El primer diumenge de desembre es farà l’última excursió d’enguany del programa ‘Som Talaiòtics?’. Caminarem uns 7 km per un paisatge divers del migjorn de l’illa fins arribar als poblats de Torrellisar i So na Caçana, on rebrem les explicacions d’una arqueòloga. Per assistir-hi us heu d’apuntar.
Torrellisar i So na Caçana són dos poblats talaiòtics molt pròxims un de l’altre. Torrellisar destaca perquè té una de les poques taules encara en peu, amb la pedra capitell a lloc. So na Caçana és considerat un conjunt de santuaris, perquè té més d’un recinte de taula i dos talaiots de tipologia poc ortodoxa. Podria tractar-se d’un centre religiós vinculat als nuclis de població d’aquesta zona de l’illa.
Ens explicarà els secrets d’aquests jaciments l’arqueòloga Cristina Bravo, que forma part del grup d’investigadors que ha publicat enguany evidències de la celebració del solstici d’hivern a l’època talaiòtica al recinte de taula oest de So na Caçana. Durant el solstici d’hivern, els rajos del sol entren dins l’edifici a través d’un finestró, il·luminant un racó especial a l’interior. Els autors d’aquest estudi proposen que això representaria una hierofania. És a dir, que el Sol constituiria una de les divinitats principals del panteó talaiòtic i que la penetració dels seus rajos dins del recinte de taula representaria una manifestació d’aquesta entitat divina.
El recorregut té una dificultat mitjana. És relativament llarg i amb pendents un tant pronunciades. La concentració al punt de sortida serà el diumenge 3 de desembre a les 9:30 del matí i es preveu acabar cap a les 13:30 h. L’excursió és gratuïta, però hi haurà un bus de tornada al punt d’inici que costarà 4 €. Podreu veure la informació detallada d’horaris i lloc de trobada quan faceu la inscripció. Podeu APUNTAR-VOS EN AQUEST FORMULARI. Per qualsevol dubte podeu cridar al 971 350 762 en horari d’oficina, o escriure en qualsevol moment a info@gobmenorca.com.
Les excursions del programa ‘Som Talaiòtics?’ s’organitzen de manera conjunta entre els Amics del Museu de Menorca i el GOB, amb la col·laboració del Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca, i s’emmarquen en els actes de celebració de la inscripció de la Menorca Talaiòtica a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.