Cada any, les platges i altres indrets de Menorca són objecte d’espoli de pedres, fòssils i arenes per part de visitants i locals. Es tracta d’una pràctica que pot semblar inofensiva, però que resulta en un dany significatiu a l’entorn i patrimoni geològic de Menorca si es comptabilitzen els milers de sostraccions que tenen lloc al llarg de l’any. Una petita part d’aquest material sostret, el que passa pels arcs de seguretat de l’aeroport de Menorca, és recuperat gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular de Menorca, Mestral i el mateix aeroport, que treballen conjuntament per retornar-lo a la seva zona geològica originària. La iniciativa ha recuperat enguany més d’una tona de material geològic, concretament 1038 kg de pedres, fòssils i arena de platja.
La classificació i el retorn posterior d’aquest material al medi natural és una feina que duu a terme el Dept. de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i
Cooperació, que col·labora des de fa anys amb Mestral en aquesta tasca. Enguany, el projecte també ha sumat la iniciativa social de l’entitat, amb la participació dels alumnes d’un dels itineraris formatius del programa d’inserció laboral de Càritas. “Es tracta d’una de les línies que treballa Càritas en matèria
d’inserció sociolaboral. Els participants entren en contacte amb un ambient laboral en els diferents projectes de Mestral, desenvolupant competències pròpies d’un espai de treball que poden aplicar després a altres llocs”, explica Alba Saumell, educadora social de pretallers a Mestral.
Els alumnes d’aquest programa han estat els qui han realitzat la classificació de cadascun dels elements requisats segons les seves característiques geològiques. De forma prèvia, han participat en un taller de formació impartit per Agustí Rodríguez, geòleg i director del Centre de Geologia de Menorca, on s’han explicat les diferents zones i característiques geològiques de l’illa. “El taller s’ha centrat primer en el valor i la importància dels elements geològics de Menorca i en la necessitat de preservar-los, així com en els impactes i amenaces a què es troben sotmesos aquests elements. Després s’ha fet una explicació dels conceptes essencials de la geologia de l’illa perquè es pugui seguir un criteri clar en la classificació del material decomissat”, explica Rodríguez.
Aquests conceptes segueixen les directrius interpretatives del Centre de Geologia, adscrit al departament de Medi Ambient del Consell Insular, i que
diferencia cinc unitats paisatgístiques a Menorca segons les seves característiques geològiques, popularment ordenades en funció del color de les roques: la Menorca fosca, vermella, gris, blanca i groga. Les sorres, macs i altres roques recollides al control de passatgers de l’aeroport seran retornades al medi en funció d’aquestes unitats paisatgístiques que, a banda del color, tenen altres trets geològics en comú, aconseguint així integrar el material geològic al seu medi natural.
Després de la classificació, els participants en el programa de Mestral i el personal tècnic del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació han procedit a retornar una primera part del material a la seva corresponent unitat geològica, en aquest cas pertanyent a la Menorca fosca. Durant les properes setmanes, el Servei de Neteja de Platges del Consel Insular dipositarà la resta de materials recuperats a diferents platges i zones de l’illa que corresponguin.
Material geològic recuperat des del 2015
Calcular la quantitat real de material espoliat és una tasca impossible, ja que “és molt difícil saber el que una persona es pot emportar a casa, en vaixell o a l’equipatge facturat de l’avió”, comenta Rodríguez, però sí que s’ha comptabilitzat el material recollit a l’Aeroport de Menorca. Des del 2015 Mestral ha registrat les quantitats retornades al medi a través d’aquesta iniciativa (s’adjunta la taula de dades).
Des del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular es fa una crida a conservar el patrimoni geològic de Menorca. “Es tracta d’elements que han trigat milions d’anys a formar-se, i que compleixen una funció a l’ecosistema de les nostres platges. Mantenir l’entorn que visitem tal com l’hem trobat ha de formar part de l’experiència de visitar la reserva de biosfera de Menorca”, ha manifestat David Vidal, director insular de Reserva de Biosfera.