L’Ajuntament presenta “uns pressupostos realistes, continuistes i enfocats a l’àrea social per 2024” L’Equip de Govern, tot i les set reunions prèvies, manté la ma estesa a l’oposició perquè presenti propostes que es puguin incloure i arribar a un consens abans de la data límit d’aprovació, que finalitza el dia 30 de novembre

“S’han fet ajustos entre ingressos i despeses d’algunes partides, però s’han mantingut i augmentat les inversions en les àrees social, cultural i educativa, claus pel nou equip de govern”.

L’equip de govern del consistori va presentar, ahir, els pressupostos per 2024, que arriben als 38,9 milions d’euros. Tanmateix, ara per ara no es podran tirar endavant degut al vot negatiu de l’oposició durant el Ple Municipal Extraordinari celebrat ahir.

L’objectiu d’aquests nous pressupostos, segons el mateix equip de govern, “era el de mantenir una línia continuista amb la feina engegada per l’anterior equip de govern, pel que alguns dels projectes encaminats es veuen plasmats en els nous comptes. Així i tot, hi ha hagut partides que s’han hagut d’ajustar per tal de reflectir l’ingrés real i equilibrar-lo amb la despesa. És el cas del servei de recollida de fems, el tractament de residus, els ingressos derivats d’obertura d’establiments, o dels serveis funeraris, entre altres”.

Així, i en paraules del mateix equip, “aquests nous pressupostos s’han redactat amb la clara intenció de no baixar les partides destinades a les àrees social, educativa i cultural. En aquest sentit, destaquen els projectes que s’han inclòs dintre de les línies estratègiques del nou equip de govern, com és l’escola de música, per la qual es cercarà finançament extern; l’ampliació de l’aportació al Patronat de l’hospital municipal, l’increment de personal a l’àrea de Serveis Socials i l’ampliació del servei d’atenció domiciliària; o l’increment de la partida per manteniment de les escoles.

Per partides, del capítol primer de personal, destaca l’augment dels costos salarials derivats de l’aplicació d’augments salarials determinats per l’Estat. A més aquest capítol anirà augmentant en els propers anys degut a l’aplicació de la RLT (Relació de Llocs de Treball) de l’Ajuntament, i de l’anomenada carrera professional, que implica abonar als treballadors municipals més d’1,2M d’euros en els propers anys, degut a que no s’havia liquidat res en aquest concepte en els últims anys.

Del capítol 2, despesa corrent en béns i serveis, enguany es veurà un increment substancial en els contractes de socorrisme derivat de l’obligació comunicada el mes de maig per la Direcció d’Emergències d’augmentar els mesos, els personal i les hores del servei de socorrisme. Igualment es preveu un augment considerable en els costos de l’aigua dessalada i del servei de recollida i tractament de fems. D’aquest últim concepte s’està fent feina amb el Consell Insular per veure la forma de reduir-ne els costos.

El capítol 3, despeses financeres, continua igual que els exercicis anteriors.

El capítol 4, transferències corrents, reflexa les aportacions que es fan a consorcis, patronats i les subvencions a entitats del municipi. En aquest sentit, destaca l’augment del 9% en l’aportació al Patronat de l’Hospital Municipal. 

El capítol 5, el fons de contingència, preveu l’augment de sous del 2024 i una primera part de la carrera professional que, com s’ha dit anteriorment es quantifica en 1,2M d’euros i que haurà de ser liquidada en els propers anys.

El capítol 6 d’inversions és el que més s’ha vist reduït per culpa del dèficit tarifari dels fems. Inicialment s’havien previst una sèrie d’inversions que finalment no s’han pogut incloure, degut a la no aprovació de la modificació de tarifes de fems, i que l’Ajuntament haurà d’assumir el dèficit tarifari que ha provocat la no aprovació de la nova taxa. Aquestes inversions, que son necessàries i s’haurien d’executar a curt termini, es planifiquen dur a terme en funció de l’execució pressupostària, del romanent que resulti de la liquidació de l’exercici 2023 i de les possibles ajudes d’altres administracions. D’aquestes inversions, destaquen els 150.000 euros pel nou forn crematori pel Cementiri Nou, els 110.000 euros per l’adquisició de vehicles d’atestats de la Policia Local, i els 100.000 euros pel projecte de rehabilitació de la façana de Can Saura”.

En definitiva, els pressupostos que l’equip de govern ha preparat, “estan basats en previsions reals tant d’ingressos com de despeses”. A més, s’ha mantingut la línia d’anys anteriors, ja que considera que no han de ser només els pressupostos de l’actual equip de govern, sinó de tota Ciutadella. I, tot açò, sense sacrificar els esforços en inversió i despesa social, cultural i educativa.

Finalment, l’equip de govern avisa del què suposaria prorrogar els pressupostos del 2023, tenint com a referència el saldo inicial amb data de 31 de desembre del 2022.

Per aquest motiu, segueix estenent la ma a l’oposició “en la recerca de consensos i de responsabilitat, per tal d’evitar les conseqüències negatives que implica la pròrroga de pressupostos”.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.