L’Ajuntament sembra 89 arbres nous a Ciutadella En concret, se sembraran vint-i-un arbres en escocells buits de diversos carrers i seixanta-vuit a diverses zones verdes del municipi, d’un total de vint-i-set espècies diferents

Aquests dies s’han iniciat les feines de sembra de vuitanta-nou arbres nous a diversos carrers i zones verdes de Ciutadella, gràcies al finançament del Consell Insular de Menorca, a través del Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament de Ciutadella per a l’execució d’actuacions de verd urbà i refugis climàtics. En concret, se sembraran vint-i-un arbres en escocells buits de diversos carrers i seixanta-vuit a diverses zones verdes del municipi, d’un total de vint-i-set espècies diferents.

Aquesta actuació, que augmentarà la biodiversitat de l’arbrat urbà de Ciutadella, està emmarcada dins el Pla de millora de l’arbrat urbà de Ciutadella redactat l’any 2020, que inclou diverses actuacions per a la millora de l’arbrat urbà de Ciutadella durant els propers quinze anys.

En concret, de les vint-i-set espècies que se sembraran, deu són noves a Ciutadella, com l’erable argentat, el vern, l’avellaner turc, el freixe de flor, la paulònia, l’arbre del paradís, la noguera del Caucas o el tell argentat, per exemple. Tots són arbres que s’utilitzen amb èxit a diverses ciutats mediterrànies i tots tenen alguna característica especial, com una floració destacable o un color de les fulles estètic, a part dels beneficis que dona qualsevol arbre a l’entorn urbà. A part, també se sembren exemplars d’acàcia negra, lledoner, morera, alzina, plataner, mèlia, perera de Callery, tamarell, salze o arbre de l’amor.

Els carrers on se sembraran arbres al nucli urbà són el passeig de Sant Nicolau (sis), l’avinguda de la Pau (un), el carrer del Doctor Camps (cinc), el carrer d’Alfons V (un), l’avinguda del Capità Negrete (un), l’avinguda de Jaume I el Conqueridor (quatre) i el carrer del Pintor Torrent (tres). També se sembraran vint-i-quatre arbres a la plaça Jamma, dos a la zona verda del canal Salat, tres a la zona verda del B8 i tres a la zona verda del carrer dels Ferrers (Son Marçal).

A part, a les urbanitzacions s’hi sembraran un total de trenta-cinc arbres, desset a la zona verda del carrer Signe Aquari de sa Caleta, setze a la zona verda del passeig des Riu de Serpentona i dos a la zona verda gran de Son Xoriguer.

Tots els arbres s’han triat específicament per a la ubicació on s’han de sembrar i perquè no hagin de ser podats periòdicament, per a eliminar així els perjudicis que provoca la poda als arbres mateixos, i per a reduir a poc a poc les despeses de poda municipal i minimitzar les interferències dels arbres amb els edificis i l’entorn urbà, a part de maximitzar els beneficis en disposar en el futur d’arbres grans amb grans cobertures.

Ciutadella compta actualment amb prop de 7.000 arbres als carrers i espais públics, el manteniment dels quals genera una despesa considerable i algun conflicte o molèstia; però, per un altre costat, els arbres ens retornen, a tots els ciutadans i visitants, molts de beneficis, com per exemple els següents:

  • Netegen l’aire de partícules contaminats i augmenten la humitat.
  • Capten i emmagatzemen CO2.
  • Fan ombra i redueixen la temperatura dels carrers.
  • Redueixen el renou als edificis.
  • Retenen contaminants, ajuden a la infiltració de l’aigua de pluja i redueixen l’erosió.
  • Milloren la salut de les persones.
  • Protegeixen contra els vents forts.
  • Fomenten el bon veïnatge.
  • Redueixen les necessitats de calefacció i d’aire condicionat dels edificis propers.
  • Milloren el funcionament de les àrees comercials i turístiques.
  • Fomenten la biodiversitat urbana.

Aquests arbres, que se sembraran en les properes setmanes, s’hauran de regar durant els primers dos o tres anys, fins que finalitzi el procés d’implantació al seu nou lloc de vida.

La ciutadania pot conèixer quins són els arbres del seu carrer o qualsevol arbre de Ciutadella, consultant l’inventari municipal d’arbrat urbà de Ciutadella al web de la IDE Menorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.