Ruth Moll: La bicicleta com a forma de vida

Miriam Triay / Ciutadella – Ruth Moll Marquès (Ciutadella, 1974), és una ciclista professional, ara ja retirada, que ha construït la seva vida al voltant de la bicicleta. Ja sigui competint a carreres, a nivell nacional i internacional, creant projectes, She Rides, empreses, Rutas Bici Asturias, o apuntant-se a reptes, com pujar el Kilimanjaro en bicicleta, o rodejar l’Iran, un dels països on la dona pateix més discriminació. “La bicicleta és la meva forma de vida, pertany a jo i a la meva manera de ser”.

NEIX UNA PASSIÓ
Ruth Moll va començar la seva vida dins l’esport jugant amb l’equip de voleibol de Ciutadella. “Fins que em van regalar la meva primera bicicleta i vaig començar a fer rutes per Menorca i a apuntar-me a carreres populars. I, a la llarga, en vista que guanyava alguns premis, vaig anar a competir fora. A partir d’aquest moment vaig emprendre la meva aventura amb el ciclisme”.

Una esportista des de filleta, que s’havia iniciat amb el voleibol, va veure que la seva passió i entreteniment es trobaven en el ciclisme. Dos esports totalment diferents, que van arribar a ser impossibles de compaginar. Finalment, i a l’hora d’escollir, Moll ho va tenir molt clar. “Ser ciclista m’ha aportat molt a nivell personal, i m’ha format com a persona”.

ES CONVERTEIX EN PROFESSIÓ
La seva carrera professional va començar, definitivament, el 1995, quan tenia 21 anys, i va acabar quan ella decidí retirar-se el 2008, amb 34 anys.

“Vaig començar a dedicar-m’hi a una edat avançada. De fet, no vaig sortir de Menorca fins als 25, per començar a competir i viure fora. Abans d’açò, havia d’agafar un avió cada cap de setmana per competir amb l’equip nacional en què estava. Fins que vaig donar el pas de viure a la península i dedicar-me exclusivament a la bicicleta. El 2000 vaig fitxar per un equip valencià, i arran d’açò va començar un cicle de fitxar amb diversos  equips nacionals. Fins que vaig descobrir Astúries. I allà m’he quedat”.

Dues dècades de ciclisme, i una com a professional, en una dedicació completa, que li han ensenyat a viure amb, de i per a la bicicleta. “Però va arribar un moment que vaig veure que també volia fer altres coses a la vida. I la professional va ser una etapa que tornaria a repetir, però va arribar el moment de dir prou”.

EN UNA FORMA DE VIDA
En acabar la seva trajectòria com a ciclista d’elit, la ciutadellenca va decidir tornar a casa, a Menorca, on va estar durant tres anys. Aquí va treballar dins el sector de la bicicleta, fins que va decidir tornar a Astúries, on realment volia viure.

“Un cop instal·lada al nord, vaig crear l’empresa Rutas Bici Asturias, dedicada a vendre la comunitat autònoma com un destí cicloturista. En aquesta organitz viatges en bici, prepar rutes molt personalitzades, treball com a guia especialitzada, ja que tenc la titulació, i també faig altres activitats com senderisme. Astúries és un paradís per a la bicicleta i l’esport exterior”.

Així, la ciclista professional no ha pogut ni volgut enfocar i afrontar la seva vida d’una altra forma que no fos amb la bicicleta al costat. Fins al punt que, i a través d’una competició a la qual li van insistir que participés, des del 2017 ja torna a competir. Ara, però, com a Màster, és a dir com a ciclista veterana retirada. “A l’hivern competesc en els campionats nacionals, europeus i mundials, i a l’estiu em centr al complet en l’empresa Rutas Bici Asturias”. És més, i l’any passat, com a gran assoliment, cal destacar que va quedar 2ª de Cyclocross de la categoria Màster, en el Campionat del Món.

