del municipi.
8. Prosseguir amb la política de recuperació d’aljubs de la ciutat, i destinar la seva aigua a usos urbans.
9. Que s’obri expedient administratiu per començar a estudiar la viabilitat de la remunicipalització del servei de l’aigua, especialment de cara a consorciar amb els altres ajuntaments un servei i una empresa pública de l’aigua per Menorca.
A Maó, a 16 d’octubre de 2023
Signat
Jordi Tutzó Sans Portaveu d’Ara Maó