EN CLAU FEMENINA
De fet, una de les facetes que ha explorat Ruth Moll, a través de la seva passió ciclista, és la defensa de la dona. En aquest sentit, s’ha centrat, sobretot, en ajudar a aquelles dones que puguin anar perdudes per falta d’informació al seu abast. “Ara el sector ciclista s’ha professionalitzat més, tant en bicicletes com en roba per dones, però quan jo vaig començar no era així. Les dones també tenen dret a gaudir de la bicicleta, i si els posam les mateixes facilitats que als homes, és més bo de fer que sigui així”.

Amb aquest objecitu va néixer el projecte She Rides, a través del qual s’ofereix a ciclistes, sobretot, primerenques, informació útil i consells referents al ciclisme, a través d’una pàgina web i d’un blog. Ara la ciclista ciutadellenca ja no forma part d’aquest projecte, però pel que diu, “va començar com un portal per ajudar a totes aquelles dones que s’estaven iniciant en aquest món. Després, a la llarga, vam crear un club, en el qual les ciclistes s’apuntaven i fèiem quedades, organitzàvem campus… Va anar creixent i vam anar diversificant les activitats”.

Ruth Moll i Ruth Gómez, Ruthis sobre ruedas, a Iran

A més d’aquest, ara també està dins un projecte femení, el Mountain Bike de la Dona. “Una prova que fem anualment a la serra de Madrid, i on participen unes 400 dones. Enguany serà la tercera edició d’aquesta carrera. I és un esdeveniment d’un dia, centrat en la bicicleta de muntanya, només i exclusivament per a dones. A més, està en constant creixement, ja que cada vegada hi ha més dones que practiquen ciclisme”.

Tot el que fa Moll està vinculat a la bicicleta, a ajudar amb el que pot, i, en projectes concrets, a la potenciació de la dona ciclista. Així i tot, assegura que en cap cas, durant la seva trajectòria professional, s’ha trobat alguna trava pel fet de ser dona. Més enllà de la ja mencionada vestimenta o articles referents al ciclisme.

DESAFIAMENTS CONVERTITS EN FITES
Després d’haver tornat a competir, Ruth Moll, juntament amb una companya, na Ruth Gómez, van crear Ruthis sobre ruedas, un projecte a partir del qual s’apuntaven a fer reptes per diferents parts del món.

El 2018, any en què es va emprendre aquesta iniciativa, ambdues van decidir veure si era possible fer el Kilimanjaro en bicicleta. Cada repte, a més, presenta un objectiu solidari. Aquest, per exemple, va permetre a les dues esportistes poder accedir a un orfenat, en el qual van preparar activitats amb els fillets i filletes i van portar-los joguets.

Ruth Moll i Ruth Gómez, Ruthis sobre ruedas, al Kilimanjaro

El 2019 van decidir anar a fer part de l’Iran en bicicleta. Un país en què la dona no té permès practicar esports a l’exterior. Un repte, per tant, perillós. “Volíem fer alguna cosa relacionada amb la dona i amb les dificultats que la rodegen, i vam veure l’oportunitat d’anar a aquest país i aprendre de la seva forma de viure i afrontar els obstacles diaris”.

I, finalment, el 2020, any en què va començar la pandèmia, el repte que havien preparat s’enfocava en el canvi climàtic, i s’ubicava a Groenlàndia. “Una prova que finalment no vam poder fer i, per jo, ha quedat pendent”.

Una passió convertida en un estil de vida, i a partir del qual Ruth Moll ha aconseguit assolir grans objectius. Des d’ajudar a aficionats del ciclisme, passant per oferir a la dona els articles i consells necessaris per a practicar l’esport, fins a recórrer diferents països, assolint diverses fites. Un esport que la ciclista ha duit molt més enllà de qualsevol altra professió o passió; i que seguirà practicant fins que pugui. “Pedalejaré fins que el cos m’ho permeti”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.